Unele măsuri aplicabile în cazul unui Brexit fără acord
21.11.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 933 din 20 noiembrie 2019, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 70/2019 privind unele măsuri aplicabile în cazul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană fără un acord.
OUG reglementează unele măsuri aplicabile în cazul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, fără acordul întemeiat pe art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Măsurile se referă, printre altele, la:
– Dreptul de ședere pentru persoanele cu statut Brexit și persoanele cu statut post-Brexit. Astfel, acestea se bucură de drepturile străinilor prevăzute de OUG privind regimul străinilor în România. OUG, de asemenea, prevede obligațiile persoanelor cu acest statut, și anume să respecte legislația României, să nu rămână pe teritoriul României peste perioada pentru care li s-a aprobat șederea etc.
– Obținerea vizei de lungă ședere. OUG stabilește că viza de lungă ședere pentru reîntregirea familiei pentru persoanele cu statut post-Brexit se eliberează gratuit de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din țara în care acestea își au reședința sau domiciliul.
– Dreptul de ședere temporară. Așadar, persoanele cu statut Brexit intrate pe teritoriul României până la data retragerii inclusiv, pot solicita, în termen de maximum 90 de zile de la data retragerii, prelungirea dreptului de ședere temporară în România, la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. De asemenea, acestea pot solicita prelungirea dreptului de ședere temporară în România, în termen de maximum 90 de zile de la data intrării pe teritoriul României, la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
– Dreptul de ședere pe termen lung. Astfel, persoanelor cu statut Brexit care au obținut rezidența permanentă pe teritoriul României în condițiile prevăzute pentru cetățenii UE, până la data retragerii inclusiv, li se recunoaște acest drept ca drept de ședere pe termen lung acordat în condițiile prevăzute pentru străini.
– Accesul la muncă. Persoanele cu statut Brexit și persoanele cu statut post-Brexit au acces nerestricționat pe piața muncii din România, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.
– Coordonarea sistemelor de securitate socială. Aceasta este acoperită de Regulamentul (UE) 2019/500 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 martie 2019 de stabilire a măsurilor de contingență în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune.
De asemenea, OUG prevede unele măsuri cu referire la cetățenii români care la data retragerii au beneficiat de un drept de ședere în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Astfel:
– În cazul cetățenilor români care au realizat perioade de asigurare în sistemul de securitate socială din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord până la data retragerii și care, după această dată, revin în România și solicită acordarea unor drepturi de securitate socială pentru perioadele respective.
– Recunoașterea, în scopul exercitării unei profesii reglementate, a studiilor și a calificărilor profesionale obținute de către cetățeni români, cetățeni ai celorlalte state membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord până la data retragerii se realizează, după data retragerii, conform dispozițiilor legale aplicabile în cazul în care studiile sau calificarea profesională au fost obținută într-un stat membru al Uniunii Europene.