Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Insolvență Opinii SELECTED

Limitele aprecierii judecătorești cu privire la reorganizarea activității

8 noiembrie 2019 | Dan BARBU
Dan Barbu

Dan Barbu

La momentul aprobării Legii nr. 85/2014 legiuitorul a înțeles importanța economică și socială a reorganizării judiciare a unei societăți și încă din art. 2 a statuat scopul Legii nr. 85/2014, respectiv că trebuie să se urmărească, atunci când este posibil, acordarea unei șanse de redresare a debitoarei.

“Scopul prezentei legi este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci când este posibil, a șansei de redresare a activității acestuia.”

De asemenea, a fost instituit și un principiu foarte important în cadrul art. 4 pct. 2 din Legea nr. 85/2014, conform căruia trebuie să se acorde o șansă debitorului în vederea reorganizării:

 “Prevederile prezentei legi se bazează pe următoarele principii:
[…]
2. acordarea unei șanse debitorilor de redresare eficientă și efectivă a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenței, fie prin procedura de reorganizare judiciară.”

În acest context și având în vedere aceste principii cred că ar trebui să stabilim limitele aprecierii pe care o are un judecător cu privire la reorganizarea activității unei societăți, mai ales cu privire la oportunitatea și viabilitatea planului.

Mai trebuie să avem în vedere că reorganizarea nu face decât să crească șanselor tuturor creditorilor de a acoperi o sumă cât mai mare din creanțele lor, chiar în situația unui eșec al planului sumele plătite în perioada de reorganizare sunt un plus, iar cele care se vor achita într-un posibil faliment s-ar fi achitat oricum.

Atragem atenția și asupra tendințelor existente la nivel european, respectiv că prin propunerea de Directivă emisă de Parlamentul European și Consiliu cu nr. 2016/0359 (COD) din data de 22 noiembrie 2016, privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie, se stabilesc noi principii privind desfășurarea procedurii insolvenței punându-se accent pe dreptul debitoarei de a se reorganiza.

Având în vedere normele expuse mai sus, în contextul în care procedura de aprobare a unui plan de reorganizare este respectată iar votul creditorilor este în favoarea reorganizării, considerăm că rolul judecătorului este limitat la a constata situația de fapt si a confirma planul de reorganizare votat de creditori.

Atâta vreme cât judecătorul nu este sesizat cu o contestație cu privire la normele de procedură încălcate pe parcursul aprobării planului, acesta nu poate respinge planul exclusiv pe motiv că nu este viabil. Judecătorul-sindic poate să ceară unui specialist să își exprime o opinie privind posibilitatea de realizare a planului, înainte de confirmarea lui, dar considerăm că inclusiv în situația în care opinia este în sensul că planul nu ar fi viabil judecătorul ar trebui să confirme planul, atâta vreme cât interesul creditorilor manifestat prin votul asupra planului este ca reorganizarea să aibă o șansă.

Aici am stabilit limitele aprecierii judecătorului. Astfel, dacă procedura de propunere și votare este respectată și planul conține elementele obligatorii prevăzute de lege, judecătorul nu ar trebui să facă propria judecată pe oportunitate, ci doar să verifice legalitatea, oportunitatea și viabilitatea urmând să fie apreciate de creditori, prin votul asupra planului, până la urmă interesul lor patrimonial este în joc, la care se adaugă interesul general de a menține în circuitul economic un actor cu probleme temporare, dar care poate încă genera activitate, plăti taxe și impozite, menține locuri de muncă.

Avocat Dan Barbu
Practician în insolvență

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Limitele aprecierii judecătorești cu privire la reorganizarea activității unei societăți în caz de restructurare a activității„, ediția 312, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership