Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1747 al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1178/2011 în ceea ce privește cerințele pentru anumite licențe și certificate de echipaj de zbor, normele privind organizațiile de pregătire și autoritățile competente
08.11.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 268/23 din 22 octombrie 2019 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1747 al Comisiei din 15 octombrie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1178/2011 în ceea ce privește cerințele pentru anumite licențe și certificate de echipaj de zbor, normele privind organizațiile de pregătire și autoritățile competente.

Regulamentul (UE) nr. 1178/2011 al Comisiei stabilește norme detaliate cu privire la cerințele tehnice și procedurile administrative referitoare la personalul navigant din aviația civilă.
Punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1178/2011 a arătat că anumite cerințe conțineau erori de redactare sau ambiguități. În plus, o serie de termene-limită sau de dispoziții, incluse inițial pentru a le acorda statelor membre suficient timp să-și aducă normele naționale în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1178/2011, au expirat. Aceasta a condus la probleme în ceea ce privește punerea în aplicare și claritatea normelor Uniunii.
Cerințele respective ar trebui clarificate și corectate. Ar trebui introduse noi definiții pentru a se asigura că termenii sunt puși în aplicare în mod uniform.

Pentru a spori proporționalitatea și transparența sistemului de reglementare în cazul aviației generale, normele
aplicabile piloților de aeronave ușoare, piloților particulari, piloților de planoare și piloților de baloane ar trebui modificate astfel încât să se prevadă extinderea privilegiilor și să se clarifice conținutul pregătirii și al examenelor.
Atunci când se prevede extinderea privilegiilor, calificarea pentru avioanele cu aterizare pe apă, cerințele privind experiența recentă, cerințele privind examenele teoretice și cerințele privind creditele ar trebui clarificate.
Cerințele privind calificarea de zbor instrumental (IR) pentru avioane și elicoptere ar trebui modificate în scopul de a clarifica dispozițiile privind cunoștințele teoretice și instruirea practică, precum și cerințele în materie de revalidare și reînnoire.

Ar trebui aduse modificări cerințelor în materie de calificare de clasă și de tip în scopul clarificării și pentru a asigura coerența în ceea ce privește variantele, valabilitatea și reînnoirea. Mai mult, ar trebui operate modificări pentru a clarifica cerințele privind calificarea de zbor acrobatic, calificările de tractare planoare și tractare bannere, calificarea de zbor pe timp de noapte și calificarea de zbor în munți.

Punerea în aplicare a normelor a indicat faptul că unele cerințe aplicabile instructorilor și examinatorilor sunt neclare. Ca urmare, în ceea ce privește instructorii, cerințele referitoare la certificatele de instructor, condițiile indispensabile, evaluarea competențelor, valabilitatea, privilegiile și condițiile, conținutul cursurilor de pregătire, revalidarea și reînnoirea ar trebui modificate. În ceea ce privește examinatorii, cerințele referitoare la certificatele de
examinator, standardizarea, condițiile indispensabile, evaluarea competențelor, valabilitatea, privilegiile și condițiile, revalidarea și reînnoirea ar trebui modificate.

Regulamentul (UE) 2018/1139 prevede posibilitatea de a recunoaște pregătirea și experiența pe aeronave care nu fac
obiectul Regulamentului (UE) 2018/1139 [Anexa I „Aeronavele menționate la articolul 2 alineatul (3) litera (d)”] în
scopul obținerii unei licențe conforme cu partea FCL. În acest sens, ar trebui modificate normele relevante pentru
organizațiile de pregătire și autoritățile competente, în scopul de a permite o astfel de recunoaștere.
Punerea în aplicare a normelor aferente organizațiilor de pregătire declarate (DTO)  a evidențiat necesitatea de a
clarifica normele aplicabile în vederea asigurării supravegherii reglementare eficace a organizațiilor de pregătire
declarate.

Cerințele ar trebui modificate pentru a se asigura faptul că posibilitatea pregătirii în cadrul unei organizații de pregătire declarate ar trebui permisă doar dacă organizația respectivă este situată pe teritoriul pentru care statele membre sunt responsabile în temeiul Convenției de la Chicago.

Punerea în aplicare a normelor privind posibilitatea transferării licențelor conforme cu partea FCL și a certificatelor
medicale asociate a evidențiat necesitatea de a clarifica responsabilitățile autorităților competente implicate și calendarul transferului răspunderii referitoare la supraveghere.Din acest motiv, normele relevante ar trebui modificate.

Măsurile prevăzute în prezentul regulament au fost sugerate în Avizul nr. 05/2017 emis de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației în temeiul articolului 75 alineatul (2) literele (b) și (c) și al articolului 76 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1139 și în contextul discuțiilor tehnice subsecvente. Măsurile stipulate în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 127 din Regulamentul (UE) 2018/1139.

Prezentul regulament intră în vigoare la 10 noiembrie 2019. Cu toate acestea, punctele 57, 58, 59 și 66 din anexa la prezentul regulament se aplică începând cu 21 decembrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti