Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Transferul dreptului de proprietate la o dată ulterioară încheierii contractului
11.11.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, deşi în materia contractului de vânzare-cumpărare operează principiul transmiterii imediate a dreptului de proprietate din momentul încheierii actului juridic, părţile pot amâna transferul acestui drept până la împlinirea unui termen suspensiv sau până la realizarea unei condiţii suspensive. În speță (având ca obiect rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare și repunerea părților în situația anterioară), părțile au stabilit ca transferul dreptului de proprietate să aibă loc o altă dată (2003) decât data autentificării contractului (2002), după achitarea achitarea integrală a preţului, dată la care se vor întocmi şi formalităţile de intabularea imobilului pe numele cumpărătorului, prin grija vânzătorului, astfel că actul juridic încheiat de părți nu este afectat de un termen suspensiv (cum a considerat instanța de apel), ci analiza urmează a se face din perspectiva obligaţiei afectate de această modalitate, eveniment viitor și nesigur. (Decizia nr. 1020 din 15 mai 2019, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti