Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1780 al Comisiei de stabilire a formularelor standard pentru publicarea anunțurilor în domeniul achizițiilor publice și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1986 („formulare electronice”)
08.11.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 272/7 din 25 octombrie 2019 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1780 al Comisiei din 23 septembrie 2019 de stabilire a formularelor standard pentru publicarea anunțurilor în domeniul achizițiilor publice și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1986 („formulare electronice”).

Directivele 89/665/CEE și 2014/24/UE prevăd că anumite contracte de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii trebuie să facă obiectul unei publicări în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Anunțurile prevăzute pentru publicare trebuie să conțină toate informațiile stipulate în directivele menționate.

Directivele 92/13/CEE și 2014/25/UE prevăd că anumite contracte de achiziții de lucrări, de bunuri și de servicii din sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale trebuie să facă obiectul unei publicări în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Directiva 2009/81/CE prevede că anumite contracte de achiziții de lucrări, de bunuri și de servicii din domeniul apărării și securității trebuie să facă obiectul unei publicări în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Anunțurile prevăzute pentru publicare trebuie să conțină toate informațiile stipulate în directiva menționată.

Directivele 89/665/CEE, 92/13/CEE și 2014/23/UE prevăd că anumite contracte de concesiuni de lucrări și de servicii trebuie să facă obiectul unei publicări în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Anunțurile prevăzute pentru publicare trebuie să conțină toate informațiile stipulate în directivele menționate.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1986 al Comisiei stabilește formularele standard prevăzute de Directivele 89/665/CEE, 92/13/CEE, 2009/81/CE, 2014/23/UE, 2014/24/UE și 2014/25/UE.

Achizițiile publice fac obiectul unei transformări digitale, astfel cum se descrie în Comunicarea Comisiei privind ameliorarea pieței unice, precum și în Comunicarea Comisiei privind transformarea achizițiilor publice pentru ca acestea să funcționeze în și pentru Europa. Formularele standard au un rol esențial în această transformare.

Pentru a asigura eficacitatea formularelor standard într-un mediu digital, este necesară adaptarea formularelor standard prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1986. Având în vedere numărul și amploarea adaptărilor necesare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1986 ar trebui înlocuit.

Pentru a permite o implementare adaptată la particularitățile naționale, statele membre și autoritățile acestora ar trebui să beneficieze de o marjă semnificativă de flexibilitate atunci când își instituie sistemele de software. În special, ar trebui să fie posibilă afișarea în orice ordine și sub orice etichetă a câmpurilor prevăzute de prezentul regulament, atât timp cât semnificația etichetelor corespunde descrierilor stabilite de prezentul regulament. Pentru a răspunde diferitelor nevoi de la nivel național, regional și local, câmpurile stabilite de prezentul regulament ca fiind opționale la nivelul UE nu trebuie neapărat să fie afișate pentru utilizatorii finali (de exemplu, cumpărătorii nu sunt obligați să le vadă sau să le completeze) sau, dimpotrivă, pot fi impuse în mod obligatoriu la nivel național, regional sau local.

Data aplicării prezentului regulament și data abrogării Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1986 ar trebui să reflecte perioada de timp necesară pentru pregătirea versiunilor electronice ale formularelor standard utilizate pentru schimburile efective de date.

Prezentul regulament stabilește formulare standard.

Prezentul regulament intră în vigoare la 13 noiembrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti