Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Noi modificări cu privire la procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscală
27.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 945 din 26 noiembrie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 3008/2019 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.654/2015 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscală, a certificatului de obligații bugetare, precum și a modelului și conținutului acestora.

Ordinul introduce următoarele modificări importante:

Se modifică modalitatea de solicitare de către notarii publici a certificatului de atestare fiscală pentru persoana fizică pentru care se dezbate succesiunea. Astfel, notarii vor depune cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscală prin mijloace electronice de comunicare în conformitate cu actul normativ care le reglementează sau în format hârtie la registratura organului fiscal competent, în cazul în care aceste mijloace electronice prezintă disfuncționalități.

–  În conținutul secțiunii A, denumită„Obligații fiscale și alte obligații bugetare” din certificatul de atestare fiscală, nu se cuprind obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii sau se află în termenul de plată prevăzut la art. 194 alin. (1) lit. d) din Codul de procedură fiscală, precum și celelalte obligații fiscale, care sunt condiții de menținere a valabilității înlesnirilor la plată, dacă pentru acestea nu s-au împlinit termenele suplimentare astfel cum sunt prevăzute la art. 194 alin. (1) din același act normativ.

De asemenea, se introduc alte patru categorii de sume și obligații fiscale care nu intră în conținutul secțiunii A, pe lângă cele deja prevăzute de OPANAF nr. 3654/2015. (A se vedea art. 6, alin (3) literele e-h).

–  Se reglementează situația în care certificatul de atestare fiscală este afectat de o eroare materială. Astfel, în această situație, se întocmește un act de îndreptare a erorii materiale, care se comunică contribuabilului.

– Se stipulează că certificatul de atestare fiscală se poate elibera și comunica în mediu electronic prin: (i) spațiul privat virtual; (ii) Sistemul informatic PatrimVen; (iii) Sistemul informatic pus la dispoziția instituțiilor de credit.

De asemenea, se modifică anexele ce prezintă un model de certificat de atestare fiscală și un model de cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală. 


A se vedea: Modificarea schimbării? Câteva comentarii ”la cald” despre modificările de substanță, inovatoare și de impact aduse Codului de procedură fiscală de Legea nr. 30/2019

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.