Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Anunț de post vacant pentru funcția de director executiv la Bratislava
11.11.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CA 379/1 din 8 noiembrie 2019 a fost Anunțul de post vacant pentru funcția de director executiv la Bratislava.

Autoritatea Europeană a Muncii („autoritatea” sau „ELA”) este un nou organism descentralizat al Uniunii în domeniul mobilității transfrontaliere a forței de muncă, aflat în prezent în etapa inițială de înființare.

Scopul său este de a facilita accesul persoanelor fizice și al angajatorilor la informații cu privire la drepturile și obligațiile lor, de a sprijini cooperarea dintre țările UE în ceea ce privește aplicarea transfrontalieră a legislației relevante a Uniunii, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune, precum și de a media și a facilita demersurile pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere între autoritățile naționale.

Regulamentul (UE) 2019/1149 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei Autorități Europene a Muncii a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 11 iulie 2019 și a intrat în vigoare la 31 iulie 2019.

Se preconizează că autoritatea își va atinge capacitatea operațională deplină până în 2024. Comisia Europeană este responsabilă de etapa inițială de înființare, până când autoritatea va dispune de personal suficient și va fi pregătită să își îndeplinească mandatul.

Pentru informații suplimentare privind autoritatea, a se vedea aici.

Directorul executiv va conduce și va reprezenta autoritatea. El/ea va fi reprezentantul legal și imaginea publică a autorității și va trebui să își îndeplinească atribuțiile în deplină independență și să răspundă de activitatea sa în fața consiliului de administrație. Consiliul de administrație este alcătuit dintr-un reprezentant al fiecărui stat membru, doi reprezentanți ai Comisiei, un expert independent numit de Parlamentul European și patru membri reprezentând organizațiile interprofesionale ale partenerilor sociali la nivelul Uniunii, cu o reprezentare egală a organizațiilor sindicale și patronale.

Directorul executiv va avea un rol central în administrarea autorității. El/ea va fi responsabil(ă) de stabilirea și gestionarea măsurilor administrative, operaționale și financiare necesare pentru buna funcționare a autorității.

Fără a aduce atingere competențelor consiliului de administrație, directorul executiv își va asuma întreaga răspundere pentru atribuțiile încredințate autorității și se va supune procedurii de descărcare anuală de gestiune a Parlamentului European, pentru execuția bugetară. Parlamentul European sau Consiliul pot invita directorul executiv să raporteze cu privire la executarea sarcinilor sale.

Pentru a fi luați în considerare pentru etapa de selecție, candidații trebuie să îndeplinească, până la data-limită de depunere a candidaturilor, următoarele cerințe formale:

— cetățenie: candidații trebuie să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene.

— titlu sau diplomă universitară: candidații trebuie să aibă:

— fie un nivel de studii corespunzător unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, atunci când durata normală a studiilor universitare este de cel puțin 4 ani,

— fie un nivel de studii corespunzător unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și o experiență profesională relevantă de cel puțin 1 an, atunci când durata normală a studiilor universitare respective este de cel puțin 3 ani (această experiență profesională de un an nu poate fi inclusă în calculul numărului de ani de experiență profesională postuniversitară cerut mai jos).

— experiență profesională: candidații trebuie să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională postuniversitară la un nivel la care pot avea acces pe baza calificărilor menționate anterior. Cel puțin 5 ani din experiența profesională respectivă trebuie să fi fost dobândiți în domeniul de activitate al autorității.

— experiență într-o funcție de conducere: din experiența profesională postuniversitară, cel puțin 5 ani de experiență trebuie să fi fost dobândiți într-o funcție de conducere la nivel înalt într-un domeniu relevant pentru acest post.

— cunoștințe lingvistice: candidații trebuie să cunoască temeinic una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și, la nivel satisfăcător, o altă limbă oficială a Uniunii. Comitetele de selecție vor verifica, în cadrul interviului (interviurilor), îndeplinirea de către candidați a cerinței privind cunoașterea la nivel satisfăcător a unei alte limbi oficiale a UE. În acest scop, interviul (sau o parte a acestuia) s-ar putea desfășura în limba respectivă.

— limita de vârstă: candidații trebuie să fie în măsură, la data-limită de depunere a candidaturii, să își încheie mandatul complet de 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Pentru personalul temporar al Uniunii Europene, vârsta de pensionare corespunde sfârșitului lunii în care persoana respectivă împlinește vârsta de 66 de ani [a se vedea articolul 47 din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene].

Data-limită pentru înscriere este 6 decembrie 2019, ora 12.00 după-amiaza, ora Bruxelles-ului. Înscrierea nu va mai fi posibilă ulterior.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti