Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Suceava. Ucidere din culpă în cazul tăierii parțiale a arborilor, care a avut drept consecință decesul victimelor
20.11.2019 | Smaranda POPESCU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Judecătoria Suceava s-a pronunțat asupra încadrării juridice a faptei de tăiere de arbori fără drept, ce a dus la prăbușirea arborelui peste victime și la decesul acestora. În speță, inculpații au tăiat parțial un arbore din afara fondului forestier național, afectând astfel stabilitatea verticală a trunchiului. Analizând situația de fapt prin prisma art. 108 din Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic), infracțiunea de tăiere de arbori fără drept este una de rezultat, urmarea imediată fiind crearea unei stări de pericol, iar legătura de cauzalitate existând prin materialitatea activității de tăiere. Actele materiale au dus la prăbușirea arborelui peste cele două victime care au decedat ulterior. În speță, pe lângă activitatea de tăiere, nu au fost respectate obligațiile de a anunța în prealabil sau ulterior autoritățile și de a lua măsurile necesare cu privire la potențialul pericol ce-l putea constitui tăierea parțială a arborelui, astfel că instanța a reținut atitudinea inculpatului de ignorare a unor reguli de bază referitoare la activitatea efectuată. Legătura de cauzalitate există prin raportul direct dintre fapta de nerespectare a obligațiilor și decesul persoanelor vătămate, astfel că sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracțiunii de ucidere din culpă în concurs ideal cu fapta de tăiere fără drept de arbori. (Sentința Penală Nr. 58 din 2 februarie 2019, pronunțată de Judecătoria Suceava)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti