Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la obligația de a adresa o trimitere preliminară impusă instanței ultime în grad care deja a adresat o trimitere preliminară (printre altele)
24.10.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Achiziții publice, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul suprem italian specializat doar în contencios administrativ se întreabă cu privire la obligația de a adresa o trimitere preliminară impusă instanței ultime în grad care deja a adresat o trimitere preliminară (C-561/19 Consorzio Italian Management e Catania Multiservizi și Catania Multiservizi).

Situația de fapt:
1. avem recunoașterea faptului că instanța națională ale cărei decizii nu sunt supuse vreunei căi de atac este, în principiu, obligată să procedeze la trimiterea preliminară a unei întrebări privind interpretarea dreptului Uniunii Europene
2. necesitatea de a afla dacă această obligație de principiu ar exista chiar și în cazurile în care o astfel de întrebare este formulată de una dintre părțile din procedură:
2.1. ulterior primului său act introductiv de instanță sau de constituire ca parte în judecată
2.2. ori după ce cauza a rămas în pronunțare pentru prima dată
2.3. sau chiar după ce o primă cerere de decizie preliminară a fost deja adresată Curții de Justiție a Uniunii Europene
2. apoi, pe fond, avem o legislație națională, astfel cum a fost interpretată de jurisprudența administrativă, care exclude revizuirea prețurilor în cazul contractelor aferente așa-numitelor sectoare speciale, îndeosebi în ceea ce privește contractele având alt obiect decât cele la care se referă Directiva 2004/17, însă legate de acestea din urmă printr-o legătură instrumentală
3. necesitatea de a afla dacă o atare legislație e conformă cu dreptul UE (notă MMB: aici CJUE va reformula întrebarea deoarece este eronat prezumată în ceea ce privește competența CJUE de a statua)
4. pentru întregul conținut al cererii de sesizare a Curții de Justiție, a se vedea aici (notă MMB: evident că nu înțelegem de ce nu putem avea acces on-line, și în România, la un astfel de conținut al încheierii de sesizare a Curții de Justiție și aceasta măcar în cazul Înaltei Curți de Casație și Justiție, acces ce ar fi oferit pe pagina www.scj.ro). Totodată, pentru comunicatul dat de instanța supremă din Italia cu privire la sesizarea CJUE, a se vedea aici (notă MMB: iar nu înțelegem de ce în România nu există astfel de comunicate de presă mai ales că avem acum posibilitatea suspendării facultative prevăzute în Codul de procedură civilă pentru faptul că CJUE a fost deja sesizată într-o cauză similară. Pentru detalii cu privire la această modificare legislativă, a se citi și articolul publicat de mine în nr. 4/2019 (septembrie) al Pandectelor Române. In fine, pentru obligația de a realiza o trimitere preliminară impusă instanței ultime în grad, a se citi și articolul publicat de mine în nr. 2/2019 (aprilie) al Pandectelor Române).

Dispoziții invocate a fi incidente:
1. articolul 267 TFUE
2. articolul 4 alineatul (2), cu articolul 9, cu articolul 101 alineatul (1) litera (e), cu articolul 106, cu articolul 151 TFUE coroborat cu Carta socială europeană semnată la Torino la 18 octombrie 1961 și cu Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor adoptată în 1989, precum și cu articolele 152, 153 și 156 TFUE, cu articolele 2 și 3 TUE dar și cu articolul 28 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (cu explicațiile aferente)
3. principiul egalității de tratament consacrat la articolele 26 și 34 TFUE
4. principiul libertății de a desfășura o activitate comercială recunoscut inclusiv la articolul 16 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (cu explicațiile aferente)
versus
5. articolele 115, 206 și 217 din Decretul legislativ nr. 163/2006, astfel cum au fost interpretate de jurisprudența administrativă.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti