Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Folosirea în mod uzual de expresii jignitoare la adresa altora. Analiza prejudiciului


5 decembrie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în situația în care o persoană – care și-a conturat o imagine publică (expusă în presa scrisă ori pe pagina sa de socializare, considerată tot spaţiu public) prin folosirea unor expresii cu potenţial jignitor pentru demnitatea umană în general, – solicită daune morale ca urmare a transmierii în spațiul public a unor informații calomnioase la adresa sa de către jurnaliști, care au răspuns afirmațiilor calomnioase formulate de această personă, condiția prejudiciului, ca element al răspunderii civile delictuale, trebuie evaluată în concret. În speță, s-a reținut că printre expresiile folosite uzual de reclamant se regăsesc „idiot, lichele, derbedei media, servitori, maimuţoi, gaşcă de interlopi, clan mafiot, şantajişti, infractori, personaj infect, parlament infect, manevre infecte, jeguri penale, sub-oameni, bandiţi, ticăloşi, gaşcă de mercenari, nocivi, toxici, radioactivi, râie pe faţă, babuin, proşti, oligofren, rudotel de uz veterinar, cozi de topor, lachei, abjecţi, tâmpiţi, argaţi, senatoarea foamei, securist solzos, trupă de circ” ş.a., astfel că folosirea la adresa sa a unor termeni precum „securist, nenorocit, dobitoc, insalubru„, termeni pe care reclamantul i-a calificat ca fiind jigniri la adresa demnităţii sale publice, instanța supremă statuează că ”ele trebuie evaluate în concret, atât în raport de comportamentul culpabil al reclamantului, care nu îl îndreptăţeşte la protecţie, cât şi în raport cu percepţia publică asupra imaginii, demnităţii şi reputaţiei reclamantului, bazată pe exprimarea pe care chiar reclamantul şi-a proiectat-o şi asumat-o în spaţiul public şi care nu este schimbată prin fapta pârâţilor”. Prejudiciul nu s-a produs, în acest caz. (Decizia nr. 382 din 21 februarie 2019, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii