« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Tribunalul Giurgiu. Manifestarea părților în sensul încheierii unei promisiuni bilaterale de vânzare și înscrisul doveditor al acesteia
18.11.2019 | Alexandra-Monica POPA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra-Monica Popa

Alexandra-Monica Popa

Tribunalul Giurgiu a decis că, în materia antecontractelor de vânzare ca modalitate de formare a consimțământului părților la contractul de vânzare, se face o distincție fundamentală între negotium ca manifestare de voință a părților și instrumentum ca înscris constatator al încheierii antecontractului de vânzare. Recunoașterea de către pârât a existenței unei promisiuni bilaterale de vânzare cu reclamantul cu privire la imobil, alături de îndeplinirea tuturor condițiilor de valabilitate conform art. 1279 și art. 1669 NCC, cu mențiunea că o astfel de promisiune este supusă principiului consensualismului, permite instanței să pronunțe o hotărâre care să țina loc de contract de vânzare. S-a dovedit, prin administrarea probei cu interogatoriul pârâtului, faptul că voința părților a fost în sensul de a se obliga să încheie contractul de vânzare cu privire la imobilul în cauză, intenția reală a acestora fiind aceea de a încheia o promisiune sinalagmatică de vânzare, precum și faptul că pârâtul a refuzat în mod nejustificat față de reclamant să încheie contractul de vânzare în formă autentică și să perfecteze vânzarea prin înscrierea în cartea funciară a dreptului reclamantului. (Decizia nr. 499 din 25 aprilie 2019, pronunțată de Secția civilă a Tribunalului Giurgiu)

Alexandra-Monica Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD