Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Noi prevederi cu referire la activitatea partidelor politice europene cu sediul în România
13.11.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 910 din 11 noiembrie 2019, a fost publicată Legea nr. 206/2019 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE, EURATOM) nr. 1.141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.

Legea prevede următoarele aspecte importante:

I. Prevederi cu referire la înregistrarea partidului politic european și/sau a fundației politice europene

– Cererea de înregistrare a partidului politic european și/sau a fundației politice europene cu sediul în România, va fi însoțită de decizia Autorității Electorale Permanente, care certifică respectarea legislației.
*Pot solicita adoptarea deciziei și alianțele politice fără personalitate juridică, precum și alianțele politice constituite ca persoane juridice de naționalitate română.

– Documentele necesare în vederea obținerii cererii de înregistrare menționată supra sunt: (i) copia statutului partidului politic european și, după caz, a statutului fundației politice europene; (ii) actele doveditoare ale sediului și patrimoniului inițial.

– La dobândirea personalității juridice europene, alianțele politice constituite ca persoană juridică de naționalitate română vor fi radiate, de drept, din Registrul asociațiilor și fundațiilor.

– În cazul refuzului adoptării cererii de înregistrare sau în caz de nesoluționare la timp a cererii, persoanele interesate pot contesta aceste acțiuni la instanța de contencios administrativ competentă.

II. Prevederi cu referire la finanțarea campaniei electorale

– Legea prevede că partidul politic european poate cheltui pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European cel mult 3.225 de salarii de bază minime brute pe țară.

– Orice plată se realizează numai cu notificarea Autorității Electorale Permanente în cel mult 48 de ore de la data efectuării acestora.

– În termen de cel mult 15 zile de la data alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, partidul politic european care a efectuat cheltuieli în contextul campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European este obligat să depună la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat privind cheltuielile efectuate și sursele de finanțare a acestora.

III. Prevederi cu referire la sancțiuni

– Nerespectarea prevederilor cu referire la finanțarea campaniei electorale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 200.000 lei.
*Aplicarea sancțiunilor prevăzute se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptelor.

– Contravențiile se constată, iar sancțiunile se aplică de către AEP.

– Autoritatea Electorală Permanentă va informa Departamentul de luptă antifraudă – DLAF cu privire la orice activitate presupusă a fi ilegală, de fraudă sau de corupție care poate afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.


Mai multe informații cu privire la partidele politice și fundațiile politice la nivel european pot fi găsite aici.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.