Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

UNNPR. Notariatul public în era digitalizării
02.12.2019 | JURIDICE.ro

Luni, 2 decembrie 2019, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității următorul comunicat:

„Profesia notarială este pregătită să facă față cu succes provocărilor erei digitalizării și schimbărilor în plan economic și social pe care aceasta le produce. Acesta este mesajul transmis de delegația notariatului român la cel de-al 29-lea Congres Internațional al Notariatelor.

De-a lungul timpului, instituția notariatului a fost nevoită să facă permanent față noilor provocări legate de schimbările ce au loc la nivelul cadrului social și juridic. Întrucât funcția sa se află în serviciul societății, notarul trebuie să aibă capacitatea de a se adapta constant la nevoile actuale ale acesteia și ale cetățenilor. Pe lângă dezvoltarea constantă a societății, cuvintele cheie ale schimbărilor petrecute la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea sunt, în special, globalizarea, digitalizarea și protecția datelor cu caracter personal.

Acesta este contextul general la care s-au raportat participanții la cel de-al 29-lea Congres Internațional al Notariatelor, desfășurat la Jakarta în perioada 27-30 noiembrie 2019. Contribuția activă a notariatului român la lucrările congresului s-a materializat prin intervenția raportorilor Adrian Guli, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici București și Mihai Ovidiu Buran, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici Cluj, secondați de notarul public Oana Racolța, din Camera Notarilor Publici Cluj. Raportorii au prezentat viziunea notariatului român cu privire la rolul și poziția instituției notariale în contextul transformărilor tehnologice, economice și sociale induse de trecerea la economia digitală.

„Profesia notarială, cu tot ceea ce implică aceasta, este receptivă la progres și la inovație, pregătind pârghiile legale și administrative necesare cooperării dintre nou și procedura de autentificare, puternic ancorată în tradiție și istorie”, au concluzionat raportorii români în alocuțiunea prezentată în fața celor 1500 de participanți, reprezentând 89 de organizații notariale de pe patru continente, membre ale Uniunii Internaționale a Notariatului (UINL).

UINL este organizația internațională non-guvernamentală care promovează, coordonează și dezvoltă funcția și activitatea notarială din statele membre. Înființată în anul 1948, organizația reunea inițial notariatele din 19 state membre, pentru ca în prezent să numere 87 de organizații notariale din întreaga lume, printre care: 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și 15 dintre cele 19 state membre G20, expresie a expansiunii sistemului juridic european.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a fost admisă ca membru cu drepturi depline în Uniunea Internațională a Notariatului (UINL) pe 30 mai 1997, la Santo Domingo, în Republica Dominicană. Notariatul român are reprezentanți atât în Consiliul General al UINL, cât și în comisiile și grupurile de lucru ale organizației, și anume în: Comisia de Securitate Socială Notarială, Comisia Deontologie Notarială, Comisia Teme și Congrese, Comisia Drepturile Omului, Grupul de lucru Noile Tehnologii, Grupul de lucru Formare și Grupul de lucru Act Autentic.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.