Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Regina-Mamă Elena a fost repatriată şi reînhumată la Curtea de Argeş în cadrul unor Funeralii Oficiale
21.10.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena a României au fost repatriate şi reînhumate sâmbătă, 19 octombrie, alături de cele ale fiului său, Regele Mihai I, la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş, potrivit romaniaregala.ro.

Regina a murit în 1982 în Exil, în Elveţia – fiind înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne (un articol excelent a scris pe această temă av. dr. Ioan-Luca Vlad).

Vineri dimineaţă, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena a fost adus din Elveţia cu un avion militar Spartan al Forţelor Aeriene Române.

La Aeroportul „Henri Coandă” a urmat un ceremonial militar şi religios, la care au fost prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, ASR Principele Consort, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, Bisericii Ortodoxe Române, Armatei Române, corpului diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Printre aceştia s-au numărat premierul Viorica Dăncilă, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, premierul desemnat Ludovic Orban, ministrul Culturii, Daniel Breaz, secretarul de stat Raed Arafat şi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.

De la aeroport, cortegiul funerar a mers la Palatul Elisabeta, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor. Custodele Coroanei a dorit ca, în mod simbolic, „sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, a precizat Biroul de presă al Casei Regale a României.

În jurul orei 13:00, PF Părinte Patriarh Daniel a spus o rugăciune în memoria Reginei-Mamă Elena, după care cortegiul funerar a pornit spre Curtea de Argeş.

Convoiul regal a trecut prin oraşele Chitila, Titu, Găeşti şi Topoloveni şi prin centrele municipiilor Piteşti şi Curtea de Argeş. În aceste centre cât şi în comunele de pe traseu localnicii au ieşit în stradă pentru a aduce omagiul lor Reginei Elena şi a-şi manifesta emoţia la întoarcerea sa în ţară.

Sicriul Reginei Elena a fost depus în Catedrala Istorică Episcopală şi Regală vineri, în jurul orei 16:00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşina funerară cu care a fost adus din Bucureşti în catedrală, apoi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei şi o coroană cu flori albe.

Pentru o jumătate de oră, Familia Regală s-a recules la catafalc.

Vineri, începând cu ora 17.00, precum şi sâmbătă, între orele 08.00 şi 10.00, publicul a avut acces în catedrală, pentru a se închina şi reculege la catafalcul Reginei Elena, drapat cu stindardul Reginei-Mamă, în faţa altarului din Catedrala Istorică de la Curtea de Argeş.

Sâmbătă, de la ora 12:00, a avut loc slujba de înmormântare oficiată de Înalt Preasfinţiile Lor Mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului şi Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului. ÎPS Nifon a vorbit despre viaţa şi personalitatea Reginei-Mamă Elena, al cărei ultim exil s-a încheiat sâmbătă, odată cu reînhumarea acesteia la Curtea de Argeş, şi a dat citire Mesajului PF Părinte Patriarh Daniel.

La ceremonie au participat MS Margareta, Custodele Coroanei, ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia şi ASR Principesa Maria, dar şi fostul Principe Nicolae, alături de soţie, precum şi o serie de oficialităţi din ţară şi străinătate, între care consilierul prezidenţial Andrei Muraru, fostul Preşedinte Emil Constantinescu, secretarul de stat Victor Opaschi, deputatul Toader Paleologu, ASR Principele Amedeo de Savoia, duce de Aosta, ASR Principesa Mafalda de Savoia, Lordul Rosslyn, reprezentant personal al Principelui de Wales, ambasadorii Elveţiei şi Statului Israel, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Publicul a avut acces în parcul din faţa catedralei pe toată durata ceremoniei.

La ora 13:00, a pornit o procesiune militară şi religioasă de la Catedrala Istorică Episcopală şi Regală la Noua Catedrală, militari ai Brigăzii 30 Gardă purtând sicriul regal, crucea şi coroana de flori. La ceremonia îngropării Reginei-Mamă Elena în Pridvor au participat doar membrii Familiei Regale Române. Publicul a avut acces pe platforma din faţa Noii Catedrale. Oficialităţile şi invitaţii au luat loc în faţa Noii Catedrale pe durata ceremoniei. Au fost trase 21 de focuri de armă de către Vânătorii de Munte, iar Muzica Militară a intonat Imnul de Stat şi Imnul Regal.

Cu prilejul emoţionantului eveniment istoric al repatrierii Reginei-Mamă Elena au mai adresat Mesaje oficiale MS Margareta – Custodele Coroanei Române, Klaus Iohannis – Preşedintele României, iar Reuven Rivlin – Preşedintele Statului Israel – a trimis o Scrisoare oficială Custodelui Coroanei.

Amintim în acest context că această excepţională şi curajoasă personalitate europeană care a fost Regina-Mamă Elena a jucat, alături de augustul său fiu, un rol esenţial în salvarea vieţilor a mii de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind onorată cu titlul de „Drepţi Între Popoare”.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti