Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
16 comentarii

Dincolo de protest


9 septembrie 2009 | JURIDICE.ro, Cosmin Flavius Costas
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In calitatea mea de auxiliar al justitiei care nu are alta optiune decat aceea de a lua act de faptul ca judecarea cauzelor se amana, care nu poate inregistra cereri si actiuni, care nu poate studia dosare la arhiva, nu-mi ramane altceva de facut decat sa reflectez.

De exemplu, reflectez la ce ar putea sa fie dincolo de finalul acestui protest, pornind de la premisa ca revendicarile magistratilor vor fi satisfacute integral sau in cea mai mare parte. In acest context, nu pot sa nu ma intreb daca dincolo de protest:

– Vom mai avea oare diferite categorii de justitiabili si diferite categorii de termene rezonabile in care se judeca pricinile acestora, asa cum se intampla acum?

– Isi va achizitiona Judecatoria Cluj-Napoca un xerox, astfel incat sa nu mai fim nevoiti sa asteptam zile in sir pentru copia unei hotarari pe care sa ne-o facem pe banii nostri, dupa ce-am achitat taxa de timbru?

– Magistratii vor fi in continuare reprezentati in Consiliul Superior al Magistraturii de persoane care in toiul crizei din justitie erau de negasit?

– Vor mai exista spete la CEDO in care sa fie sanctionata pronuntarea unei condamnari direct in recurs, fara audierea inculpatului?

– Vom gasi numele judecatorilor ce compun completul alaturi de lista cauzelor din ziua respectiva, astfel incat justitiabilii si auxiliarii justitiei sa stie cine ii judeca?

– Vor mai fi amanate cauzele pentru ca instanta nu are bani sa transmita prin posta intampinarea partii care nu se prezinta la termen?

– Va disparea din pregatirea de la Institutul National al Magistraturii cursul despre cum magistratii ar trebui sa-i evite pe avocati, intrucat acestia sunt capabili doar de fapte de coruptie?

– Se vor comunica oare hotararile judecatoresti pronuntate in recurs si rechizitoriile inculpatilor?

– Vor mai exista sedinte de vara pentru cauze urgente, in care sa fie amanate toate cele 160 de cauze, fara sa fie protest?

– Cei care vor gresi grav sau cei care nu pot face fata vor parasi sistemul sau ei vor fi protejati in continuare de Consiliul Superior al Magistraturii, care in cel mai rau caz ii va sanctiona drastic cu un avertisment?

– Vom ajunge vreodata la gradul de civilizatie de la Curtea de Apel din Frostating (Norvegia), acolo unde derularea procedurii si termenele rezonabile pentru finalizarea acesteia sunt convenite de judecator si de reprezentantii partilor?

– Hotararile judecatoresti vor fi motivate conform exigentelor procesului echitabil si vom avea hotarari judecatoresti de aceeasi calitate la majoritatea instantelor?

– Vom mai pune in pericol functionarea Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin numarul mare de plangeri transmise la Strasbourg?

– Vor mai exista cazuri in care o cerere de indreptare a erorii materiale sa primeasca termen la Curtea de Apel Bucuresti dupa 5 luni de la inregistrarea ei?

– Vor mai ramane in sistem procurorii care dau N.U.P. unei plangeri pentru plagiat pe motiv ca faptuitorul a copiat, dar din culpa, iar legea pedepseste doar infractiunea savarsita cu intentie?

– Vor mai exista divergente de jurisprudenta la nivelul instantelor care judeca in ultim grad sau divergente de jurisprudenta, cu privire la aceeasi problema juridica, la nivelul aceluiasi complet?

– Se va schimba programul de acces la arhiva intr-o instanta cu minim 30.000 dosare in curs de solutionare si 700 de avocati care isi desfasoara activitatea acolo, astfel incat acesta sa fie mai lung de 12 ore pe saptamana?

– Vor fi platiti judecatorii suficient de bine incat sa nu mai reduca onorariile avocatilor pe motiv ca acestia castiga prea mult?

– Va raspunde vreodata statul roman pentru functionarea defectuoasa a sistemului public al justitiei?

Rezolvarea niciuneia dintre aceste probleme nu se numara printre solicitarile comune ale magistratilor din Romania aduse la cunostiinta publica. Nu-mi ramane decat sa sper ca ele se gasesc pe lista nepublica de prioritati a magistratilor si a administratorilor justitiei.

Si nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca revendicarile magistratilor nu vor fi satisfacute integral sau in cea mai mare parte…

Cosmin Flavius Costas
asistent universitar, Facultatea de Drept, UBB Cluj-Napoca
avocat, Baroul Arad

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro