Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

BONDOC ȘI ASOCIAȚII obține câștig de cauză pentru Registrul Urbaniștilor din România
18.11.2019 | JURIDICE.ro

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat asupra unei cauze deosebite, avand ca obiect validitatea unor dispozitii din Regulamentul privind dobândirea dreptului de semnătură pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, aprobat prin Hotărârea nr. 101/29.07.2010 a Consiliului Superior al Registrului Urbaniştilor din România din anul 2010, elaborat in temeiul Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Prin decizia pronuntata, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal a admis recursul declarat impotriva hotararii instantei de fond, care anulase dispozitia din Regulament privitoare la definitia “architectului-urbanist”, si obligase organismul profesional al urbanistilor sa primeasca in randurile sale o persoana care nu intrunea conditiile de calificare statuate de textul in disputa.

Definitia “arhitectului-urbanist” are in vedere diferentele intre calificarile profesionale de architect si urbanist, raportat la specializarile din centrele universitare de profil si modificarea curriculei in aceste insittutii de invatamant superior la inceputul anilor 2000. Acestea au fost motivele care au impus circumstantierea posibilitatii de a obtine dreptul de semnatura a unor documentatii de urbanism si amenajarea teritoriului, inclusiv coordonarea acestora, raportat la calificarea concreta dobandita de absolventii facultatilor de arhitectura.

Acest litigiu de contencios administrativ a ridicat probleme speciale legate de justificarea unei distinctii normative, a unui tratament diferit aplicabil unor persoane care desi aparent se afla in aceeasi situatie, nu pot beneficia de aceleasi drepturi, in considerarea unui criteriu obiectiv – in speta, studiile diferite pe care le-au urmat. De asemenea, s-au avut in vedere aspecte de calitate a redactarii actelor administrativ normative si de motivare a reglementarii adoptate, in raport de cerintele Legii nr. 24/200 privind tehnica legislativa.

Nicolae Viorel Dinu, avocat asociat si Ioana Katona, managing counsel BONDOC SI ASOCIATII: “Am avut oportunitatea si satisfactia de a ne implica cu success intr-o speta atipica, complexa, dar foarte interesanta si mai ales de o importanta majora pentru acest organism profesional si nu numai. Ne bucura solutia Inaltei Curti, care a facut o corecta aplicare a legii la o situatie particulara, fiind înțeleasă distinctia semnificativa dintre domeniului arhitecturii si al urbanismului si necesitatea unei reglementari in consecinta.”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.