Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Conferința “Probleme actuale ale spațiului politico-juridic al Uniunii Europene”. Cum a fost
02.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 18 octombrie 2019, în sala de consiliu a Facultății de Drept din Universitatea din București, a avut loc cea de-a V-a ediție a Conferinței internaționale a SRDE “Probleme actuale ale spațiului politico-juridic al Uniunii Europene”.

Conferința s-a desfășurat într-un cadru adecvat, având în program prezentarea a 29 de comunicări și beneficiind de prezența unor personalități remarcabile ca invitați (MAE și Academia Oamenilor de Știință din România), precum și a unor membri ai SRDE. Comunicările au abordat probleme de actualitate, la un nivel notabil de expertiză, iar discuțiile au fost vii.

În deschiderea Conferinței, după ce a salutat prezența invitaților și a mulțumit colegilor noștri care au organizat acest eveniment științific, președintele SRDE a făcut o succintă prezentare a acțiunilor pe care dumneavoastră le-ați organizat pe parcursul ultimului an. În mod special, a menționat suita de conferințe pe care le-au organizat colegii noștri din Facultatea de Drept – Universitatea Nicolae Titulescu (eveniment organizat sub patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene), Facultatea de Drept – Universitatea Valahia, Facultatea de Științe Juridice și Economice – Universitatea Spiru Haret Brașov, Facultatea de Drept – Universitatea Constantin Brâncuși, Facultatea de Drept – Universitatea Dunărea de
Jos și Asociația Vespasian Pella – Iași. Menționând faptul că aceste dezbateri au constituit principalul segment al activității SRDE, a subliniat calitatea și nivelul științific a celor peste 120 comunicări, publicate în volume precum și discuțiile care au avut loc; de asemenea, actualitatea problemelor abordate, precum și faptul că la aceste conferințe a existat și o participare academică internațională. A reamintit faptul că SRDE a publicat,  sub auspiciile Academiei Oamenilor de Știință din România, volumul “De la înfăptuirea Marii Uniri la integrarea României în Uniunea Europeană”, precum și participarea unor membri SRDE în calitate de coautori ai unor cărți de referință ( la Enciclopedia Juridică Română –  10 colegi, iar la Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari – 5 colegi) – ceea ce atestă faptul că în SRDE există specialiști remarcabili și că în ansamblul ei SRDE are capacitatea de a se impune ca o asociație de specialiști în domeniul
Dreptului UE.

A fost întocmit și înaintat la Federația Internațională de Drept European Raportul pe acest an, care va fi discutat la viitorul Congres de la Haga.

În cursul Conferinței a avut loc lansarea volumului “Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari” – coordonator Ion M. Anghel și “Vespasian Pella și idealul păcii prin drept” – autor Aurora Ciucă.

În intervenția sa, Alexandru Micula, secretar de stat în MAE, a prezentat o expunere cu privire la exercitarea de către România a Președenției rotative a Consiliului Uniunii Europene; vicepreședintele OȘR, Doru Delion, s-a referit la parteneriatul pe care îl are cu SRDE (lansarea volumului publicat sub egida AOȘR, precum și participarea la acțiunile acesteia), iar reprezentanta Agentului guvernamental pentru CJ a UE, Laura Lițu, s-a referit la problemele din această instituție.

A avut loc, totodată, Adunarea generală a SRDE, în care s-a făcut confirmarea primirii de noi membri, astfel încât avem, în prezent, 270 de membri.

Pentru a intensifica acțiunile SRDE și a-i da o dimensiune cât mai valoroasă, cu un impact care să proiecteze statura SRDE în rândul instituțiilor și asociațiilor cu acțiuni în acest domeniu, avem în vedere următoarele:
– O exigență sporită în pregătirea conferințelor noastre științifice (selectarea temelor abordate – ca interes și actualitate și ca
exigență valorică a comunicărilor; în afară de specialiștii  reputați să se asigure și prezența tineretului).
– Se va publica cel de-al treilea volum.
– Păstrând legătura cu lumea academică, care să fie și mai constantă, să ne extindem legăturile cu juriștii practicieni.
– Să fim mai activi în parteneriatele pe care le avem deja, extinzându-ne legăturile cu instituții și asociații, spre a fi mai
vizibili.
– Contacte cu instituțiile de stat – Parlament ș.a., spre a ne orienta cât mai bine asupra problemelor de interes pentru România.
– Rolul nostru ca formatori de opinie va fi mai vizibil, iar afirmarea expertizei noastre ar putea fi luată în considerare de instituțiile de stat, dacă participarea membrilor noștri ar fi într-un număr mult mai mare.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti