Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Proiectul HUB: How to Apply the Union’s Charter of Fundamental Rights on Balkans, la final
05.12.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Un proiect de 2 ani, derulat în cadrul Programului UE – “Justiție” pentru pregătirea magistraților din Bulgaria, Grecia și România

Timp de doi ani, echipe de cercetători din cadrul Facultății de Drept a Universității din Sofia, în parteneriat cu Organizația de Drept Public European (EPLO) din Atena, Grecia, și Facultatea de Drept a Universității din București, au colaborat în cadrul unui proiect fără precedent, având ca obiectiv asigurarea de stagii de pregătire pentru judecătorii, procurorii și avocații din cele trei țări, privind Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului UE – componenta “Justiție”, iar cele mai importante rezultate ale sale constau în organizarea unor seminare de formare profesională și crearea unei importante platforme web (website) dedicată atât informațiilor de bază, cât și studiului aprofundat al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

La momentul de început al proiectului, societatea “Gallup” a desfășurat un amplu studiu sociologic, reunind peste 300 de avocați și peste 150 de studenți ai facultăților de drept din Bulgaria, cu scopul de a stabili, în detaliu, metodele de instruire și conținutul paginii web dedicate proiectului, selectarea participanților și modalitatea în care vor fi abordate principalele teme necesare pentru o mai bună înțelegere a conținutului Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și a aplicării sale.

Douăzeci de participanți principali din fiecare țară implicată în proiect (judecători, procurori și avocați), precum și alți practicieni ai dreptului, au fost prezenți la seminarele de pregătire profesională. Seminarul care a marcat închiderea proiectului, având ca obiectiv schimbul de bune practici în materie, s-a desfășurat în perioada 21-24 noiembrie la reședința guvernamentală bulgară „Boyana” din Sofia, fiind prezenți 30 de participanți-cheie din cele 3 țări, precum și de peste 120 de juriști bulgari.

Platforma web creată în cadrul proiectului (www.eu-hub.eu) adună peste 1.500 de pagini de materiale științifice și de studiu, precum și un total de peste 3.000 de pagini cuprinzând alte materiale (în limba engleză, franceză, bulgară, greacă și română) cuprinzând:
definirea domeniului de aplicare al Cartei (When can I rely on the Charter?)
– elementele de specificitate ale aplicării Cartei (What can I claim for under the Charter and from whom?)
obligațiile autorităților statale și ale instanțelor judecătorești, decurgând din aplicarea Cartei (citizens’ rights in relations with the state and in courts, including an emphasis on the common problem of refugee and migrant rights in the three countries).         

Proiectul s-a derulat cu sprijinul oficial al Consiliului Judiciar Superior al Republicii Bulgaria, instituția Ombudsman/Avocatul Poporului din Bulgaria, Grecia și România și în parteneriat cu institutele de pregătire ale magistraților și avocaților din cele trei țări.

Ca rezultat al desfășurării acestui proiect, 60 de magistrați și avocați din cele 3 țări au beneficiat de pregătire în acest domeniu specific, au fost create 5 prelegeri video, 6 e-books și 30 de materiale științifice și pentru predare specializate, precum și 7 materiale cuprinzând explicații pentru publicul larg, cu privire la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în statele membre.

Deschiderea oficială a seminarului final din cadrul proiectului a reunit personalități din lumea justiției a Bulgariei: Ministrul Justiției, dl. Danail Kirilov, reprezentantul Consiliului Judiciar Superior al Republicii Bulgaria, dl. Boyan Magdalinchev, președinta Consiliului Superior al Barourilor, dna. Ralitsa Negentsova, Ombudsman-ul bulgar, dna. Diana Kovacheva. Cele 2 țări partenere în proiect au fost reprezentante la cel mai înalt nivel, fiind prezenți atât dl. Ion Gâlea, Ambasador al României în Republica Bulgaria, precum și dl. Dimitrios Chronopoulos, Ambasador al Greciei în Republica Bulgaria.

Cuvântul de deschidere a seminarului a aparținut coordonatorului general al proiectului, dl. prof. Atanas Semov, Judecător la Curtea Constituțională bulgară, iar decanul Facultății de Drept a Universității din Sofia, prof. Daniel Valchev, a vorbit despre importanța educației vocaționale pentru practicienii dreptului, și în principal despre importanța Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ca izvor de drept.

Pe parcursul întregului proiect, au susținut prelegeri în cadrul seminarelor de formare: Prof. Jean-Paul Jacqué, Director al Serviciului Juridic de pe lângă Consiliul Uniunii Europene, Prof. Florence Benoît-Rohmer, Președinte al Universității din Strasbourg, Prof. Jean-Denis Mouton, Director al Universității Europene din Nancy, Dr. Angela Ward și Dr. Kathleen Guttman, referendari ai Curții de Justiție a UE, Prof. Corneliu-Liviu Popescu, Facultatea de Drept – Universitatea din București.

Toate materialele sunt disponibile pe platforma web, care va continua să funcționeze după închiderea proiectului, ca un instrument principal pentru pregătirea profesională a juriștilor din Grecia, Bulgaria și România, precum și pentru a ține publicul larg informat despre Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.