« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Craiova. Orientări privind oportunitatea menținerii măsurii preventive a controlului judiciar
31.10.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel Craiova a statuat că noțiunea de „pericol pentru ordinea publică” nu trebuie înțeleasă ca o primejdie concretă și imediată. Ea semnifică o stare de neliniște, un sentiment de insecuritate în rândul societății civile, generată de rezonanța socială negativă a faptului că persoanele asupra cărora planează acuzația comiterii unor infracțiuni de o gravitate ieșită din comun sunt cercetate în stare de libertate. Astfel, pericolul pe care îl reprezintă inculpatul pentru ordinea publică nu trebuie probat prin administrarea unor anumite dovezi, el poate fi dedus din evidențierea unor criterii de evaluare a acestui tip de pericol, cum sunt comportamentul  inculpatului, antecedența penală, natura infracțiunii de care este bănuit, pericolul concret al infracțiunii, posibilitatea încurajări și altor persoane să săvârșească fapte de același gen, fără o ripostă fermă a organelor judiciare nevoia de prezervare a securității şi protecției unei anumite colectivități, necesitatea de a înlătura posibilitățile inculpatului de a influenta negativ buna desfășurare a procesului penal. În speță, pericolul lăsării în libertate a inculpatului rezultă şi din faptul că activitatea acestuia conduce la atragerea în diverse forme de consum ale unor substanţe stupefiante a unor persoane de vârste fragede, adolescenţi elevi sau studenţi, ceea ce creează o puternică dependență. (Decizia nr. 231 din 20 iunie 2019, pronunțată de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova)

Alina Gaja

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD