Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Parchetul General a participat la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali
18.10.2019 | JURIDICE.ro

Vineri, 18 octombrie 2019, au avut loc lucrările celei de a 14-a Întâlniri a Forumului Consultativ al Procurorilor Generali  și Șefilor Procuraturilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, organizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România și Procuratura Generală din Finlanda la sediul Eurojust de la Haga, Olanda, potrivit unui comunicat.

Temele abordate au fost: provocările actuale în combaterea criminalității informatice și impactul acestora asupra investigațiilor transfrontaliere, aspecte privind stadiul actual și implementarea legislației europene referitoare la probele electronice, modalitățile de cooperare judiciară într-o lume tot mai digitalizată.

Discuțiile din cadrul Sesiunii I (“Cum poate fi asigurată justitiția penală în spațiul cibernetic?”) au fost moderate de Raija Toiviainen, procurorul general al Finlandei, iar discuțiile din Sesiunea II (“Cum să cooperăm într-o lume digitală?”)  – de către Răzvan Horațiu Radu, adjunct al procurorului general al PÎCCJ, care a evidențiat necesitatea digitalizării în spațiul de justiție al Uniunii Europene, precum și beneficiile realizării acesteia: rapiditatea executării anumitor activități, capacitatea de transmitere rapidă și la distanță a informației, datelor și probelor de către autoritățile judiciare, acuratețea și exactitatea conținutului digital transmis.

Proc. Răzvan Horațiu Radu: „Digitalizarea schimbă viitorul și trebuie să stăpânim toate provocările pe care le aduce. Nu se limitează la un singur sector particular al societății noastre, ci le acoperă aproape toate, inclusiv justiția penală. Asigurarea justiției penale, nu numai în spațiul cibernetic, ci și în general, necesită răspunsuri strategice și operaționale. Din această perspectivă, digitalizarea are un potențial pozitiv pentru a sprijini procurorii, precum și întregul spectru al aplicării legii, pentru a oferi răspunsuri rapide și eficiente la infracțiuni. Crește capacitatea de a transmite informații, date și dovezi, precum și precizia datelor digitale transmise.

Nu în ultimul rând, aș dori să reamintesc din nou marile realizări obținute sub președinția română a Consiliului Uniunii Europene în domeniul probelor electronice în materie penală. Rezultatele foarte bune pe care colegii mei le-au obținut pe parcursul Președinției României ne oferă tuturor astăzi oportunitatea de a face măsuri suplimentare pentru rezultatele viitoare în prevenirea și combaterea criminalității.”

Ladislav Hamran, președintele Eurojust: „Infracțiunile informatice reprezintă o provocare în creștere cu care ne confruntăm în Europa. Cooperarea în acest domeniu și îmbunătățirea digitalizării justiției sunt esențiale pentru a se asigura că procurorii pot ține evidența rețelelor criminale care operează deseori la nivel mondial. Ședința de astăzi a avut o importanță deosebită, întrucât numai prin consultări periodice, vom putea continua să construim rețeaua judiciară potrivită pentru a combate organizațiile criminale care se ocupă de criminalitatea informatică. ”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.