OCDE. Sistemele de pensii din țările dezvoltate trebuie să fie reformate
28.11.2019 | JURIDICE.ro

Miercuri, 27 noiembrie 2019, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a dat publicitatii un Raport cu privire la sistemele de pensii din tarile dezvoltate, potrivit unui comunicat.
Conform documentului, in ultimii 40 de ani, numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani raportate la 100 de persoane cu varsta activa (20-64 de ani) a urcat de la 20 pana la 31 de persoane. In plus, pana in 2060 acest numar se va dubla, ajungand la 58 de persoane cu varsta de peste 65 de ani raportate la 100 de persoane cu varsta activa. Fenomenul de imbatranire a populatiei se va manifesta deosebit de rapid in Grecia, Coreea de Sud, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, in timp ce in Japonia si Italia vor ramane printre tarile cu cele mai imbatranite populatii.
Astfel, OCDE recomanda reformarea sistemelor de pensii din tarile dezvoltate, avand in vedere imbatranirea accelerata a populatiei si multiplicarea formelor atipice de ocupare (liber profesionisti, muncitori cu contract temporar si in regim part-time).
Potrivit OCDE, tranzitia la un nou sistem de pensii se poate face fie printr-o reforma brutala, cum a fost cazul in tarile baltice, fie pe o perioada de 10-15 ani cum a fost in Suedia, Norvegia sau Polonia, fie pe o perioada foarte lunga cum este cazul in Italia.
:: Raportul