În Monitorul Oficial nr. 926 din 18 noiembrie 2019, a fost publicată Legea nr. 220/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului.
Legea modifică următoarele acte normative:
– Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
– Legea nr. 95/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.
Printre principalele modificări, reținem:
1. Se elimină noţiunea de custode de arie naturală protejată, precum şi organizaţiile neguvernamentale dintre entităţile care pot administra arii naturale protejate. Atribuțiile custozilor sunt preluate de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate prin structurile sale teritoriale.
2. Administrarea rezervațiilor științifice, rezervațiilor naturale, monumentelor naturii și, după caz, geoparcurilor, siturilor patrimoniului natural universal, zonelor umede de importanță internațională, siturilor de importanță comunitară, ariilor speciale de conservare și ariilor de protecție specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite, se exercită de către Agenția Națională de Arii Naturale Protejate.
3. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate poate încheia parteneriate pentru administrarea ariilor naturale protejate cu persoane juridice de tipul: instituții de învățământ și cercetare, muzee, autorități publice locale, organizații neguvernamentale, care desfășoară activități în domeniul ariilor naturale protejate.
4. Modul de atribuire a administrării ariilor naturale protejate se stabileşte printr-o metodologie care se elaborează de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Se impune a face precizarea că noţiunea de custode de arie naturală protejată a fost eliminată dintre modalităţile de administrare prin Legea nr. 95/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea O.U.G. nr. 57/2007 (ce abroga lit. d) a alin. (1) art. 18 din O.U.G. nr. 57/2007), iar Legea nr. 220/2019 are mai degrabă efect de asanare.
În altă ordine de idei, organizaţiile neguvernamentale nu mai pot administra singure, însă pot încheia parteneriate cu ANANP pentru administrarea ariilor naturale protejate (conf. art. 16 alin. (3^1) din Legea nr. 220/2019).