Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Bilet la ordin. Lipsa refuzului de plată. Încasare
08.11.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că încasarea sumei de bani prin plata biletului la ordin de către beneficiarul acestui titlu nu poate fi asimilată cu o faptă ilicită, în condițiile în care operațiunile efectuate în scopul realizării plății au caracter definitiv, potrivit Regulilor de sistem SENT neexistând refuz de plată și, pe cale de consecință, neconservându-se mijloacele de valorificare a drepturilor specifice în caz de refuz de plată. În speță, instanța supremă nu a reținut argumentul recurentei-reclamante – care a susținut că a fost probată existenţa faptei ilicite a C., constând în însuşirea unei sume de bani care nu îi aparţinea, precum şi existenţa vinovăţiei intimatei, derivată din aceea că, deşi încunoştințată asupra incidentului în urma căruia contul său a ajuns să fie creditat cu o sumă de bani ce nu i se cuvenea, a refuzat să restituie suma de bani astfel dobândită – întrucât se omite că intimata-pârâtă a încasat suma de bani în calitate de beneficiar al biletului la ordin, în cadrul mecanismului juridic al prezentării la plată a unui bilet la ordin, prin procedeul trunchierii, conform Regulilor de sistem SENT, fără a exista refuz de plată. (Decizia nr. 1160 din 4 iunie 2019, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti