Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Activitate parchete / 11-15 noiembrie 2019
15.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ. Cercetare abuzivă. Influențarea declarațiilor martorilor. Participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată. Punere în mișcare acțiune penală.

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un fost procuror (eliberat din funcție în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare a excluderii din magistratură), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 și 2 din Codul penal, patru infracțiuni de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 în referire la art. 268 alin. 2 rap. la art. 47 din Codul penal și art. 35 alin. 1 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal privind concursul de infracțiuni.

În fapt, în urma probatoriului administrat s-a reținut că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi realizat acțiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât și cu identitate reală, ar fi produs și ticluit probe nereale în scopul de a dovedi existența unor fapte de evaziune fiscală și coruperea alegătorilor și ar fi procedat la ticluirea de probe nereale, constând în atribuirea de identități protejate unor persoane cu scopul ca acestea să formuleze declarații mincinoase de natură a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare.

La data de 13 noiembrie 2019, fostului procuror i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat, la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

:: Sursa: mpublic.ro

2. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ. Favorizarea făptuitorului. Influențarea declarațiilor. Cercetare abuzivă. Represiune nedreaptă. Participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare. Lipsire de libertate în mod ilegal. Efectuare în continuare a urmăririi penale.

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror (eliberat din funcție în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare a excluderii din magistratură), sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

1. Favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 din Codul penal. În fapt s-a reținut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești, a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență și dare de mită față de trei persoane, reținând ca și cauză de nepedepsire formularea de către aceste persoane a unor denunțuri, deși ar fi avut cunoștință de împrejurarea că denunțurile nu ar fi fost date din proprie inițiativă.

2. Influențarea declarațiilor (șase fapte), prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal. În fapt s-a reținut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești, ar fi determinat și ar fi încercat să determine șase persoane, prin constrângere și acțiuni cu efect vădit intimidant, pentru a da declarații mincinoase într-un dosar în care era cercetat un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

3. Cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 2 din Codul penal. În fapt s-a reținut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești, ar fi ticluit declarațiile a patru martori denunțători, consemnându-le contrar realității și în condițiile în care ar fi fost date sub exercitarea de presiuni.

4. Represiune nedreaptă (trei acte materiale în formă continuată), prev. de art. 283 alin. 1 din Codul penal. În fapt s-a reținut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești, a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, a dispus măsura controlului judiciar și ulterior trimiterea în judecată a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, deși ar fi cunoscut că acesta este nevinovat, corelativ modalității neloiale de administrare a probatoriului constând în ticluirea unor acte de sesizare și declarații de martori.

5. Participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare (patru acte materiale în formă continuată), prev. de art. 52 alin. 3 din Codul penal rap. la art. 268 alin. 2 cu aplic. art. 35 din Codul penal. În fapt s-a reținut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești ar fi determinat prin amenințări și acțiuni cu caracter vădit intimidant patru persoane de a formula denunțuri mincinoase cu privire la săvârșirea de infracțiuni de trafic de influență și luare de mită de către un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia.

6. Lipsire de libertate în mod ilegal (două fapte), prev. de art. 205 alin. 1 din Codul penal. În fapt s-a reținut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești, ar fi întreprins acțiuni de deținere împotriva voinței lor față de doi martori, timp de mai multe ore, perioadă în care ar fi exercitat presiuni pentru a obține denunțuri și declarații împotriva unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

De asemenea, la data de 13 noiembrie 2019 procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o altă persoană, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă (două acte materiale în formă continuată), prev. de art. 273 alin. 1 cu aplicarea art. 35 din Codul penal, pentru declarații date în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

:: Sursa: mpublic.ro

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Luare de mită în formă continuată. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata P.E. la data faptei medic primar șef Laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 29 august 2014-19 iunie 2015, în contextul derulării unor contracte încheiate între Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” și o societate comercială, inculpata P.E., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit în trei tranșe, de la reprezentanții firmei respective, suma totală de 102.200 lei.

Banii respectivi, ce ar fi reprezentat 3,5% din valoarea fără TVA a facturilor emise de societatea respectivă și achitate de către Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, ar fi fost primiți de inculpată în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, și anume întocmirea unor referate de necesitate pentru achiziția de produse necesare Laboratorului de analize medicale.

Inculpatei P.E. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Obținere ilegală de fonduri. Fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D.O.C., la data faptelor director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (A.P.M.) Bihor, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

S.-P.F., la data faptelor funcționar public, angajat al Agenției de Protecție a Mediului (A.P.M.) Bihor pe postul de manager de proiect, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,

S.C., consilier superior I în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (A.P.M.) Bihor, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
Administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– participație improprie la fals intelectual, în formă continuată,
– participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, reprezentată de inculpatul D.O.C., a încheiat un acord de finanțare cu fonduri europene având ca obiect proiectul intitulat „Conservarea liliecilor în Pădurea Craiului, Bihor și Munții Trascău”.
În acest context, în perioada 2010 – 2013, inculpații D.O.C., S.-P.F. și S.C., director, respectiv angajați la Agenția pentru Protecția mediului Bihor, ar fi întocmit, semnat și înaintat Comisiei Europene și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului mai multe documente (cereri, adrese, state de plată estimative, necesar de credite bugetare, etc.) ce conțineau date nereale. Aceste date se refereau la situația angajaților în proiect, societatea care ar fi executat lucrările de închidere a peșterilor și utilizarea unui autovehicul achiziționat din fonduri nerambursabile (în realitate, autovehiculul mai sus menționat a fost utilizat de inculpatul D.O.C. în interes personal).

O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de celălalt inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în calitate de executant al proiectului, deși, acesta ar fi ascuns faptul că, în realitate, lucrările ar fi fost executate de o societate subcontractantă, iar în cazul a trei peșteri, Tășad, Fânațe și Țiclului, s-ar fi schimbat soluția tehnică convenită de părțile contractante (grilajele de închidere ale acestor peșteri nefiind umplute cu beton).

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumelor de 2.919.498 lei și 497.576 euro (2.133.003 lei).

În cauză, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat faptul că, solicită obligarea inculpaților la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătorești.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare pe care le dețin cei patru inculpați.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Luare de mită. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

V. S.-T. G. (ministru al Finanțelor în perioada săvârșirii faptelor) pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită și a unei infracțiuni de trafic de influență;
C. M.-I. (fost angajat în cadrul ministerului finanțelor, deținând o funcție de conducere într-o bancă de stat la data faptelor) pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită;
Un administrator al unor societăți comerciale, persoană apropiată de conducerea CNCFR pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită;
D. C. (secretar de stat în cadrul ministerului transporturilor în perioada săvârșirii faptelor) pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
B. C.-A. (parlamentar și vicepreședinte al unui partid politic aflat la guvernare în perioada săvârșirii faptelor) pentru săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență.

Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.
Activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape, astfel:

Prima etapă – în anul 2005, în contextul licitației organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu V. S.-T. G., C. M.-I. și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul, acestor sume, inculpații au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpați, astfel:
– O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanță cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei, deși nu au fost prestate servicii;
– Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăți offshore afiliate acesteia cu societăți controlate de inculpați, prin care sumele de bani au ajuns la aceștia.
În acest mod, V. S.-T. G. a primit un milion de euro, C. M.-I. a primit 3.121.328,41 lei și 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăți comerciale, a primit 3.083.498 lei și 1.050.087 euro.

A doua etapă – În cursul anului 2009, pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții companiei străine au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către V. S.-T. G. (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, în baza căruia societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate.
Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.

În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora.

În acest mod, V. S.-T. G. a primit 2.242.000 euro, D. C. a primit 1.114.000 euro, iar B. C.-A. a primit 2.111.799 euro. Totodată, un director al companiei străine, căruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la activitățile infracționale, a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată. (detalii aici)

Diferența dintre sumele transferate de compania străină și cele primite de inculpați o reprezintă cheltuielile presupuse de operaționalizarea circuitelor financiare (înființare și funcționare companii offshore, comisioane bancare, taxe, etc.), precum și foloasele primite de alți participanți la săvârșirea faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei.

Cu privire la sumele primite de intermediarii denunțători în cauză (389.531,7 euro pentru prima etapă, respectiv 929.535 de euro pentru a doua etapă), s-au instituit măsuri asigurătorii, în vederea confiscării acestor sume.

Faptele săvârșite de compania străină și de reprezentanții acesteia fac obiectul unei investigații deschise autoritățile judiciare din acea țară ca urmare a cooperării judiciare cu Direcția Națională Anticorupție.

Pentru stabilirea circuitelor financiare în care au fost implicate 43 de companii offshore și pentru identificarea bunurilor deținute de inculpați pe teritoriul altor state, Direcția Națională Anticorupție a cooperat cu organele judiciare din 7 jurisdicții (Austria, Elveția, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Lituania și Bulgaria).

Printre bunurile identificate și indisponibilizate în cursul urmăririi penale se găsesc:
– suma de 964.187,70 euro deținută într-un cont bancar din Elveția;
– suma de 1.684.795 euro deținută într-un cont bancar din Marea Britanie;
– suma de 527.265 euro deținută la mai multe bănci din România;
– suma de 214.874 euro dintr-un cont deschis la Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate;
– o casă, 13 apartamente și 5 garaje situate în București, un apartament în Neptun, 3 apartamente în Năvodari, mai multe terenuri în jud. Ilfov și Prahova, evaluate la 2.588.140 euro;
– o vilă și un teren situate în Cipru evaluată la 910.000 euro;
– acțiuni deținute la 11 societăți comerciale, evaluate la sumele de 1.435.000 euro și 770.880 lei;
– poprirea unor sume de 7.083.784 lei, 249.049 euro și 92.935 USD datorate inculpaților de terțe persoane.

În cursul urmăririi penale, inculpații au depus cauțiuni însumând 4.200.000 euro, asupra cărora urmează să se pronunțe instanța de judecată la finalizarea cauzei.

:: Sursa: www.pna.ro

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Trafic național și internațional de droguri de risc. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților X.A., A.F. și H.H., pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic național și internațional de droguri de risc.

În fapt s-a reținut că, la data de 10.11.2019, inculpații X.A., A.F. și H.H. au transportat din Spania şi au introdus și pe teritoriul României, cantitatea de aproximativ 60 de kilograme de cannabis, în vederea comercializării.

Întrucât din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpații X.A., A.F. și H.H. urmează să introducă în țară droguri de risc, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București – Serviciul Antidrog au organizat o acțiune de prindere în flagrant.

În acest sens, în perioada 09.11.2019 – 10.11.2019, cei trei inculpați au fost depistați având mai multe întâlniri atât în parcarea unui centru comercial din capitală, cât și într-un restaurant din apropierea autostrăzii A1.

În vederea asigurării succesului activităţii infracţionale, la data de 09.11.2019, inculpații A.F. și H.H, cetățeni albanezi, în vârstă de 39 și 41 de ani, au efectuat mai multe servicii de patrulare pe autostrada A1 pentru a se asigura că nu sunt urmăriți până în locația în care s-a deplasat (de la vama Nădlac) și inculpatul X.A., cetățean grec, în vârstă de 47 de ani, cu un cap tractor în care era transportată cantitatea de cannabis.

La data de 10.11.2019, cei trei inculpați au avut o nouă întâlnire într-o benzinărie de pe autostrada A1, de unde s-au deplasat către șoseaua de centură a Bucureștiului.

La locaţia respectivă, procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București – Serviciul Antidrog au procedat la oprirea acestora în trafic.

În urma verificărilor efectuate, într-unul dintre rezervoarele capului tractor condus de către inculpatul X.A. au fost descoperite 38 de pachete ce conțineau fragmente de natură vegetală. Din rezultatele analizelor efectuate a rezultat faptul că, în interiorul celor 38 de pachete, a fost identificată cantitatea de 60 de kilograme de cannabis.

În cadrul activităților desfășurate, au mai fost ridicate, în vederea continuării cercertărilor 8 telefoane mobile, 8 cartele sim, un pistol air soft, precum și suma de 1.130 euro și 500 lei.

La data de 12.11.2019, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților X.A., A.F. și H.H. pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, față de un alt inculpat, cetățean român, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Serverin. Șantaj. Percheziții.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Serverin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin au efectuat un număr de patru percheziţii pe raza municipiilor Caransebes, Reşiţa (sediul unei instituții publice) și a comunei Buchin, judetul Caras – Severin, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de șantaj.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2018-2019 la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj, grup infracțional coordonat de către un suspect, director al Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin și din care mai fac 4 suspecţi, angajați ai aceleiaşi instituţii.

Începând cu luna februarie 2019 și până în prezent suspectul a săvârşit acte de ameninţare și constrângere psihică și fizică pentru a determina o persoană vătămată să reia relația intimă pe care au avut-o până în februarie 2019.

În actele de constrângere menite sa creeze o stare de temere pentru a o determina pe persoana vătămată sa aibă o conduită docilă de acceptare a unei relații intime cu acesta, pentru a avea o putere mai mare de convingere, suspectul a întreprins acțiuni directe de șantaj ( prin amenințarea cu darea în vileag a unor poze indecente menite a determina pierderea custodiei copilului minor al părții vătămate si amenințării cu pierderea locului de munca) și indirecte prin intermediul angajaților din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Caraș – Severin, respectiv, prin intermediul a trei suspecţi, doi soferi şi un medic (persoane care la cererea suspectului au urmarit persoana vatamată, actiuni menite să intimideze) precum şi prin intermediul unei alte persoane pe care suspectul a chemat-o pentru a-l sprijini în acțiunea de intimidare pe care a exercitat-o asupra persoanei vătămate în data de 24.10.2019).

Începând cu luna februarie 2019, la sfârșitul relației dintre cei doi, conform mesajelor de amenințare trimise de către suspect, medicul împreună cu cei doi şoferi au urmărit persoana vătămată, în oraș, chiar în timpul serviciului.

În cursul lunii martie 2019 suspectul a amenințat-o prin mesaje spunându-i că deține filmări în ipostaze nud cu persoana vătămată, din cuprinsul lunii februarie 2019, într-o cameră de hotel din Băile Herculane și că o poate face de rușine cu aceste imagini.

Tot în luna martie 2019 suspectul l-a sunat pe fostul soț al persoanei vătămate spunându-i acestuia să deține imagini în ipostaze nud cu aceasta și că dacă dorește le poate folosi să obțină custodia fiului părții vătămate.

De asemenea, în luna iunie 2019 suspectul a adresat mesaje de amenințare persoanei vătămate spunându-i că o va lăsa fără serviciu și că îi va trimite controale pentru a fi dată afară.

La data de 24.10.2019, în jurul orelor 18:00, persoana vătămată a fost oprită în trafic de către suspect, acesta tăindu-i calea cu autoturismul pe care îl conducea. Cu acest prilej suspectul l-a chemat sa-l sprijine în această acțiune şi pe un alt suspect după care a amenințat-o pe persoana vătămată că de data aceasta nu o mai iartă, a păsuit-o destul și că are relații suficiente cât să poată determina demiterea sa de la locul de muncă pe care îl deține.

Ulterior, în seara zilei de 24.10.2019 suspectul l-a contactat pe șeful persoanei vătămate solicitându-i să îi desfacă contractul de muncă persoanei vătămate făcând aluzie la posibile repercusiuni asupra firmei în cazul în care nu recurge la această variantă.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi. Trafic de droguri de risc și droguri de mare risc, în formă continuată şi introducere în țară de droguri de risc și droguri de mare risc, fără drept. Reținere.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului I. C. E., în vârstă de 35 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și droguri de mare risc, în formă continuată şi introducere în țară de droguri de risc și droguri de mare risc, fără drept.

În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019, în mod repetat și în baza aceleași rezoluții infracționale, inculpatul I. C. E. a procurat atât din surse interne, cât și externe (Anglia) cantități importante de droguri de risc (cannabis și ketamină), droguri de mare risc ( amfetamine, MDMA și cocaină ), pe care ulterior le-a comercializat către diferite persoane cu ocazia participării la festivalurile de muzică electronică desfășurate în diverse orașe ale țării.

La data de 04.11.2019, inculpatul I. C. E. s-a deplasat în Anglia de unde a procurat cantitatea de 93,42 grame pulbere care conţine Amfetamina cu Cofeina, 41,82 grame fragmente solide care conţin Cocaina, un număr de 101 comprimate ecstasy și cantitatea de 147,01 grame pulbere care conţine Ketamina, pe care le-a disimulat într-un bagaj de mână tip troler, de culoare neagră și l-a expediat în țară, în mod fraudulos, prin intermediul unei societăți de transport persoane şi colete, după care cu o cursă aeriană, pe ruta Londra- București, a revenit în țară la data de 06.11.2019 deplasându-se în localitatea de domiciliu.

După primirea coletului, inculpatul împreună cu legăturile sale infracționale intenționau punerea în vânzare a cantităților de droguri de mare risc și droguri de risc, introduse în țară, fără drept, la o petrecere care urma să se desfășoare în perioada 29.11.2019 – 02.12.2019 în localitatea Azuga, județul Prahova.

La data de 08.11.2019, inculpatul a ridicat de la reprezentantul firmei de transport, trolerul, de culoare neagră fiind prins în flagrant în timp ce-l transporta cu un autoturism pe raza municipiului Roman, jud. Neamț.

Cu ocazia efectuării acțiunii de prindere în flagrant, asupra inculpatului au fost găsite un număr de 15 comprimate ecstasy (MDMA), iar cu ocazia efectuării percheziției domiciliare în imobilul în care locuiește inculpatul au fost identificate şi ridicate 42 de grame de cocaină, 101 grame de amfetamină pulbere, 147 de grame de ketamină, 116 comprimate de MDMA Ecstasy, droguri de mare risc, 30 de grame de rezină de cannabis (hașiș), 2,60 grame cannabis, bani, precum și alte bunuri folosite în derularea activității infracționale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi. Introducerea în țară de droguri de risc și de mare risc și trafic de droguri de risc și de mare risc. Reținere.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului P.D., în vârstă de 39 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de introducerea în țară de droguri de risc și de mare risc și trafic de droguri de risc și de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 11.11.2019, inculpatul P.D. a introdus pe teritoriul României, prin intermediul serviciilor poștale, un număr de 2 colete, expediate din Kenya, în cantitate totală de 25 kg frunze khat, ce conţineau Cathinone, droguri de mare risc, respectiv Cathine, droguri de risc.

Drogurile au fost declarate la intrarea în România ca fiind frunze de ceai importate din Kenya-Nairobi.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că drogurile urmau să fie expediate în Suedia, în vederea comercializării.

La data 13.11.2019, Tribunalul Iași a dispus arestarea inculpatului P.D, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți. Percheziții.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare pe raza județului Timiș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – 2018, grupul infracţional organizat cu caracter transfrontalier a acţionat în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinația finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

Pe calea cooperării judiciare internaționale, în luna noiembrie a anului 2018, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, autorităţile judiciare din Germania, autorităţile judiciare din Marea Britanie şi autorităţile judiciare din Ungaria.

În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranților ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către țările din vestul Europei și se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie și erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranții erau ascunși pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau.

La data de 13.11.2019, au fost efectuate percheziții simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei și României, iar în urma acțiunilor din țara noastră, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 4 de persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracțională, pentru care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la cele 5 percheziții efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre.

În urma investigațiilor desfășurate, patru persoane(șoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an și opt luni și cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat. În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuții de organizare al transporturilor frauduloase de migranți pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei.

În cadrul anchetei, au fost documentată activitatea infracțională a unui număr total de 36 de suspecți, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României.

Sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud. Trafic de minori, proxenetism și constituire a unui grup infracțional organizat. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatelor H.M.G. și F.M.C, în vârstă de 51 și 22 de ani, pentru săvârșirea infracţiunilor de trafic de minori, proxenetism și constituire a unui grup infracțional organizat.

În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2018 inculpata H.M.G. și fiica acesteia F.M.C., împreună cu alte două persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, respectiv pentru exploatarea unor persoane de sex feminin, minore și majore, prin recrutarea, adăpostirea și transportarea precum și obligarea lor la practicarea prostituției în favoarea membrilor grupului, dar și prin obținerea de foloase materiale și înlesnirea practicării prostituției de către persoane de sex feminin majore;

În urma cercetărilor s-a descoperit că inculpatele H.M.G. și F.M.C., prin constrângere, amenințare și violență, au obligat mai multe persoane de sex feminin minore și majore să practice prostituția în favoarea acestora (găsindu-le clienți și asigurând transportul acestora în locațiile unde aveau loc relațiile sexuale), obținând diferite sume de bani reprezentând o parte din plata serviciilor sexuale practicate de persoana vătămată;

La data de 13.11.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița – Năsăud au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza județului Bistrița Năsăud, cu ocazia cărora au fost ridicate mai multe obiecte și înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile, un laptop, precum și suma de 7.000 de euro.

La data de 14.11.2019, cele două inculpate urmează să fie prezentate în fața magistraților Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de droguri de risc. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului M.A.V., în vârstă de 34 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2019, inculpatul M.A.V. a înființat o cultură de canabis pe raza județului Neamț, în vederea obținerii din aceasta, după recoltare şi prelucrare, a drogului de risc canabis, care ulterior urma să fie comercializat.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii septembrie 2019, inculpatul M.A.V. a recoltat o cantitate considerabilă de canabis, pe care a depozitat-o la locuințele sale, aceasta fiind uscată în podul casei și pregătită în vederea comercializării.

De asemenea, s-a reținut faptul că o parte din cantitatea de canabis recoltată, a fost comercializată en-gros, mai multor dealeri de pe raza județelor Neamț, Iași și Bacău, la prețul de 35.000-40.000 lei pe kilogram.

La data de 13.11.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Iași au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare la locuințele inculpatului, cu ocazia cărora au fost identificate și ridicate 99,25 kg de canabis (fragmente) și cantitatea de 8,77 kilograme de muguri și inflorescențe, două pistoale, o pușcă, două telefoane mobile, dar și suma de 16.800 lei.

În cursul zilei de azi, inculpatul M.A.V. urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi. Trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani. Percheziții.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare pe raza județelor Constanța și Bacău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani.

Concomitent, la data de 14.11.2019, Poliţia Metropolitană din Londra a efectuat un număr de 16 percheziţii la imobilele utilizate de către membrii grupului infracţional, imobile situate în capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani, grup organizat intrafamilial, cu ramificații internaționale, reușind să recruteze şi să exploateze sexual peste 60 tinere în oraşul Londra.

Pe calea cooperării judiciare internaționale, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă ,,KALLANG’’, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi autoritățile din Marea Britanie.

În fapt, s-a reținut că, modul de operare a membrilor grupării era acela de a recruta, fie direct, fie prin interpuși, tinere din România, care să practice prostituția în Marea Britanie. În activitatea de recrutare a victimelor, racolatorii se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale, promiţându-le că vor obține sume importante de bani.

Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau cu privire la remunerația pe care urmau să o primească. Acestea erau cazate inițial în locuințele membrilor grupării din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în Londra de către membrii grupării, care le achiziționau biletele de călătorie.
Ajunse în Londra, tinerele erau cazate în locuințe închiriate de către membrii grupării infracționale, locuințe în care se desfășura și activitatea de prostituție.

După determinarea acestora să accepte practicarea prostituției prin folosirea violențelor, amenințărilor sau a șantajului, tinerele erau fotografiate în ținute sumare, iar fotografiile acestora erau postate pe mai multe site-uri de profil din Marea Britanie.

În schimbul serviciilor sexuale, fiecare tânără putea obține zilnic sume cuprinse între 500 și 1500 de lire sterline.

Pentru a menține tinerele într-o stare de dependență și pentru a le determina să continue practicarea prostituției în folosul lor, pe perioade mari de timp, membrii grupării le promiteau o parte din câștigurile realizate, însă, în realitate, le dădeau sume infime de bani, impunându-le cheltuieli exagerate cu privire la cazare, transport, întreținere, hrană, îmbrăcăminte.

În urma perchezițiilor domiciliare un număr de 20 de persoane au fost reținute în Londra și Iași, urmând a se obține mandate europene de arestare.

De asemenea, au fost ridicate sumele de 7000 lire sterline, 12.000 euro, 10.000 lei, dar și 2 autoturisme de lux, laptopuri, telefoane și 300 de grame de cocaină.

Doi dintre liderii grupării, reținuți în Londra, erau de asemenea căutați în baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile din România, fiind cercetați pentru tentativă de omor.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea. Proxenetism și lovire sau alte violențe asupra unui membru de familie. Percheziții. 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, 2 pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea și 3 pe raza municipiului Sibiu, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și lovire sau alte violențe asupra unui membru de familie.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în vara anului 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membrii au acționat în mod coordonat în ceea ce privește recrutarea, determinarea și înlesnirea practicării prostituției pe raza județelor Vâlcea și Argeș a mai multor persoane de sex feminin majore și minore.

Ca mod de operare s-a reținut faptul că membrii grupării infracționale și-au desfășurat activitatea pe două paliere, liderul grupării, împreună cu un alt membru al acesteia, identificau persoanele de sex feminin (minore și majore) cărora să le înlesnească practicarea prostituției, găseau și închiriau locațiile în care acestea erau exploatate, supravegheau victimele, mediau/rezolvau incidentele apărute și colectau veniturile încasate de persoanele vătămate din practicarea prostituției.

Membrii grupului din cel de-al doilea palier aveau ca principal scop recrutarea clienților prin publicarea unor anunțuri pe diferite site-uri de publicitate, precum și crearea și întreținerea unor relații de încredere (simulată) cu persoanele vătămate care practicau prostituția.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, din luna iulie 2019 și până în prezent, membrii grupării au înlesnit practicarea prostituției a 5 persoane de sex feminin, 3 dintre ele fiind minore (pe raza municipiilor Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Pitești).

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 2 laptopuri, 6 telefoane mobile, 8 SIM-uri, 5 stick-uri, precum și suma de 1.400 de euro și 21.490 de lei.

La data de 14.11.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 3 inculpați, urmând ca în cursul zilei de azi, aceștia să fie prezentați Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților T.G. și M.I.S., pentru săvârşirea de infracțiuni de trafic de droguri de risc și de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 14.11.2019, inculpații T.G. și M.I.S. au fost surprinși în flagrant pe raza municipiului Cluj – Napoca, în timp ce încercau să comercializeze o cantitate de 878 grame de cannabis și 13,8 grame de MDMA.

De asemenea, asupra acestora a fost depistat un cântar electronic cu urme de substanță pulverulentă, un caiet pe care inculpații țineau evidența drogurilor vândute, precum și suma de 9800 lei.

La data de 14.11.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare pe raza municipiului Cluj – Napoca, cu ocazia cărora au fost identificate și ridicate alte 74 grame de cannabis, 10,8 grame amfetamina, 3 grame ciuperci halucinogene, 3 laptopuri, o unitate centrala, 4 telefoane mobile și suma de 14.000 lei.

La aceeași dată, magistrații Tribunalului Cluj au dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.