Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Despre procedura punerii sub interdicție judecătorească și neajunsurile ei


25 octombrie 2019 | Ioan-Mircea DAVID

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Ioan-Mircea David

Ioan-Mircea David

Sedes materiae: art. 936 – art. 943 Cod Procedură Civilă

Deși procedura punerii sub interdicție judecătorească pare relativ ușor de aplicat atunci când sunt întrunite toate condițiile legale ce conduc spre concluzia incontestabilă că subiectul acestei proceduri speciale se regăsește în situația alienației mintale sau a debilității mintale, în realitate, practica oferă exemple care conduc spre o altă concluzie – și anume că, în ciuda materialului probator administrat, punerea sub interdicție judecătorească nu este atât de ușor de instituit.

În aspectele pe care urmează să le prezint nu mă voi raporta la un caz clasic de punere sub interdicție judecătorească, așa cum adesea îl puteți lesne observa în cauzele deduse judecății – ci mă voi referi la o situație aparte, și cu implicații de natură penală.

De pildă, vom porni de la premisa unui raport de vecinătate stabilit între două persoane fizice. Pe fondul divergențelor normale ce pot apărea în cazurile acestea, unul dintre vecini înțelege să acționeze într-o manieră necuviincioasă, ulterior atitudinea acestuia degenerând într-una violentă la adresa vecinului său și a familiei acestuia.

Motivul acestei atitudini pot fi caracterizat ca fiind hilar, de multe ori banal, însă furia ce pare să-l caracterizeze de multă vreme începe să se exteriorizeze printr-o serie de acte necugetate, materializate în distrugeri, violențe verbale și chiar fizice.

Pus într-o astfel de situație, vecinul agresat apelează în mod justificat la sprijinul autorităților: formulează plângeri, face demersuri pentru a beneficia de protecția organelor abilitate în astfel de situații, prezintă probe concludente din care reiese în mod incontestabil atitudinea vecinului recalcitrant.

Constituirea unui dosar penal avându-l suspect pe vecinul agresiv nu pare să-l determine sub nicio formă să acționeze în continuare cu prudență și într-o manieră civilizată – ba din contră, violențele și distrugerile continuă.

Prin raportare la o astfel de situație de fapt, persoana vătămată are posibilitatea de a apela și la mecanismele legale din domeniul dreptului civil, deoarece apreciază că starea de sănătate precară și o eventuală lipsă de discernământ sunt motivele pentru care vecinul său acționează astfel.

Procedura prevăzută în Cartea a VI-a Titlul al III-lea Cod Procedură Civilă, reglementează cazul în care persoana se confruntă cu alienația sau cu debilitatea mintală, dar pare să nu acopere și situația expusă anterior.

În cazul sesizării instanței de judecată cu o cerere de punere sub interdicție, conform dispozițiilor art. 938 alin. (1) Cod Procedură Civilă, înscrisurile depuse vor fi comunicate și procurorului, cu excepția situației în care cererea de punere sub interdicție a fost introdusă de acesta.

Odată îndeplinită această procedură, reclamantul urmează să fie audiat de către reprezentantul Ministerului Public, audiere în cadrul căreia acesta expune motivele ce stau la baza formulării cererii de punere sub interdicție, răspunde la întrebările procurorului și totodată i se emite o adresă în baza căreia poate fi efectuată expertiza medico – legală psihiatrică a pârâtului.

Adevărata problemă intervine în acest moment, căci o astfel de expertiză nu poate fi administrată de către reclamant, deoarece persoana ce urmează a fi suspusă expertizei are interese contrare, prin urmare nu se va prezenta de bunăvoie la institutul medico – legal.

Or, într-o astfel de situație reclamantul se află în imposibilitatea de a obține punerea sub interdicție a pârâtului, în ciuda atitudinii pe care acesta din urmă o manifestă în mod constant, punând astfel în pericol viața, sănătate și integritatea reclamantului și a familiei acestuia.

Așadar, care ar fi soluția?

Din punctul meu de vedere, soluția ar fi aceea de a exista o dispoziție legală care să permită instanței de judecată sau procurorului să efectueze acea expertiză medico – legală psihiatrică din oficu – independent de voința pârâtului, fără vreo implicare a reclamantului.

Este adevărat că dispozițiile art. 938 alin. (2) Cod Procedură Civilă prevăd posibilitatea procurorului de a face demersuri în vederea obținerii unui aviz al comisiei de medici specialiști, însă realitatea prezintă o altă situație care nu pare atât de ușor de gestionat.

Demersul efectiv întreprins se rezuma la emiterea unei adrese în baza căreia pârâtul poate fi supus expertizei de specialitate – cu concursul reclamantului, deși interesele contrare ale celor doi conduc în mod limpede la concluzia că o astfel de expertiză nu se va realiza prin bunăvoința pârâtului care ar refuza orice contact cu reclamantul și cu atât mai mult cu o instituție medico – legală.

În concluzie, atât timp cât pârâtul nu este considerat un pericol public, nu afectează interesul general și nici liniștea publică astfel încât organele abilitate să acționeze în urma sesizărilor sau din oficiu, internarea provizorie nu se realizează, reclamantului rămânându-i doar să aștepte soluția dosarului penal în care are calitatea de persoană vătămată, iar ulterior pe aceea de parte civilă.

O modificare legislativă în sensul celor prezentate anterior ar asigura, pe de o parte protecția victimelor unor agresiuni provenite din partea unor persoane asupra cărora planează suspiciunea rezonabilă că au discernământul afectat, pe de altă parte celeritatea soluționării dosarelor al căror obiect îl reprezintă punerea sub interdicție judecătorească.

Avocat Ioan-Mircea David

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii