Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Motivarea actului administrativ nu poate fi analizată în recurs
07.11.2019 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dacă un act administrativ este amplu motivat, a analiza în ce măsură motivarea este sau nu lacunară şi de natură a determina concluzia emitentului ori dacă motivarea este sau nu corectă, presupune o analiză a fondului cauzei, incompatibilă cu procedura recursului. În speță, instanța supremă a reținut din conţinutul deciziei de impunere, care are 171 de pagini, că organul fiscal emitent a menţionat motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază stabilirea obligaţiilor suplimentare de plată în sarcina recurentei reclamante. (Decizia nr. 540 din  februarie 2019, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ÎCCJ. Motivarea actului administrativ nu poate fi analizată în recurs”

  1. Alin CLINCEA spune:

    Rezumatul induce cumva în eroare pentru că lasă impresia că analiza fondului cauzei (din materia contenciosului administrativ) este incompatibilă cu procedura recursului.

    Citind decizia instanței, vedem că este vorba de o cerere de suspendare a executării unui act administrativ (cf. art. 14 din Legea nr. 554/2004), cerere care este condiționată existența unui caz bine justificat și de necesitatea prevenirii unei pagube iminente. Nu avem de a face cu judecarea unei acțiuni în anularea actului administrativ.

    Altfel, legea contenciosului administrativ prevede la art. 20 alin. (3) că „În cazul admiterii recursului, instanța de recurs, casând sentința, va rejudeca litigiul în fond. (…)” (indiferent de gradul instanței de recurs!). Similar, și Codul de procedură civilă prevede la art. 498 (e adevărat, cu privire la alte instanțe decât Î.C.C.J. …) posibilitatea ca, în anumite condiții, în recurs să se rejudece fondul cauzei (v. „rejudecarea procesului în fond se va face de către instanța de recurs”).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.