Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Promisiune de vânzare-cumpărare. Clauză de dezicere
13.11.2019 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanta nu poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare în condiţiile în care promisiunea de vânzare-cumpărare prevede o clauză de dezicere în favoarea promitentului-vânzător şi care şi-a produs efectele în condiţiile prevăzute de părţi. În speţă, instanţa supremă nu a reţinut textul art. 1669 alin. 1 C. civ. invocat de recurenta-reclamantă, pentru pronunţarea unei asemenea hotărâri şi deci, suplinirea de către instanţă a consimţământului uneia dintre părţi, întrucât este necesar ca aceasta să fi refuzat în mod nejustificat să încheie contractul promis, ipoteză care nu există atunci când partea s-a prevalat de efectele clauzei de dezicere stipulate în favoarea sa, fiind restituită suma de 100.000 euro primită ca avans, precum şi suma de 100.000 euro daune. (Decizia nr. 486 din 6 martie 2019, pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.