Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Transferul dreptului de proprietate la o dată ulterioară încheierii contractului
11.11.2019 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, deşi în materia contractului de vânzare-cumpărare operează principiul transmiterii imediate a dreptului de proprietate din momentul încheierii actului juridic, părţile pot amâna transferul acestui drept până la împlinirea unui termen suspensiv sau până la realizarea unei condiţii suspensive. În speță (având ca obiect rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare și repunerea părților în situația anterioară), părțile au stabilit ca transferul dreptului de proprietate să aibă loc o altă dată (2003) decât data autentificării contractului (2002), după achitarea achitarea integrală a preţului, dată la care se vor întocmi şi formalităţile de intabularea imobilului pe numele cumpărătorului, prin grija vânzătorului, astfel că actul juridic încheiat de părți nu este afectat de un termen suspensiv (cum a considerat instanța de apel), ci analiza urmează a se face din perspectiva obligaţiei afectate de această modalitate, eveniment viitor și nesigur. (Decizia nr. 1020 din 15 mai 2019, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.