Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

TZA News. Dreptul mediului / 26 noiembrie 2019
26.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Sumar:

1. Modificări privind art. 16 din Ordonanța de urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului
2. Legea nr. 220/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului

Legea nr. 219/2019 pentru modificarea și completarea art. 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului privind protecția mediului

Legea nr. 219/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 925 din 15 noiembrie 2019 („Legea 219/2019”). Actul normativ a intrat în vigoare la trei zile de la data publicării.

Legea 219/2019 re-instituie principiul conform căruia autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu nu mai au valabilitate limitată, ci rămân în vigoare pe perioadă nedeterminată, sub condiția vizării anuale.

Amintim, această soluție fusese introdusă prin OUG nr. 75/2018, însă acest act normativ a fost declarat neconstituțional prin Decizia Curții Constituționale nr. 214/2019. La acel moment, semnalam faptul că pronunțarea Deciziei nr. 214/2019 punea în dificultate pe operatorii ale căror autorizații de mediu (sau integrate de mediu) au expirat înainte sau imediat după pronunțare.

Cele mai importante prevederi ale Legii 219/2019 pot fi sumarizate după cum urmează:
– Autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu își păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală;
– Titularii autorizațiilor care sunt deja emise la data intrării în vigoare a legii au posibilitatea să solicite modificarea acestora, în sensul eliminării prevederilor care instituie perioada de valabilitate. Odată autorizația modificată în sensul celor de mai sus, titularii sunt răspunzători pentru obținerea vizelor anuale.

Dacă titularul unei autorizații deja emise la data intrării în vigoare a legii nu solicită modificarea acesteia, atunci va trebui să solicite o nouă autorizație cu cel puțin 6 luni înainte de data expirării autorizației existente.

Legea nr. 220/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului

Legea nr. 220/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 923 din 18 noiembrie 2019 („Legea 220/2019”), iar prin aceasta au fost modificate Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și Legea nr. 95/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Legea 220/2019 a intrat în vigoare în trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Prin acest act normativ se re-introduc unele din principiile reglementate anterior prin OUG nr. 75/2018, care fusese declarată neconstituțională prin Decizia Curții Constituționale nr. 214/2019.

Principalele modificări/completări legislative sunt prezentate în cele ce urmează.

În materia administrării ariilor naturale protejate, atribuțiile custozilor sunt preluate de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate prin structurile sale teritoriale. Prin urmare, noțiunea de custode de arie naturală protejată a fost eliminată și înlocuită în lege cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

În consecință, legea elimină organizațiile neguvernamentale din sfera entităților care pot administra nemijlocit arii naturale protejate. Organizațiile neguvernamentale, ca de altfel și instituțiile de învățământ și cercetare, muzeele, autoritățile publice locale, au totuși posibilitatea să încheie parteneriate cu Agenția Națională de Arii Naturale Protejate pentru administrarea ariilor naturale.

Editori

Aspectele de dreptul mediului şi reglementările în domeniul obținerii avizelor, acordurilor, permiselor de mediu reprezintă două domenii-nişă ale legislației românești şi europene, în care avocații ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII au dobândit o bogată experienţă, prin gestionarea unora din cele mai complexe proiecte derulate până în prezent în România în sectorul minier, al energiei, petrolului şi gazelor naturale, precum şi în industria siderurgică. Echipa firmei oferă asistență juridică în legătură cu toate etapele procedurale de urmat pe lângă autorităţile competente (primării, autorităţi locale de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor etc.) privind proceduri complexe precum IPPC, BAT, proceduri de evaluare a impactului de mediu, emiterea de certificate de urbanism, dezbateri publice şi organizaţii de mediu, proceduri de mediu transfrontaliere etc. De asemenea, serviciile noastre includ asistenţă juridică privind toate problemele de mediu adiacente unor proiecte de fuziuni şi achiziţii, parteneriate, contracte de exploatare pe termen lung etc., redactarea și negocierea acordurilor de mediu pentru repartizarea răspunderilor de mediu trecute și viitoare.

:: English version

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.