Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Activitate parchete / 21 – 25 octombrie 2019
25.10.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Luare de mită. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

G.F., secretar al Primăriei orașului Gătaia, județul Timiș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influență;
două persoane fizice fără funcții publice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august – octombrie 2019, inculpatul G.F., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma 20.000 euro pentru a o ajuta să intre în posesia unor terenuri la care era îndreptățită, dar și pentru a-și exercita influența pe care pretindea că o are față de funcționari din cadrul Primăriei Gătaia, județul Timiș, cu atribuții în derularea procedurilor de retrocedare.

Suma pretinsă de inculpat reprezenta un procent de 10% din valoarea acelor terenuri.

În același context, în data de 10 octombrie 2019, inculpatul G.F. ar fi primit de la martor, în sediul Primăriei orașului Gătaia, suma de 14.000 euro, urmând ca restul de bani să-i fie remiși după rezolvarea favorabilă a cererilor de retrocedare.
În perioada iunie – octombrie 2019, pentru același motiv, ceilalți doi inculpați ar fi pretins de la martor suma de 40.000 euro.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Trafic de influență. Dare de mită. Cumpărare de influență. Control judiciar. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 25.10.2019, a inculpaților:
V.V., comisar de poliție, șeful Serviciului Sistematizări din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) – Brigada Rutieră, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– dare de mită,

Persoană fizică fără vreo funcție publică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– cumpărare de influență,
– dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – 18 octombrie 2019, inculpatul V.V., în calitatea menționată mai sus, la cererea celuilalt inculpat, cercetat într-un dosar penal pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației, ar fi promis că își va folosi influența dată de funcția sa de șef în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră, pentru a-i determina pe colegii săi din cadrul Poliției Stațiunii Poiana Brașov care instrumentau cauza respectivă, să acționeze în scopul propunerii unei soluții de clasare.

Pentru “serviciile” sale, inculpatul V.V. ar fi acceptat de la celălalt inculpat un sejur în valoare de 1.100 lei la un hotel de patru stele situat în stațiunea Poiana Brașov.

De menționat este faptul că, în dosarul Poliției din Poiana Brașov, celălalt inculpat era cercetat pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în condițiile în care, anterior, acestuia i-a fost suspendat dreptul de a conduce, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de conducere sub influența alcoolului.

Concret, la 18 octombrie 2019, dată la care celălalt inculpat era citat pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect, ofițerul de poliție V.V. s-ar fi deplasat la Poliția Stațiunii Poiana Brașov unde ar fi discutat cu mai mulți colegi, printre care și cu cel care instrumenta cauza respectivă, încercând să le impună acestora adoptarea unei soluții de clasare.

În același context, inculpatul V.V. i-ar fi promis polițistului care instrumenta cauza respectivă ajutorul său ori de câte ori se va afla în București și va avea nevoie, precum și un calculator pentru instituția în care lucra, ce urma a fi donat de celălalt inculpat.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Deținerea de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și camătă. Percheziții Judiciare.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 24 de percheziţii domiciliare pe raza județelor Timiș (22) și Bihor (2), într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, deținerea de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și camătă.

În fapt s-a reținut că, în cursul anilor 2017-2019, la nivelul municipiului Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, ce a avut ca principal scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune (șantaje, reglări de conturi, extorcări).

Protecția activităților infracționale era asigurată de către un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timișoara. Acesta asigura protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre dealeri apăreau conflicte, intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a activității infracționale. Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum.

Gruparea controla majoritar piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din municipiul Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia.

Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp.

Caracteristic tuturor furnizorilor grupului infracțional este faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, din cercul de dealeri locali fac parte și cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.

De asemenea, s-a constatat că unii dintre suspecți își investeau banii obținuți din traficul de droguri și în alte activități lucrative, respectiv în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obținerii de profituri mai mari.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – S.T. Iaşi. Trafic de droguri de risc. Reținere.

Procurorii DIICOT- S.T. Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului D.A, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.

În fapt s-a reţinut că, în cursul anului 2019, cu sprijinul soției sale, inculpatul a înființat pe raza comunei Tomești, judeţul Iași, la adresa la care locuiesc cei doi împreună cu fiica minoră, pe terenul curții situat în spatele casei, în interiorul unor sere (construcții pe cadru de lemn, acoperite cu folie din plastic) o plantație ilicită de cannabis de tip indoor constituită din mai multe plante de cannabis, în scopul recoltării și obținerii drogului de risc cannabis (inflorescențe), droguri destinate atât comercializării cât și consumului personal.

În urma percheziției domiciliare, au fost ridicate 3 kilograme de cannabis, precum și alte bunuri și materiale utilizate în derularea activității infracționale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri. Reținere.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor B. L. A., Ș. P., O. M., C. A. I., B. R., B. S. D., H. A. C., M. D. L., G. N, S. N., B. S. M. I., N. R. A., D. G. şi A. S., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri.

În fapt s-a reţinut faptul că, în intervalul 2017-2019, la nivelul municipiului Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup a fost reprezentat de către mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune (șantaje, reglări de conturi, extorcări).

Protecția activităților infracționale a fost realizată de către inculpatul B. L. A., un lider marcant al lumii interlope din municipiului Timișoara, care a asigurat protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre aceştia apăreau conflicte, inculpatul intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a activității infracționale.
Pentru sprijinul acordat, inculpatul B. L. A era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum.

S-a reţinut faptul că gruparea a controlat majoritar piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din municipiul Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de către aceștia.

Caracteristic tuturor acestor furnizori era faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de către aceștia, aspect care a făcut foarte dificilă monitorizarea sau prinderea în flagrant a furnizorilor.

Paravanul utilizat de către inculpatul B. L. A pentru acoperirea activităţilor sale infracţionale l-a constituit o societate comercială, ce are ca obiect activităţi de protecţie şi gardă, firma fiind înfiinţată iniţial de către inculpat şi preluată formal de către un apropiat al acestuia.

Prin intermediul luptătorilor angajați în cadrul firmei de pază și a apropiaților săi, inculpatul B. L. A a avut posibilitatea de a exercita presiuni asupra foarte multor agenți economici (în special cluburi, restaurante, săli de jocuri de noroc), a căror activitate putea fi periclitată în situaţia în care victimele nu ar fi fost de acord să cotizeze diferite sume, sub aparența unor contracte de prestări servicii de pază și protecție. De asemenea, prin intermediul acestora, s-au exercitat diferite constrângeri și asupra unora dintre clienții diferitor agenți economici, care ”deranjează” sau pentru alte reglări de conturi.

Totodată, inculpatul B. L. A s-a folosit și de serviciile unor grupuri locale, cunoscute cu preocupări violente, cum este cazul unui grup coordonat de către un luptător de performanță, cu participări la diferite competiții de MMA, aspect care i-a atras o reputație specifică în lumea interlopă. Acesta, împreună cu un cerc de apropiați, a fost implicat în ultimii ani în multiple incidente violente, în special agresiuni îndreptate împotriva diferitor persoane, în scopul reglării de conturi sau pentru a-i determina, la solicitarea unor apropiați, să consimtă la efectuarea diferitor activități, să-și retragă diferite plângeri penale sau acțiuni în justiție etc.

În cvasi-majoritatea acestor cazuri, ca urmare a presiunilor exercitate de către membrii lumii interlope, victimele fie nu au mai depus plângeri, fie și le-au retras ulterior, făcând imposibilă astfel tragerea la răspundere penală a agresorilor.
În contextul acestor activități infracționale, inculpatul B. L. A le-a asigurat protecția colaboratorilor săi, prin exercitarea influenței pe care o avea atât în mediul interlop, cât și în rândul organelor de poliție, astfel încât să stopeze la timp orice demersuri judiciare care i-ar putea viza.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul B. L. A și-a apropiat în timp diferite cadre de poliție din IPJ Timiș, rolul acestora fiind acela de a-i sprijini activitatea infracțională, prin oferirea de informații legate de eventualele anchete care îl vizează sau de date nepublice, cum sunt cele din bazele de date informatizate ale poliției. Astfel, un exemplu în acest sens, l-a reprezentat inculpatul Ilin Dragan, agent de poliție, cu care inculpatul B. L. A a avut diferite întâlniri.

Influența nocivă care a fost exercitată de către relaţiile din mediul interlop asupra desfășurării normale a activităţilor din mediul economic și asupra siguranței sociale, în general, a fost evidențiat într-un eveniment desfășurat în luna septembrie 2019, la care au participat liderii interlopi din mai multe județe din România.

Astfel, un important investitor a intenționat să deschidă în principalele orașe din țară mai multe cazinouri, valoarea investiției fiind foarte mare și având potențialul de a-l propulsa ca principal actor pe acest segment de piață. Pentru a-și asigura protecția viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la lumea interlopă din România, știind faptul că o afacere de acest profil nu s-ar putea derula în condiții normale, fără ”girul” mediilor interlope din principalele orașe.

În acest scop, a avut loc o întâlnire la care au participat principalii lideri interlopi din orașele importante ale țării, respectiv din municipiile Iași, Sibiu, Arad, mediul interlop din Timișoara fiind reprezentat de către inculpatul B. L.A.

La data de 24.10.2019 procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat propunere de arestare preventivă faţă de 9 inculpaţi, Tribunalul Timiş dispunând arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, faţă de alţi 11 inculpaţi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea. Pornografie infantilă printr-un sistem informatic și viol, în formă calificată. Reținere.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului M.P.R., pentru săvârşirea infracţiunilor de pornografie infantilă printr-un sistem informatic și viol, în formă calificată.

În fapt s-a reținut că, în noaptea de 14/15.09.2019, inculpatul M.P.R. a întreținut raporturi sexuale cu o persoană vătămată minoră, în vârstă de 16 ani, profitând de starea avansată de ebrietate în care aceasta se afla și a produs, cu ajutorul telefonului mobil, două fișiere video cu caracter pornografic în care era prezentată minora.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că, la data de 14.10.2019, inculpatul M.P.R. a distribuit cele două fișiere video în care apare persoana vătămată minoră împreună cu inculpatul într-o poziție sexuală explicită, după ce întreținuse cu aceasta un raport sexual și un act sexual oral.

La data de 26.10.2019, Tribunalul Vâlcea a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.P.R. pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.