Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu

CSM. Conferința de diseminare a Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media. UPDATE: Cum a fost
25.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 16 decembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității mesajul președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție cu ocazia Conferinței de diseminare a Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciara cu mass-media, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, la 22 noiembrie 2019, în cadrul proiectului TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar.

:: Mesajul

***

Luni, 25 noiembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că, în deschiderea conferinței, jud. Evelina Oprina, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi managerul proiectului, a descris obiectivele proiectului şi stadiul implementării acestora, subliniind importanța comunicării publice în asigurarea transparenței sistemului de justiție şi a informării cetățenilor, potrivit unui comunicat.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Lia Savonea, a subliniat importanța comunicării publice între sistemul judiciar și mass media, pentru a asigura transparența şi corecta informare a societății asupra aspectelor de interes general, arătând, totodată, faptul că, prin evoluția mediului online, a dobândit amploare fenomenul de fake news, care produce deja consecințe în sistemul judiciar.

Jud. Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, şi-a fundamentat discursul pe importanța bunei comunicări între sistemul judiciar şi mass media în scopul corectei informări a cetățenilor cu privire la activitatea instanțelor judecătorești și a instanței supreme, exprimându-și completa apreciere pentru inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii în adoptarea Ghidului de bune practici.

La rândul său, proc. Bogdan Licu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție a felicitat echipa de experți pentru activitatea realizată în conceperea Ghidului, subliniind că acesta reprezintă un instrument util în gestionarea cazurilor intens mediatizate și a informațiilor ce pot fi comunicate presei în cursul urmăririi penale.

Jud. Lucian Netejoru, inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, prin alocuțiunea adresată și-a exprimat convingerea că diversitatea reacțiilor cu privire la Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media impune să observăm că acesta trasează vectorii conduitei reprezentanților sistemului judiciar și, numai în subsidiar, stabilește regulile comunicării de informații reprezentanților mass-media, asigurând auditoriul de faptul că Inspecția Judiciară acordă o atenție constantă componentei de comunicare publică.

Cristina Rotaru Radu, directorul Institutului Național al Magistraturii, a întărit necesitatea și importanța Ghidului de bune practici pentru viitorii magistrați și a asigurat Consiliul Superior al Magistraturii de întregul aport al Institutului în derularea proiectului.

Jud. Andrei-Dorin Băncilă, directorul Școlii Naționale de Grefieri, a subliniat faptul că unul dintre meritele Ghidului este acela de a contribui la găsirea unei juste măsuri între satisfacerea nevoii de informare a societății și salvgardarea drepturilor persoanelor private, reprezentând astfel un real sprijin în activitatea persoanelor cu atribuții în materia relației cu mass-media din instanțe și parchete.

Aprecieri cu privire la inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii în adoptarea Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media şi conținutului acestuia au transmis și av. Cristian Băcanu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, precum și av. Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

La conferință au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecători şi procurori, precum şi reprezentanți mass media. Principalele temele abordate în cadrul evenimentului de către experți au fost Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media – elemente de noutate față de Ghidul adoptat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 482/2012, cu modificările și completările ulterioare, Comunicarea verbală cu mass-media, Comportamentul non-verbal în comunicarea publică, Etică și fake news în comunicarea publică și Cazurile intens mediatizate.

Fotografii de la eveniment pot fi accesate aici.

Informații detaliate privind proiectul se regăsesc pe pagina de internet dedicată.

***

Vineri, 22 noiembrie 2019, are loc Conferința de diseminare a Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, eveniment realizat în cadrul proiectului TAEJ- Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, cod SIPOCA 454/cod MySMIS 118765, implementat de către Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de lider de parteneriat, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (PO CA), potrivit unui comunicat.

La conferință vor participa reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai instituțiilor partenere în proiect, precum și ai altor instituții invitate la eveniment, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Justiției, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri și Inspecția Judiciară, judecători și procurori, experți cooptați în cadrul proiectului, precum și reprezentanți mass media.

Principalele teme abordate în cadrul evenimentului de către experți vor fi:
– Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media – elemente de noutate față de Ghidul adoptat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 482/2012, cu modificările și completările ulterioare
– Comunicarea verbală cu mass-media
– Comportamentul non-verbal în comunicarea publică
– Etică și fake news în comunicarea publică
– Cazurile intens mediatizate.

***

Agenția Britanică de Știri News247WorldPress a dat publicității următoarele imagini:

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CSM. Conferința de diseminare a Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media. UPDATE: Cum a fost”

  1. Aş propune un ghid de bune practici privind relaţia sistemului judiciar (partea de reţea a „binecuvântaţilor”/sinecurişti fiţoşi, afiliată diferitelor „centre de reflecţie” – cei câţiva printre care se numără şi cei albăstriţi) cu sistemul judiciar (partea proletară, anonimă, neafiliată, quasimajoritară).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.