Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul București. Lipsa interesului pentru acțiunea în constatarea nulității absolute a contractului de donație a unui imobil în perioada 1944-1989


05.11.2019 | Alexandra-Monica POPA
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra-Monica Popa

Alexandra-Monica Popa

Tribunalul București a respins acțiunea având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de donație a unui imobil către Sfatul popular în 1963 pe temeiul lipsei interesului procesual al reclamantului. Având în vedere perioada în care a fost încheiat contractul de donație, imobilul care a făcut obiectul derivat al acestuia intră sub normele Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, care este calificată drept specială în raport cu dispozițiile Codului Civil din 1864, sub incidența adagiului specialia generalibus derogant. Astfel, persoana interesată, sub sancțiunea pierderii dreptului de a solicita în justiție măsuri reparatorii, trebuie să urmeze procedura administrativă reglementată în dispozițiile Legii 10/2001, căile de drept comun în materia apărării dreptului de proprietate privată fiind inadmisibile. În speță, lipsa dovezii notificării în conformitate cu art. 22 din Legea specială face ca acțiunea formulată, respectiv nulitatea asbolută a contractului de donație pentru cauză ilicită, să fie lipsită de interes. (Decizia nr. 374 din 28 februarie 2019, pronunțată de Secția a III-a civilă a Tribunalului București)

Alexandra-Monica Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro