Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii administrate de ANRSC


5 decembrie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 975 din 4 decembrie 2019, a fost publicată Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii, din 25 noiembrie 2019. 

Astfel, sunt prevăzute expres categoriile de debitori care pot beneficia de aceste facilități bugetare, și anume:
– debitorii declarați insolvabili, precum și cei aflați în procedura insolvenței ori aflați în dizolvare
– persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea potrivit Codul de procedură fiscală sau potrivit legilor insolvenței pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie 2018 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii
– debitorii care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv înregistrează numai obligații de plată accesorii nestinse aferente obligațiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 6/2019.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) este abilitată să acorde următoarele facilități bugetare:
– amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi/majorări de întârziere și penalități de întârziere
– nularea obligațiilor de plată accesorii

Debitorii beneficiază de două opțiuni:

1. Își pot exprimă intenția de a beneficia de amânarea obligațiilor de plată accesorii prin depunerea unei notificări. 

După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, ANRSC emite și comunică debitorului „Decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii”.

În cazul în care debitorul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 16 decembrie 2019 inclusiv, ANRSC emite și comunică decizia de pierdere a valabilității amânării la plată a obligațiilor de plată accesorii.

2. Pot solicita anularea obligațiilor de plată accesorii în baza unei cereri de anulare a accesoriilor.

În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, ANRSC emite și comunică, dacă este cazul, decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii.

De asemenea, procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii cuprinde 11 anexe. 


A se vedea:
1. Ordonanța de Guvern 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale (amnistia fiscală): scurtă prezentare a mecanismelor prevăzute, beneficiile ordonanței și similitudini cu planul de reorganizare din procedura de insolvență

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii