Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Condițiile de acordare a recompenselor morale, financiare și materiale cadrelor militare din MAI
29.11.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 961 din 29 noiembrie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 135/2019 privind stabilirea condițiilor de acordare a recompenselor morale, financiare și materiale cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, a nivelului structurilor la care se constituie consiliile de onoare, a modului de constituire și a procedurilor de lucru ale acestora.

Ordinul reglementează următoarele două aspecte: 

I. Recompensele morale, financiare și materiale

Recompensele morale și materiale includmulțumiri; felicitări; diplome de merit; citarea prin ordin de zi pe unitate; distincții onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul național de decorații al României; arme de apărare și pază; ridicarea unei sancțiuni disciplinare.

Recompensele financiare se acordă în condițiile prevăzute de lege pentru premierea personalului plătit din fonduri publice.

Evidența acestor recompense se ține în fișa matricolă.

II. Consiliile de onoare

– Consiliile de onoare sunt structuri deliberative, fără personalitate juridică, independente în exercitarea atribuțiilor care le revin, care au competența de a analiza faptele cadrelor militare sesizate ca abateri disciplinare și de a adopta hotărâri privind constatarea inexistenței faptei, a nevinovăției sau a prescrierii faptei ori de declarare a vinovăției cadrului militar, cu propunerea aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare.

– Consiliile de onoare se constituie la nivelul unităților militare ale MAI, precum și al aparatului central al MAI. Membrii consiliilor de onoare se aleg pentru o perioadă de 2 ani.

– Ordinul prevede, de asemenea, modul de constituire al consiliilor, situațiile de incompatibilitate, încetarea calității de membru ș.a.

– Procedura în fața consiliului prevede următorii pași:

1. În situația în care, după efectuarea cercetării disciplinare prealabile, este adoptată decizia de a trimite cadrul militar în fața consiliului de onoare, persoana care a dispus efectuarea cercetării disciplinare prealabile emite ordinul/dispoziția de trimitere în fața consiliului de onoare, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

2. Conținutul dosarului cauzei se aduce la cunoștința cadrului militar trimis în fața consiliului de onoare de către președintele acestuia, pe bază de semnătură, cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data desfășurării ședinței consiliului de onoare (prezența cadrului militar este obligatorie).

3. În deschiderea ședinței, președintele consiliului de onoare dă cuvântul ofițerului/reprezentantului comisiei desemnat/desemnate, care prezintă raportul cercetării prealabile. În continuare se dă cuvântul cadrului militar trimis în fața consiliului de onoare, pentru a-și prezenta poziția față de faptele reținute în sarcina sa, precum și pentru a propune eventualele dovezi în apărarea sa.

4. În luarea hotărârii, consiliul de onoare va avea în vedere împrejurările în care a fost săvârșită fapta, gradul de vinovăție, dimensiunile disfuncțiilor create în activitatea instituției, gradul de afectare a ordinii și disciplinei militare, natura și gravitatea consecințelor faptei, motivul săvârșirii faptei și scopul urmărit, precum și existența, în antecedentele disciplinare ale cadrului militar trimis în fața consiliului de onoare, a unor sancțiuni disciplinare care nu au fost radiate.

5. Încheierea consiliului de onoare, procesul-verbal al ședinței, precum și documentele rezultate în urma desfășurării activității consiliului de onoare completează dosarul cauzei, care se prezintă în termen de două zile lucrătoare comandantului/șefului unității care a dispus trimiterea cadrului militar în fața consiliului de onoare.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.