« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Tribunalul București. Lipsa interesului pentru acțiunea în constatarea nulității absolute a contractului de donație a unui imobil în perioada 1944-1989
05.11.2019 | Alexandra-Monica POPA

Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra-Monica Popa

Alexandra-Monica Popa

Tribunalul București a respins acțiunea având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de donație a unui imobil către Sfatul popular în 1963 pe temeiul lipsei interesului procesual al reclamantului. Având în vedere perioada în care a fost încheiat contractul de donație, imobilul care a făcut obiectul derivat al acestuia intră sub normele Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, care este calificată drept specială în raport cu dispozițiile Codului Civil din 1864, sub incidența adagiului specialia generalibus derogant. Astfel, persoana interesată, sub sancțiunea pierderii dreptului de a solicita în justiție măsuri reparatorii, trebuie să urmeze procedura administrativă reglementată în dispozițiile Legii 10/2001, căile de drept comun în materia apărării dreptului de proprietate privată fiind inadmisibile. În speță, lipsa dovezii notificării în conformitate cu art. 22 din Legea specială face ca acțiunea formulată, respectiv nulitatea asbolută a contractului de donație pentru cauză ilicită, să fie lipsită de interes. (Decizia nr. 374 din 28 februarie 2019, pronunțată de Secția a III-a civilă a Tribunalului București)

Alexandra-Monica Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD