Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

FJR și AIJ solicită din nou Consiliului Superior al Magistraturii să renunțe la achiziționarea unui imobil în scopul de a-l transforma în sediu al instituției
26.11.2019 | JURIDICE.ro

Luni, 25 noiembrie 2019, Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” a dat publicității următorul comunicat:

„În raport de relansarea procedurii de achiziționare a unui nou imobil, distinct, în afara Cartierului pentru Justiție, pentru a fi folosit exclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii drept sediu nou, în suprafață de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR),[1] apreciem în continuare că această inițiativă este nepotrivită și trebuie abandonată, inclusiv pentru evitarea dublei finanțări din fondurile publice, Cartierul pentru Justiție cuprinzând și realizarea unui sediu nou destinat Consiliului Superior al Magistraturii.

Nevoile de resurse de finanțare pentru sistemul judiciar sunt extrem de mari, fapt care reiese din simplul inventar realizat chiar de Consiliul Superior al Magistraturii[2], atât sub aspectul construirii unor clădiri noi, cât și al reparațiilor capitale/curente, extinderilor de spațiu, achiziționării de mobilier, aparate telefonice, sisteme informatice etc.

Starea de degradare considerabilă a sediilor unor instanțe și parchete a fost documentată de Asociația Forumul Judecătorilor într-un studiu care a fost publicat la sfârșitul anului 2017, între sediile cu cele mai grave deficiențe aflându-se cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție, probabil cel mai impropriu sediu al unei instanțe supreme în Europa.[3]

În acest context, dacă Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice ar realoca suma destinată Consiliului Superior al Magistraturii pentru noua achiziție (18.000.000 EUR), către investițiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar, cel puțin o parte din necesarul reparațiilor capitale/curente ar fi acoperită, cu beneficii atât pentru personalul instanțelor și parchetelor în cauză, dar, mai ales pentru justițiabili.

Adresăm acest apel, deopotrivă, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor Publice.”


[1] A se vedea aici. [consultată ultima dată la 25 noiembrie 2019].
[2] A se vedea aici. [consultată ultima dată la 25 noiembrie 2019].
[3] A se vedea aici. [consultată ultima dată la 25 noiembrie 2019].Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.