Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJDCDRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii

CCR a validat rezultatul alegerilor prezidențiale
28.11.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 28 noiembrie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţia României, al art. 37 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi al art. 53 alin. (1) şi al art. 54 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, a examinat Procesul-verbal privind rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 24 noiembrie 2019, întocmit de Biroul Electoral Central, împreună cu procesele-verbale de consemnare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, birourile electorale pentru votul prin corespondenţă şi birourile electorale ale secţiilor de votare, potrivit unui comunicat.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a hotărât:

1. Confirmă și validează rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României din al doilea tur de scrutin de la data de 24 noiembrie 2019, după cum urmează:
— numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente: 18287119;
— numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne: 10031762 ;
— numărul total al voturilor nule: 182648;
— numărul total al voturilor valabil exprimate: 9849057, din care pentru: KLAUS-WERNER IOHANNIS 6509135 voturi VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ 3339922 voturi.

2. Constată că domnul Klaus-Werner Iohannis este ales în funcția de Președinte al României, obținând cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

3. Stabilește validarea alegerii domnului Klaus-Werner Iohannis în funcția de Președinte al României pentru data de 28 noiembrie 2019, urmată de înmânarea hotărârii de validare în aceeași dată, la ora 16,00, la sediul Curții Constituționale.

4. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă prin mass-media.

În aceeaşi zi, în conformitate cu prevederile art. 82 alin. (1) şi ale art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi cu dispoziţiile art. 53 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, Plenul Curții Constituționale a validat alegerea lui Klaus-Werner Iohannis în funcţia de Preşedinte al României.

Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Un exemplar al hotărârii se prezintă Parlamentului în vederea depunerii jurământului prevăzut la art.82 alin.(2) din Constituţie, un exemplar al acesteia se înmânează Preşedintelui ales al României,Klaus-Werner Iohannis, iar un alt exemplar rămâne la Curtea Constituţională.

Hotărârea de validare a fost prezentată și înmânată lui Klaus-Werner Iohannis, Președintele ales al României, în cadrul unei ședințe solemne a Curții Constituționale.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti