Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Nagy Kinga Erzsebet: Noi, juriştii, nu “cântăm” după ureche, ci cântăm după note
18.11.2019 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Nagy Kinga Erzsebet

Nagy Kinga Erzsebet

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Nagy Kinga Erzsebet, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Coordonați Departamentul Juridic de la Pharmafarm SA. Ce presupune această poziție?

Nagy Kinga Erzsebet: Vă mulţumesc pentru invitaţia dumneavoastră. Mă onorează.

Coordonez Departamentul juridic şi de conformitate din cadrul Pharmafarm SA şi Gedeon Richter Farmacia SA, două din cele trei societăţi membre ale grupului Gedeon Richter din România.

Poziţia de Şef departament juridic şi de conformitate/Head of legal and compliance implică, în primul rând, gestionarea problemelor de natură strict juridică, organizarea departamentului, planificarea şi coordonarea activităţii de consultanţă juridică şi cea litigioasă, comunicarea cu compania-mamă, cu echipa de top management, colegii, clienţii, asociaţiile profesionale din domeniul farmaceutic.

Totodată, presupune reprezentarea intereselor societăţii în relaţiile cu autorităţiile, instituţiile de stat, etc., implementarea procedurilor de lucru iniţiate la solicitarea departamentelor din cadrul celor două societăţi (un exemplu concret actual fiind proiectul privind implementarea standardului ISO 37001 – respectiv, sistemul de management anti-mită) sau cele venite din partea companiei-mamă.

Pe de altă parte, pe linie de conformitate, înseamnă implementarea manualului de conformitate la nivel de grup, înființarea unui sistem eficient de control intern, şeful de conformitate ocupându-se de instruirea și consultarea angajatilor privind creșterea integrității in relațiile de afaceri.

La aceste activităţi, se adaugă provocările specifice şi cadrul legal aplicabil pentru cele două entităţi, un lanţ de farmacii şi distribuţie de medicamente.

Şi să nu uităm nici de protecţia datelor cu caracter personal, fiind un subiect care este tratat cu prioritate de către compania-mamă la nivelul întregului grup.

Alina Matei: Dumneavoastră și echipa dumneavoastră sunteți în imediata vecinătate a hotărârilor de business. Cum se face raportarea interesului de business la reglementările legale?

Nagy Kinga Erzsebet: Permiteţi-mi să parafrazez Preşedintele Consiliului de Administraţie al Gedeon Richter Ungaria: „Succesul continuu şi creşterea la o industrie extrem de competitivă reprezintă atât scopul de afaceri de zi cu zi al companiei Richter, cât şi viziunea sa pe termen lung. Pentru a le atinge, strategia noastră de afaceri îmbrăţişează integritatea, etica şi conformitatea ca pietre de temelie ale durabilităţii noastre, care nu trebuie să fie compromise.

Nerespectarea dispoziţiilor legale în domeniul farmaceutic pot avea consecinţe drastice cu privire la activitatea societăţii. Orice scăpare, oricât de minoră, poate avea repercusiuni grave. Din acest motiv, suntem preocupați continuu să luăm măsuri suplimentare astfel încât să ne asigurăm că reglementările legale sunt respectate. Chiar în acest an, am revizuit procedura internă de management al riscului, unul din categoriile de risc fiind tocmai riscul de conformitate cu legislaţia în vigoare şi reglementările legale.

Alina Matei: O firmă cu un departament juridic puternic poate totul. Care este secretul unei echipe bune, așa cum este cea pe care o coordonați?

Nagy Kinga Erzsebet: Pentru a avea o echipă de succes, consider că este important să fie comunicate foarte clar aşteptările pe care le avem de la membrii echipei şi să fie trasate sarcinile. Membrii echipei trebuie să ştie de ce au fost aleşi şi care este rostul lor în echipă.

Este esenţial să alegem oameni competenţi şi loiali. Dar fundamentul echipei trebuie să fie încrederea.

Şi nu în ultimul rând este deosebit de importantă comunicarea, soluţionarea eficientă a conflictelor şi acordarea de feedbackuri.

Alina Matei: Dar relația cu celelalte departamente care este? Auziți cu jumătate de gură din partea lor: ”ce mai vor și cei de la juridic de la noi?”?

Nagy Kinga Erzsebet: Departamentul juridic este departament de suport. Eu consider că trebuie să fim un sprijin pentru cele două companii şi pentru colegii noştri. Menirea noastră nu este să îngreunăm sau să complicăm activitatea lor zilnică ci, din contră, să simplificăm, să fim mereu prezenţi, ori de câte ori apelează la noi, să îi ajutăm să ia decizii corecte şi legale. Cred cu tărie că, pentru a ne atinge obiectivele la nivel de companie, este important să acționăm ca o echipă unică și să învățăm să lucrăm cu celelalte unități din structura organizației.

Sunt situații în care departamentele din cadrul societăţii nu primesc întotdeauna avizul favorabil din perspectivă juridică pentru anumite proiecte sau să primească o alternativă la așteptările lor inițiale. Probabil, în asemenea cazuri, departamentul în cauză nu este întru totul mulțumit, deoarece este interesat în primul rând să își atingă propriile obiective, dar consider că o argumentație solidă privind refuzul sau oferirea altei soluții din partea departamentului juridic reduce considerabil un potențial conflict sau o neînțelegere între părți.

Consider că noi, juriştii, nu “cântăm” după ureche, ci cântăm după note, iar partitura noastră este dispoziţia legală.

Alina Matei: Dar cu avocații cum sunt relațiile? Pătrund ei adânc până în miezul problemei, oferă soluții concrete?

Nagy Kinga Erzsebet: În activitatea noastră, apelăm la colaboratori externi atunci când problemele sunt mai sensibile, cu implicaţii financiare deosebite ori care necesită un grad de specializare ridicat.

Un consilier juridic trebuie să cunoască foarte bine întregul business, este un loc de muncă complex, care solicită cunoștințe din multe domenii şi ramuri de drept, cum ar fi, spre exemplu, contabilitate, aspecte legate de autorizarea funcţionării, domeniul imobiliar, relaţii cu diverse autorităţi, și multe altele. Cât de mult ne-am dori, este imposibi să aprofundăm toate aspectele care ţin de funcţionarea unei societăţi în maniera în care o face un avocat care se specializează pe o anumită ramură a dreptului.

Este firesc să apelăm la expertiza unor avocaţi specializaţi atât în zona de consultanţă, cât şi în cea de litigii, astfel că cele două companii au contracte de permanenţă cu specialişti din dreptul muncii, financiar – fiscal, domeniul farmaceutic sau GDPR.

Indiferent de motivul pentru care apelăm la avocaţi externi, consilierul juridic intern va sintetiza şi va prezenta problema ce necesită o rezolvare, iar monitorizarea proiectului rămâne tot în sarcina departamentului juridic.

Alina Matei: Vrem nu vrem, tehnologia e parte din viața noastră profesională. Câteva exemple de părți bune dar și mai puțin bune ale implementării tehnologiei?

Nagy Kinga Erzsebet: Este îmbucurător că în ultima perioadă tot mai multe documente pot fi obţinute on-line (în relaţia cu Registrul Comerţului, ANAF, primării, etc) şi în acest fel economisim timp preţios.

Este foarte important ca la un click distanţă să ai acces la baze de date, jurisprudenţă, reviste juridice, şi să nu fi nevoit să petreci ore cu căutatul într-o bibliotecă. Informaţiile privind apariţiile legislative sunt la fel accesibile pentru toţi.

Din punct de vedere organizatoric, distanţa nu mai este un impediment în comunicare audio – video. Transmitem şi primim informaţii rapid.

Partea mai puţin îmbucurătoare este atunci când rezolvarea unei probleme cu ajutorul tehnologiei dă naştere unei alte probleme la care nici nu te-ai gândit. Şi nu am pomenit nimic de poluare, dependenţa de internet sau reţele de socializare.

Alina Matei: O carte și un profesor care v-au impresionat.

Nagy Kinga Erzsebet: F.M. Dostoievski „Crimă şi pedepsă”, Prof. Univ. Dr. Tudor Drăganu.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Nagy Kinga Erzsebet: Pentru că tot se apropie luna decembrie, le doresc Sărbători Miraculoase alături de cei dragi, şi mult succes în anul 2020.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Nagy Kinga Erzsebet: Şi eu vă mulţumesc.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti