« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ÎCCJ. Motivarea actului administrativ nu poate fi analizată în recurs
07.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dacă un act administrativ este amplu motivat, a analiza în ce măsură motivarea este sau nu lacunară şi de natură a determina concluzia emitentului ori dacă motivarea este sau nu corectă, presupune o analiză a fondului cauzei, incompatibilă cu procedura recursului. În speță, instanța supremă a reținut din conţinutul deciziei de impunere, care are 171 de pagini, că organul fiscal emitent a menţionat motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază stabilirea obligaţiilor suplimentare de plată în sarcina recurentei reclamante. (Decizia nr. 540 din  februarie 2019, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: C. administrativ, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ÎCCJ. Motivarea actului administrativ nu poate fi analizată în recurs”

  1. Alin CLINCEA spune:

    Rezumatul induce cumva în eroare pentru că lasă impresia că analiza fondului cauzei (din materia contenciosului administrativ) este incompatibilă cu procedura recursului.

    Citind decizia instanței, vedem că este vorba de o cerere de suspendare a executării unui act administrativ (cf. art. 14 din Legea nr. 554/2004), cerere care este condiționată existența unui caz bine justificat și de necesitatea prevenirii unei pagube iminente. Nu avem de a face cu judecarea unei acțiuni în anularea actului administrativ.

    Altfel, legea contenciosului administrativ prevede la art. 20 alin. (3) că „În cazul admiterii recursului, instanța de recurs, casând sentința, va rejudeca litigiul în fond. (…)” (indiferent de gradul instanței de recurs!). Similar, și Codul de procedură civilă prevede la art. 498 (e adevărat, cu privire la alte instanțe decât Î.C.C.J. …) posibilitatea ca, în anumite condiții, în recurs să se rejudece fondul cauzei (v. „rejudecarea procesului în fond se va face de către instanța de recurs”).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD