« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Recurs în interesul legii respins de ÎCCJ referitor la admisibilitatea cererilor de încuviințare a executării silite pornite de instituțiile de credit împotriva FNGCIMM prin invocarea contractelor de garantare ca titluri executorii
13.11.2019 | Alin-Ioan AXENTE, Bogdan-Alexandru VASILE

JURIDICE - In Law We Trust
Alin-Ioan Axente

Alin-Ioan Axente

Bogdan-Alexandru Vasile

Bogdan-Alexandru Vasile

Prin Decizia nr. 26 din 11 noiembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca inadmisibil recursul în interesul legii formulat de Procurorul General al României cu privire la admisibilitatea cererilor de încuviințare a executării silite pornite de instituțiile de credit împotriva Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM prin invocarea contractelor de garantare ca titluri executorii, raportat la dispozițiile art. 11 alin. 4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/2013 și art. 11 alin. 5 din Anexa 1 a Ordinului nr. 8/2014 al Ministrului finanțelor publice.

La solicitarea Asociației Române a Băncilor, Cabinetul de avocat Avram Marieta (prin avocații Marieta Avram, Founding Lawyer, Alin-Ioan Axente, Partner și Bogdan-Alexandru Vasile, Managing Lawyer) a redactat un Memoriu Amicus Curiae, prin care au fost supuse atenției Înaltei Curți de Casație și Justiție aspecte și distincții suplimentare celor avute în vedere sau chiar omise de către autorul sesizării cererii de pronunțare a recursului în interesul legii.

În concret, prin memoriul formulat, s-a că soluția care ar putea fi pronunțată este:
1. în principal, respingerea ca inadmisibilă a cererii de recurs în interesul legii;
2. în subsidiar, în cazul admiterii recursului în interesul legii, consacrarea soluției potrivit căreia sunt admisibile cererile de încuviințare a executării silite pornite de instituțiile de credit împotriva Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM prin invocarea ca titluri executorii a contractelor de garantare reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/2013.

Argumentele de inadmisibilitate au vizat, în esență, faptul că jurisprudența neunitară a survenit în alte proceduri (n.n. – contestații la executare sau litigii de drept comun) decât cele cu privire la care Instanța Supremă a fost învestită (n.n. – încuviințare a executării silite), iar chestiunea de drept are în vedere, în realitate, interpretarea și aplicarea unei alte norme (n.n. – art. 120 din OUG nr. 99/2006) decât cea cu privire la care Instanța Supremă a fost învestită (n.n. – art. 11 alin. (4) din OUG nr. 92/2013 și art. 11 alin. (5) din Anexa 1 a Ordinului MFP nr. 8/2014).

În mod corect, prin Decizia nr. 26/2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca inadmisibil recursul în interesul legii formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia este în curs de redactare, urmând a fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Av. Alin-Ioan Axente
Partner AVRAM LAW

Av. Bogdan-Alexandru Vasile
Managing Lawyer AVRAM LAW

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.