« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

BONDOC ȘI ASOCIAȚII obține câștig de cauză pentru Registrul Urbaniștilor din România
18.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat asupra unei cauze deosebite, avand ca obiect validitatea unor dispozitii din Regulamentul privind dobândirea dreptului de semnătură pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, aprobat prin Hotărârea nr. 101/29.07.2010 a Consiliului Superior al Registrului Urbaniştilor din România din anul 2010, elaborat in temeiul Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Prin decizia pronuntata, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal a admis recursul declarat impotriva hotararii instantei de fond, care anulase dispozitia din Regulament privitoare la definitia “architectului-urbanist”, si obligase organismul profesional al urbanistilor sa primeasca in randurile sale o persoana care nu intrunea conditiile de calificare statuate de textul in disputa.

Definitia “arhitectului-urbanist” are in vedere diferentele intre calificarile profesionale de architect si urbanist, raportat la specializarile din centrele universitare de profil si modificarea curriculei in aceste insittutii de invatamant superior la inceputul anilor 2000. Acestea au fost motivele care au impus circumstantierea posibilitatii de a obtine dreptul de semnatura a unor documentatii de urbanism si amenajarea teritoriului, inclusiv coordonarea acestora, raportat la calificarea concreta dobandita de absolventii facultatilor de arhitectura.

Acest litigiu de contencios administrativ a ridicat probleme speciale legate de justificarea unei distinctii normative, a unui tratament diferit aplicabil unor persoane care desi aparent se afla in aceeasi situatie, nu pot beneficia de aceleasi drepturi, in considerarea unui criteriu obiectiv – in speta, studiile diferite pe care le-au urmat. De asemenea, s-au avut in vedere aspecte de calitate a redactarii actelor administrativ normative si de motivare a reglementarii adoptate, in raport de cerintele Legii nr. 24/200 privind tehnica legislativa.

Nicolae Viorel Dinu, avocat asociat si Ioana Katona, managing counsel BONDOC SI ASOCIATII: “Am avut oportunitatea si satisfactia de a ne implica cu success intr-o speta atipica, complexa, dar foarte interesanta si mai ales de o importanta majora pentru acest organism profesional si nu numai. Ne bucura solutia Inaltei Curti, care a facut o corecta aplicare a legii la o situatie particulara, fiind înțeleasă distinctia semnificativa dintre domeniului arhitecturii si al urbanismului si necesitatea unei reglementari in consecinta.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD