Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Orientări privind oportunitatea menținerii măsurii preventive a controlului judiciar
31.10.2019 | Alina GAJA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel Craiova a statuat că noțiunea de „pericol pentru ordinea publică” nu trebuie înțeleasă ca o primejdie concretă și imediată. Ea semnifică o stare de neliniște, un sentiment de insecuritate în rândul societății civile, generată de rezonanța socială negativă a faptului că persoanele asupra cărora planează acuzația comiterii unor infracțiuni de o gravitate ieșită din comun sunt cercetate în stare de libertate. Astfel, pericolul pe care îl reprezintă inculpatul pentru ordinea publică nu trebuie probat prin administrarea unor anumite dovezi, el poate fi dedus din evidențierea unor criterii de evaluare a acestui tip de pericol, cum sunt comportamentul  inculpatului, antecedența penală, natura infracțiunii de care este bănuit, pericolul concret al infracțiunii, posibilitatea încurajări și altor persoane să săvârșească fapte de același gen, fără o ripostă fermă a organelor judiciare nevoia de prezervare a securității şi protecției unei anumite colectivități, necesitatea de a înlătura posibilitățile inculpatului de a influenta negativ buna desfășurare a procesului penal. În speță, pericolul lăsării în libertate a inculpatului rezultă şi din faptul că activitatea acestuia conduce la atragerea în diverse forme de consum ale unor substanţe stupefiante a unor persoane de vârste fragede, adolescenţi elevi sau studenţi, ceea ce creează o puternică dependență. (Decizia nr. 231 din 20 iunie 2019, pronunțată de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova)

Alina Gaja

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti