Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Discursul Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, rostit cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Facultății de Drept a Universității din București
21.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 21 noiembrie 2019, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a fost prezent la evenimentul aniversar organizat cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Facultății de Drept a Universității de Drept. Ministrul a rostit un discurs în Aula Magna a Facultății de Drept, potrivit unui comunicat.

Catalin Predoiu

Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu: „Doamnelor și domnilor,

Mă regăsesc în fața dumneavoastră grație generoasei invitații pe care domnul Decan Flavius Baias mi-a adresat-o și pentru care îi mulțumesc cu căldură. Invitația mă onorează, iar acest sentiment sporește emoția cu care pășesc și astăzi, ca și prima oară, în calitate de student, în această superbă Aulă.

Am aniversat recent „Centenarul” României. Astăzi aniversăm 160 de ani de la înființarea Facultății de Drept. Facultatea noastră s-a născut, deci, înaintea României Mari.

Iată cum această cronologie ne arată că, la noi, știința dreptului precedează statul modern! Dreptul modern precedează statul modern!

Și e firesc să fie așa, pentru că ce ar fi statul fără drept, dacă nu altceva decât o iluzie a ordinii care ascunde de fapt exercițiul forței arbitrare!

E greu să ilustrezi și să omagiezi deopotrivă în câteva cuvinte, aportul Facultății de Drept din București la dezvoltarea științei juridice.

De la dascălii întemeietori până la iluștrii doctrinari aflați astăzi în sală, cu toții au contribuit la tezaurul de idei, principii, teorii juridice și valori din care și-au extras seva dreptul nostru pozitiv și jurisprudența românească.

Cu toții merită elogii și respect, mă înclin cu modestie în fața celor de față, dar și în memoria celor care s-au retras discret, dar demn, din această lume, rămânând însă modele perene pentru generațiile de absolvenți care le-au succedat și pe care le-au inspirat.

Prin urmare, nu greșesc dacă spun că opera profesorilor de la Facultatea de Drept din București a fost și rămâne izvor principal al științei noastre juridice, pe cale de consecință, reper solid pentru formarea dreptului pozitiv și tezaur de inspirație pentru jurisprudența care-i face aplicarea.

Dintr-o altă perspectivă, dacă privim în istorie și numărăm câți dintre cei care au servit proiectul statului român au fost absolvenți ai acestei instituții monument, putem spune fără greșeală că nu putem vorbi temeinic de istoria serviciul public românesc, fără să evocăm opera de acțiune generoasă a celor care au studiat în această facultate.

La capătul acestui travaliu colectiv, teoretic, dar și practic, depus cu generozitate de profesorii și absolvenții Facultății de Drept în sălile de curs sau în pretoriul Justiției, în Agora sau în serviciul public, la capătul acestui travaliu, spuneam, se află beneficiarii săi, semenii noștri, cetățenii.

Iată cum se vede limpede că Facultatea de Drept a servit cu modestie și rafinament intelectual cetățenii, simplu spus, poporul român!

Prin dascălii săi, Facultatea de Drept servește de 160 de ani o lecție continuă de patriotism.

Doamnelor și domnilor,

Există și subzistă de ani de zile multiple neînțelegeri cu privirea la ordinea noastră juridică de bază atât în dreptul civil, cât și în cel penal, ca să mă limitez doar la două dintre ramurile fundamentale ale dreptului.

Aceste clarificări necesare nu pot fi găsite fără implicarea celor mai buni dintre juriști. Așa cum înaintașii noștri s-au implicat în opera de unificare a dreptului în Provinciile Istorice după Unirea de la 1918, tot astfel, cred că în acest delicat moment, înaintea unor previzibile dezbateri în Parlamentul României, aportul unor juriști eminenți, care se află astăzi în această Aulă, ar putea fi salutar pentru găsirea celor mai bune redactări de texte fundamentale pentru ordinea noastră de drept.

Voi căuta acest suport, în formule de consultare care să nu tulbure munca de cercetare și de predare, atât de importantă la rândul ei. Ministerul Justiției va propune Facultății de Drept din București să se pronunțe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale.

Doamnelor și domnilor,

În ciuda insatisfacțiilor pe care, pe de o parte, magistrații le au față de calitatea legilor, pe de altă parte, parlamentarii le au față de mersul lucrurilor în Justiție, iar cetățenii și față de legi și față de judecăți, îmi exprim încrederea că o vom scoate la capăt treptat, printr-o muncă rațională atât în Parlament, cât și pe tărâmul aplicării legilor, care va dura probabil ani de zile.

Alternativa la regula de drept este haosul social și abisul civilizațional. Iar noi, cei care facem din drept și respectarea dreptului lumina care scaldă libertățile și pacea socială și internațională, avem o datorie de la care nu putem abdica: aceea de a apăra dreptul în fața ignoranței și arbitrariului.

Iată de ce, aș cita spre încheiere cuvintele rostite de Nicolae Titulescu în conferința sa de la Universitatea Komensky din Bratislava:

„Numai în ziua în care politica se va confunda cu dreptul, în care spiritul politic nu se va mai opune spiritului juridic, numai în ziua în care se va înţelege că adevăratul spirit juridic se confundă cu spiritul politic cel mai ascuţit, numai în ziua în care dreptul va străluci ca un răsărit de soare în sufletul tuturor oamenilor, ca o directivă care călăuzeşte, ca un imperativ categoric care se impune, ca o autosupunere care se confundă cu libertatea organizată, numai atunci omenirea va fi salvată pentru că în pacea pe care o creează ordinea juridică omul îşi va putea îndeplini destinul său.”

Aceste cuvinte au fost rostite în 1937, ce a urmat în Europa și în lume, se cunoaște.

Dar acea istorie tragică nu se va mai repeta, pentru că lumea dispune astăzi de numeroase și solide garanții de ordine juridică, pentru că fiecare țară dispune de instituții – garanție, care răspândesc lumina și forța dreptului.

La noi, o astfel de instituție, una dintre cele mai importante, este Facultatea de Drept din București.

Iată de ce, după ce am spus că facultatea noastră a fost un leagăn de patriotism real, pot să spun fără ezitare că Facultatea de Drept din București este un leagăn al umanismului și iluminismului modern, o garanție că dreptul și Justiția vor prevala.

Vivat Academia, Vivat Profesores!”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.