Procedura de subscriere și răscumpărare prin internet a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M.
14 noiembrie 2019 | JURIDICE.ro
În Monitorul Oficial nr. 915 din 13 noiembrie 2019, a fost publicat Regulamentul nr. 10/2019 privind procedura de subscriere și răscumpărare prin internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv, precum și pentru modificarea și completarea Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară nr. 9/2014 privind autorizarea și funcționarea societăților de administrare a investițiilor, a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare și a depozitarilor organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare și pentru completarea art. 41 din Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiții alternative.
* Prin O.P.C.V.M., urmează a se înțelege organismele de plasament colectiv în valori mobiliare autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar prin S.A.I. – societăți de administrare a investițiilor.
Procedura prevede că Distribuția prin internet a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. către investitori se va efectua în baza unui contract la distanță.
De asemenea, în vederea distribuției titlurilor de participare prin internet, S.A.I./societatea de investiții autoadministrată trebuie să posede infrastructura informatică și mijloacele de comunicație necesare pentru a oferi acest serviciu investitorilor în titlurile de participare ale O.P.C.V.M. administrate, astfel încât să asigure eficiența operațională a activității de distribuție a titlurilor de participare.
În scopul intrării în relații contractuale la distanță cu investitorul potențial, S.A.I./societatea de investiții autoadministrată pune la dispoziția acestuia prin intermediul aplicației mobile sau al site-ului care găzduiește platforma electronică un formular cu câmpuri de completat, prin intermediul cărora sunt colectate și prelucrate automat date de identificare ale investitorului și care permit încărcarea și salvarea de documente în format electronic în condiții de securitate cibernetică.
* Autenticitatea datelor de identificare este verificată potrivit Procedurii.
După primirea, prelucrarea și verificarea datelor și documentelor, S.A.I./societatea de investiții autoadministrată transmite către investitor următoarele:
1. două exemplare ale contractului la distanță în format letric și semnat olograf de către reprezentantul legal al entității;
2. plic de retur al contractului la distanță, cu timbru de tip corespondență-ramburs dacă este cazul.
Ulterior, investitorul va fi informat despre transmiterea documentelor menționate mai sus și despre faptul că este interzisă validarea subscrierii inițiale de titluri de participare ale O.P.C.V.M. administrate de respectiva S.A.I./societate de investiții autoadministrată până la primirea contractului, în format letric, specific utilizării internetului. După primirea contractului la distanță semnat olograf de investitor, S.A.I./societatea de investiții autoadministrată activează contul acestuia în aplicația mobilă sau pe site-ul care gestionează platforma electronică și îl informează pe investitor imediat cu privire la acordarea accesului electronic.
După autentificare, sistemul informatic trebuie să furnizeze investitorului informații privind:
– situația titlurilor de participare deținute la o anumită dată
– starea/stadiul unei cereri de subscriere/răscumpărare.
Așadar, Procedura prevede următoarele sarcini pentru S.A.I./societatea de investiții autoadministrată, în situația în care desfășoară activitatea de distribuție prin internet a titlurilor de participare ale O.P.C.V.M:
– să elaboreze și să implementeze reguli care să asigure verificarea identității investitorilor, care realizează subscrieri sau răscumpărări de titluri de participare prin internet
– să se asigure că prima subscriere a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. se face numai după confirmarea investitorului că a luat cunoștință și că este de acord cu conținutul documentului
– să publice prin intermediul aplicației mobile sau al site-ului care găzduiește platforma electronică informații corecte și actualizate permanent și să respecte regulile privind publicitatea în cazul O.P.C.V.M.
– să elaboreze proceduri interne de subscriere și răscumpărare a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. prin internet, ce conțin inclusiv dispoziții privind modalitatea de stocare, pe un suport durabil, a documentelor transmise sau primite prin internet, astfel încât acestea să fie disponibile pentru a putea fi examinate de A.S.F. sau depozitarul O.P.C.V.M. la orice dată.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro