Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti

Simplificarea procedurilor privind autorizarea executării lucrărilor de construcții


08.11.2019 | Roxana NEGUȚU, Alexandra DAVIDOIU
Secţiuni: Construcții, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Roxana Neguțu

Roxana Neguțu

Alexandra Davidoiu

Alexandra Davidoiu

Mult așteptatele modificări aduse Legii nr. 50/1991 prin Legea nr. 193/2019 au intrat în vigoare începând cu data de 2 noiembrie 2019.

Principalele amendamente au ca scop principal facilitarea procedurii de autorizare a lucrărilor de construire prin reducerea termenelor de emitere a autorizațiilor de construire, respectiv de desființare, precum și a simplificării documentației, dar și a birocrației binecunoscute.

Documentație unică pentru construire/desființare și pentru racordare la utilități

Se unifică autorizarea lucrărilor de construire și branșare a construcției la rețeaua publică de utilități prin emiterea unui singur certificat de urbanism, a unor avize și acorduri comune și a autorizației de construire unice. Soluția legiuitorului este firească având în vedere că noua construcție este dependentă de utilitățile publice care o vor deservi.

O altă modificare semnificativă se referă la emiterea unei singure autorizații prin care se va aproba atât desființarea construcțiilor vechi, cât și construirea celor noi, nemaifiind necesară parcurgerea unei duble proceduri de autorizare.

Reducerea termenelor pentru emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire/desființare

În scopul eficientizării procesului de autorizare, termenele de emitere a documentelor au fost considerabil reduse astfel:

– certificatul de urbanism va fi eliberat în termen de maxim 15 zile lucrătoare de la data solicitării, urmând a fi comunicat în format scriptic ori digital, prin poștă electronică în funcție de opțiunea solicitanților;

– autorizația de construire, respectiv de desființare se va emite în termen de maxim 30 de zile de la data depunerii documentației complete, iar la solicitarea justificată a beneficiarilor, aceasta se va emite în regim de urgență în termen de maxim 7 zile lucrătoare, sub rezerva plății unei taxe de urgență, astfel cum se va organiza la nivelul fiecărei autorități competente prin regulament propriu

Procedura simplificată de autorizare

Pentru a susține beneficiarii care nu reușesc finalizarea lucrărilor de construire în interiorul termenului de valabilitate a autorizațiilor de construire, se introduce posibilitatea emiterii unei autorizații în procedură simplificată prin raportare la stadiul efectiv al realizării lucrărilor efectuate exclusiv cu respectarea prevederilor documentației inițiale (fără a fi necesară obținerea unui nou certificat de urbanism, respectiv a unor noi avize și/sau acorduri).

Reglementări specifice privind documentele suport – avize și/sau acorduri

Se stabileșteîn mod expres că avizele și/sau acordurile solicitate prin certificatul de urbanism să se refere strict la tipul de lucrări care fac obiectul autorizării proiectului beneficiarului, neputându-se suplimenta solicitările de avize și/sau acorduri care nu au temei tehnic și legal prin raportare la lucrarea preconizată. Rămâne în continuare de urmărit în practică în ce măsură autoritățile competente vor organiza și gestiona din punct de vedere tehnic oportunitatea ori necesitatea obținerii unor astfel de avize.

În ceea ce privește avizele și/sau acordurile specifice necesare în vederea emiterii de autorizații de construire, respectiv de desființare în zonele cu un anumit regim de protecție, sunt necesare următoarele:

– pentru lucrările aferente tuturor de categoriilor de monumente istorice, zonelor de protecție a monumentelor istorice, zonelor construite protejate ori construcțiilor amplasate în astfel de zone, autorizațiile se emit cu avizul administrației publice competentă în domeniul cultural, comparativ cu avizul Ministerului Culturii și Cultelor impus conform reglementării anterioare,

– pentru lucrările aferente zonelor de siguranță a infrastructurii de transport public și a căilor de comunicație autorizațiile se emit cu avizul administrației publice competentă în domeniul transporturilor, comparativ cu avizul Ministerului Transportului, Construcțiilor și Turismului impus conform reglementării anterioare.

Pentru a veni în întâmpinarea eventualelor dificultăți ale solicitanților în procesul laborios al obținerii avizelor și/sau acordurilor necesare, autoritățile administrației publice au obligația de a organiza la nivelul județelor ori municipiilor reședință de județ prestarea serviciilor privind obținerea, contra cost, a acestor avize și/sau acorduri prin intermediul Comisiei pentru acordul unic.

Competențe extinse acordate prefectului: posibilitatea anulării autorizației de construire/desființare

Se instituie o competență specială a prefectului în anularea autorizațiilor de construire, respectiv de desființare emise cu încălcarea prevederilor legale, astfel cum va rezulta ca urmare a controalelor specifice efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcții.

Răspunderea autorităților competente

Cu titlu de noutate, se introduce și mecanismul răspunderii autorităților competente în procedura autorizării lucrărilor de construcție, constituind contravenții neemiterea avizelor și autorizațiilor de construire în termenele legale și refuzul nejustificat de emitere a certificatului de urbanism ori a autorizațiilor corespunzătoare în termenele prevăzute de lege pentru documentațiile complete, sancționate cu amendă contravențională de la 5.000 la 30.000 Lei, respectiv de la 1.000 la 5.000 Lei. Contravențiile se constată şi se sancţionează de către organele de control ale Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Roxana Neguțu, Partener VOICU & FILIPESCU
Alexandra Davidoiu, Senior Associate VOICU & FILIPESCU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro