Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Asigurări Drept penal Opinii SELECTED

Rezolvarea laturii civile în cazul infracțiunilor contra vieții sau integrității corporale sau sănătății în ipoteza existenței sau nu a unui asigurător – poliță RCA sau malpraxis – răspunderea în solidar a autorului infracțiunii singur sau alături de asigurător

2 decembrie 2019 | Toma Cătălin RĂILEANU
Toma-Cătălin Răileanu

Toma-Cătălin Răileanu

În cazul infracțiunilor contra vieții sau integrității corporale, de cele mai multe ori, alăturat laturii penale a cauzei, instanța de judecată este învestită cu latura civilă.

O particularitate există în cazul infracțiunilor de ucidere din culpă sau vătămare corporală din culpă rezultate în urma accidentelor de circulație. În cazul acestora, de regulă, față de obligativitatea existenței unei asigurări de răspundere civilă (RCA), ne aflăm în prezența existenței unui asigurător de răspundere civilă obligatorie.

În acest cadru, în primul rând, se impune de precizat că sub imperiul codului de procedură actual din definiția părții responsabilă civilmente rezultă că aceasta se poate determina inclusiv prin prisma unei obligații contractuale, astfel încât inclusiv asigurătorul are calitatea de parte responsabilă civilmente.

În acest sens, prin decizia nr. 1/2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs în interesul legii s-a stabilit că asigurătorul RCA are calitatea de parte responsabilă civilmente și are obligația de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracțiune, în limita stabilită de contractul de asigurare. Așadar, asigurătorul repară singur prejudiciul în limita contractului, iar făptuitorul repară integral prejudiciul numai în ceea ce privește suma de bani care depășește planfonul asigurat.

În continuare, în ceea ce privește rezolvarea acțiunii civile în ipoteza contractului RCA, în practică există dificultăți practice rezultate în urma deciziei Curții Constituționale nr. 257/2017, prin care s-a stabilit că regelementarea potrivit căreia introducerea în cauză a părții responsabile civilmente poate avea loc până la începerea cercetării judecătorești, moment până la care persoana vătămată se poate constitui parte civilă, este neconstituțională. Practic, Curtea Constituțională a statuat necesitatea ca partea responsabilă civilmente să participe la procedura de cameră preliminară, în caz contrar fiind privată de dreptul la un proces echitabil.

Probleme survin, de regulă, în cauzele în care persoanele vătămate nu au studii juridice și nu sunt asistate de un avocat, astfel încât nu se constituie parte civilă înainte de emiterea rechizitoriului sau, după caz, nu solicită introducerea în cauză a părții responsabile civilmente cel târziu în faza de cameră preliminară. În aceste cazuri, dacă procurorul nu exercită acțiunea civilă, în ipoteza persoanelor lipsite de capacitate de exercițiu sau cu capacitate de exercițiu restrânsă, în mod practic, partea responsabilă civilmente nu poate participa la procedura de cameră preliminară.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

În practică, s-au conturat mai multe opinii în situația în care persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale, sau, deși s-a constituit, nu a cerut introducerea în cauză părții responsabile civilmente.

Astfel, în lipsa intervenției legiuitorului în dreptul pozitiv, într-o opinie o astfel de solicitare ar urma să fi respinsă ca tardivă. Însă, întrucât după decizia Curții Constituționale legiuitorul nu a identificat un moment procesual concret până la care se poate solicita introducerea în cauză a părții responsabile civilmente, s-ar putea concluziona că nu intervine tardivitatea, aceasta privind doar un termen legal expres. S-ar putea concluziona însă că termenul rezultă din considerentele deciziei Curții Constituționale.

Într-o altă opine, se apreciază că solicitarea ar urma să fie repinsă ca inadmisibilă. Însă, introducerea părții responsabile civilmente este prevăzută de lege.

Sub acest aspect, la întâlnirea președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel din 16-17 mai 2019, minuta fiind atașată pe site-ul Institutului Național al Magistraturii, s-a achiesat la punctul de vedere al Institutului Național al Magistraturii și s-a apreciat că, în ipoteza în care persoana vătămată s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale, introducerea în cauză a părții responsabile civilmente se face cel târziu în faza de cameră preliminară, iar în cazul în care persoana văămată nu se constituise parte civilă în cursul urmăririi penale, ci s-a constituit până la începerea cercetării judecătorești, atunci se poate introduce în cauză partea responsabilă civilmente odată cu constituirea de parte civilă, întrucât, în acest caz, până la acel moment procesual, acțiunea civilă nu era exercitată.

În orice caz, partea responsabilă civilmente poate interveni în cursul procesului penal până la terminarea cercetării judecătorești în primă instanță. Intervenția în proces ar trebui să aibă la bază o manifestare expresă de voință, neputând fi dedusă tacit. Intervenția în proces este cea mai favorabilă opțiune a părții responsabile civilmente, întrucât procesul penal ar urma să se desfășoare în lipsa sa, ocazie cu care s-ar stabili erga omnes fapta și persoana care a săvârșit-o, iar în caz de condamnare și prejudiciul sau vinovăția.

Ar urma ca în procesul civil să se stabilească doar limitele răspunderii contractuale a asigurătorului.

În măsura în care procesul penal se desfășoară fără partea responsabilă civilmente, asigurător RCA, s-ar putea afirma că acțiunea civilă ar putea fi respinsă ca inadmisibilă în raport de inculpat, pentru că în raport de RIL 1/2016 asigurătorul răspunde singur, iar aprecierea cu privire la temeinicie presupune stabilirea elementelor răspunderii civile delictuale, faptă ilicită, prejudiciu, vinovăție, legătură de cauzalitate.

În final, aș aminti că în cazul în care persoana responsabilă de accident nu are încheiată asigurare obligatorie, atunci răspunde Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, denumit în continuare BAAR, această enitate preluând rolul Fondului de Protecție a Victimelor Străzii.

De asemenea, aș mai aminti că în ipoteza în care un asigurător intră în procedura falimentului, Fondul de Garantare al Asiguraților nu are calitate procesuală pasivă în procesul penal, acesta fiind subiectul unui raport de drept subsecvent soluționării procesului penal, prin procedura regelementată de legea specială.

Situația este relativ similară în cazul malpraxisului medical, în cazul existenței contractului de asigurare pentru malpraxis, eventualele clauze care permit asigurătorului să recupereze anumite sume de bani de la făptuitor interesând doar părțile contractante.

Jud. Toma-Cătălin Răileanu
Judecătoria Sectorului 4 București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Aspecte practice privind infracțiunile contra vieții sau integrității corporale”, ediția 318, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice