« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
4 comentarii

Curtea de Apel București și Instanța Supremă, printr-o hotărâre judecătorească de-a dreptul excepțională, ce privea o creanță fiscală de aproximativ 25 milioane EUR, confirmă pentru un Client reprezentat de NICULEASA LAW FIRM o nouă perspectivă juridică asupra raportului dintre penal și fiscal
08.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Într-un litigiu fiscal ce privea o creanță de peste 25 milioane EUR, problema de drept dedusă judecății de către avocații NICULEASA LAW FIRM (Avocat George Trantea și Avocat Mădălin Niculeasa), problemă soluționată în mod definitiv de ÎCCJ privea și aspectul relativ la posibilitatea emiterii Raportului de Inspecție Fiscală respectiv a Deciziei de Impunere ulterior momentului începerii urmăririi penale iar ulterior suspendarea soluționării contestației administrative formulate de contribuabil.

Această problemă de drept a fost soluționată mai intâi de către Curtea de Apel București iar apoi de către Instanța Supremă care a confirmat caracterul absolut deosebit, sub aspectul calității motivării, al hotărârii judecătorești (intrinsec sub formă raționamentului juridic dar si extrinsec sub aspectul exprimării raționamentului) pronunțate de Curtea de Apel București. Hotărârea judecătorească asumată și de către ÎCCJ are meritul de a face dreptate atunci când aplică legea.

Puține sunt situațiile în practica hotărârilor judecătorești în care aplicarea legii să fie făcută astfel încât Dreptatea să nu fie ignorată.

Deslușind problema de drept mai sus menționată, instanțele judecătorești au stabilit că emiterea Raportului de Inspecție fiscală respectiv a Deciziei de Impunere ulterior începerii urmăririi penale iar ulterior suspendarea soluționării contestației fiscale formulate de Contribuabil constituie un abuz de drept (exces de putere).

Această hotărâre judecătorească dincolo de faptul că achiesează la interpretarea deja constantă în practica instanțelor judecătorești cu privire la caracterul oneros al relației dintre penal și fiscal (fiscalul așteaptă penalul doar în măsura în care acesta din urmă îi poate fi de folos celui dintâi în stabilirea regimului fiscal) stabilește și faptul că urmărirea penală și constituirea de către Statul Român drept parte civilă în cadrul acesteia nu sunt condiționate în niciun fel de emiterea Deciziei de impunere.

Procedura penală nu poate fi folosită drept justificare pentru emiterea Raportului de Inspecție fiscală după cum nu poate constitui temei pentru suspendarea soluționării contestației administrative ci din contră este un motiv suficient de întemeiat de a inhiba emiterea Raportului de Inspecție Fiscală respectiv a Deciziei de Impunere.

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Fiscalitate, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Curtea de Apel București și Instanța Supremă, printr-o hotărâre judecătorească de-a dreptul excepțională, ce privea o creanță fiscală de aproximativ 25 milioane EUR, confirmă pentru un Client reprezentat de NICULEASA LAW FIRM o nouă perspectivă juridică asupra raportului dintre penal și fiscal”

 1. Mi-as fi dorit sa pot citi hotararile aferente.
  Pe de alta parte, sper sa nu fie cazul ca de fapt prin aceasta hotarare sa se sustina ceva contrar ideei ca penalul e ultima ratio – adica sa nu cumva sa se sustina ca daca s-a inceput procesul penal atunci nu mai avem dreptul la emiterea deciziei de impunere (pentru ca daca ar fi asa, numai Dreptate nu ar putea fi). Ma cam sperie: „ci din contră este un motiv suficient de întemeiat de a inhiba emiterea Raportului de Inspecție Fiscală respectiv a Deciziei de Impunere” si de aceea mi-as fi dorit acces la decizie.

  • Ioan BUCSA spune:

   Nu prea se înţelege ce a vrut să spună. În practică, de obicei, se emite decizia de impunere, iar când face societatea contestatie admininistrativă atunci formulează şi organul fiscal plângere penală şi suspendă soluţionarea contestaţiei ani de zile.

 2. Alina BADEA spune:

  Pe de o parte, nu inteleg aceasta practica de a „iesi in presa” cu anunturi de acest gen, fara a publica hotararile la care se face referire sau fara a da macar detalii despre acestea (numar si data), astfel incat o persoana interesata sa le solicite instantelor respective. Astfel de anunturi, mai ales ca sunt publicate pe un site profesional, nu aduc nicio plus valoare prtacticii, constituind o doar o reclama.
  Pe de alta parte, legat de comentariul dnei Mazilu, statul este singura parte vatamata care isi poate face dreptate singura inainte de solutionarea laturii civile din procesul penal. Cat timp prejudiciul rezulta dintr-o fapta penala, stabilirea in concret si recuperarea acestuia ar trebui sa faca strict obiectul laturii civile a cauzei penale, date fiind implicatiile deosebite (inclusiv asupra limitelor de pedeapsa) pe care le are valoarea prejudiciului intr-o astfel de cauza. Emiterea unui titlu de creanta (decizia de impunere) care are potentialul de a deveni executoriu, dubland astfel latura civila a cauzei penale, dar dubland si eforturile contribuabilului de a se apara (pentru ca majoritatea apararilor invocate ar fi identice), este o practica abuziva daca obligatiile fiscale suplimentare stabilite astfel rezulta doar din faptele pentru care a fost sesizat organul de cercetare penala. Sunt nenumarate dosarele in care, din cauza existentei unui act administrativ-fiscal definitiv (decizia de impunere – pentru ca contribuabilul se concentreaza deseori pe apararea in procesul penal, fara a mai parcurge si procedura de contestatie in contenc fiscal – judecatorul din penal nu a mai admis probe cu expertiza, bazandu-se exclusiv pe ceea ce a stabilit ANAF.
  Fata de aceste aspecte, chiar ar fi utila publicarea de catre confrati a hotararilor care intr-adevar fac Dreptate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD