« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Bacău. Solicitarea prelungirii arestului preventiv de mai multe ori prin folosirea aceleiaşi formule încalcă art. 5 CEDO
27.11.2019 | Liliana GOLOGAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Liliana Gologan

Liliana Gologan

Curtea de Apel Bacău a decis că procurorii sunt obligaţi să ofere motive concrete pentru o arestare, în special dacă este implicat pretinsul pericol pentru ordinea publică. În speță, Curtea a stabilit că inculpatul dintr-o cauză penală trebuie întotdeauna eliberat în procesul pendinte, cu excepţia cazului în care există motive „relevante şi suficiente” care să justifice detenţia continuă. Astfel, solicitarea prelungirii măsurii arestului preventiv de mai multe ori prin „folosirea aceleiaşi formule şi fară a oferi detalii cu privire la motivele deciziilor sale, prin nefurnizarea unei decizii argumentate care să poată duce la existența unei cercetări atente și publice a administrării actului de justiţie”, este de natură a încălca dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut în art. 5 CEDO. Astfel, fiecare solicitare de prelungire a arestului preventiv trebuie să fie însoţită de motive concrete, pertinente şi actuale, iar „privarea de libertate va continua să fie legitimă numai dacă ordinea publică va fi pe mai departe amenințată, continuarea privării de libertate neputând fi folosită ca o anticipare a pedepsei cu închisoarea”. (Decizia nr. 342/2019 din 12 martie 2019 a Curţii de Apel Bacău)

Av. Liliana Gologan

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD