Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Curtea de Apel Cluj. Tentativă la omor calificat prin stropirea victimei cu spirt și incendierea acesteia cu o brichetă
06.11.2019 | Smaranda POPESCU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Curtea de Apel Cluj a decis că acțiunea de a stropi persoana vătămată cu spirt sanitar în zona trunchiului și de a aprinde o brichetă reprezintă tentativă la omor calificat prin cruzimi, chiar dacă făptuitorul nu s-a apropiat de victimă. În speță, după discuții aprinse între părțile care erau căsătorite de 24 de ani, persoana vătămată s-a îndreptat spre dormitor. Agresorul, aflat în stare de ebrietate, a luat inițial o sticlă de ulei, însă și-a dat seama că nu are cum să vatăme victima, așa că început să o stropească cu alcool sanitar, iar apoi a aprins o brichetă. Prima instanță a decis că din aceste elemente nu rezultă intenția de a suprima viața persoanei vătămate pentru că inculpatul nu a realizat că aprinderea brichetei va determina aprinderea hainelor îmbibate în alcool sanitar, iar intenția indirectă nu reiese, neexistând acceptarea producerii rezultatului. Curtea de Apel Cluj a decis că este vorba de o tentativă la omor calificat prin cruzimi. Curtea a considerat că nu a existat o acțiune haotică, inculpatul fiind conștient pentru că nu a acționat la întâmplare, mai ales prin înlocuirea sticlei de ulei cu cea de alcool sanitar. A existat intenția indirectă, inculpatul prevăzând rezultatul faptei sale și chiar dacă nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii incidentului. (Decizia Penală nr. 30/A/2019 din 8 ianuarie 2019, pronunțată de Secția Penală și de Minori a Curții de Apel Cluj)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti