Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Se înființează Institutul de Formare Continuă a Mediatorilor
18.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României nr. 920 din 14 noiembrie 2019, a fost publicată Hotărârea nr. 174/2019 privind modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotărârea Consiliului de mediere nr. 5/2007.

Hotărârea introduce modificări importante cu privire la următoarele aspecte:

I. Formarea continuă a mediatorilor

Astfel, Hotărârea prevede înființarea Institutului de Formare Continuă a mediatorilor, în vederea creșterii calității pregătirii profesionale continue a mediatorilor autorizați. Responsabil de adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a Institutului de Formare Continuă este Consiliul de mediere.

II. Competențele Consiliului de mediere

Art. 8 din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de mediere este completat cu un nou alineat, care reglementează competențele Consiliului. Așadar, dintre acestea, reținem:
promovează activitatea de mediere și reprezintă interesele mediatorilor autorizați în scopul asigurării calității serviciilor din domeniul medierii
– elaborează standardele de formare în domeniul medierii, pe baza celor mai bune practici internaționale în materie, precum și standardele de formare în domeniul SAL
– autorizează mediatorii, în condițiile prevăzute de Lege, de Statutul profesiei de mediator și de procedura stabilită prin regulament
– întocmește și actualizează Tabloul mediatorilor autorizați
– ține evidența birourilor mediatorilor autorizați etc.

III. Procedura revocării Consiliului sau a membrilor săi

Până la intrarea în vigoare a prezentei Hotărâri, Regulamentul prevedea doar că procedura de revocare a membrilor Consiliului este posibilă. Prin completările operate, s-a stabilit că revocarea Consiliului sau a oricăruia dintre membrii săi se poate face la inițiativa unei pătrimi din numărul mediatorilor autorizați, decizia fiind adoptată cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul mediatorilor autorizați.

IV. Procedura afișării ordinii de zi a ședințelor ordinare și extraordinare a Consiliului

Astfel, este micșorat intervalul de timp în care Consiliul de mediere este obligat să dea publicității ordinea de zi a ședințelor:
– în cazul ședințelor ordinare, de la 10 zile la 5 zile înainte de data ședinței
– în cazul ședințelor extraordinare, de la 3 zile la 1 zi înainte de data ședinței.

* Ordinea de zi se afișează pe portalul web al Consiliului , cu indicarea orei și a locului desfășurării ședinței.

De asemenea, au fost operate modificări cu referire la Comisiile de discplină (A se vedea capitolul VI) și cu privire la Asociațiile profesionale ale mediatorilor și organizații în domeniul medierii (A se vedea capitolul VI1).


A se vedea: Mihai-Iulian Munteanu, Președintele Consiliului de Mediere: Medierea este cea mai frumoasă profesie din lume

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.