Maestrul Ernest-Andrei Moldoveanu a trecut la cele veşnice. UPDATE: Comunicatul Consiliului UNBR. UPDATE: Mesaje de condoleanțe
9 decembrie 2019 | JURIDICE.ro
6 decembrie 2019: Confraţii şi comunitatea juridică au aflat cu nespus regret şi profundă consternare trista veste a tragicei, prematurei şi nedreptei plecări într-o lume mai bună a strălucitului, distinsului şi apreciatului Maestru ERNEST-ANDREI MOLDOVEANU (30 mai 1949 – 4 decembrie 2019), membru al Consiliului Baroului Dâmboviţa, care mai bine de două decenii a condus Baroul, dintre care 15 ani în calitate de Decan (1990-2005), în anii ’80 acesta exercitând şi funcţia de Preşedinte al fostului Colegiu de Avocaţi Dâmboviţa, fiind, totodată, în mai multe rânduri şi membru al Consiliului UAR şi, ulterior, UNBR.
Licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, prestigioasa promoţie 1972, Maestrul MOLDOVEANU a slujit în mod neîntrerupt, cu elocinţă şi dăruire, bara în toţi cei 47 de ani ai notabilei şi exemplarei sale cariere judiciare.
Avocat pledant de viţă veche, nobilă şi, din păcate, din ce în ce mai rară, şi unul dintre simbolurile Baroului, regretatul nostru bun şi respectat coleg a reprezentat pentru breaslă un permanent factor de echilibru, eleganţă şi demnitate profesională.
Destinul şi susţinerea confraţilor l-au adus în fruntea avocaţilor dâmboviţeni în vremuri mai bune, dar şi în vremuri mai grele, însă indiferent de epocă a manifestat aceeaşi viziune managerială profund liberală şi opusă oricăror metehne şi clişee autoritariste.
Avocatul ERNEST-ANDREI MOLDOVEANU s-a stins fulgerător şi neaşteptat pe baricadele profesiei, în urma unui teribil accident rutier, după ce o noapte întreagă a asistat un client în faţa procurorilor DIICOT Târgovişte…
Corpul neînsufleţit al Maestrului Moldoveanu este depus la Biserica Nouă din oraşul Pucioasa, jud. Dâmboviţa (lângă sediul Poliţiei), slujba de înmormântare fiind oficiată sâmbătă, 7 decembrie a.c., orele 14:00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din acelaşi oraş.
Dumnezeu să îl odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!
* * *
Sâmbătă, 7 decembrie 2019, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat: „Am aflat cu tristețe că miercuri, 4 decembrie 2019, a încetat din viață domnul avocat Ernest Andrei Moldoveanu, fost Președinte al Colegiului de avocați Dâmbovița și ulterior, după apariția Legii nr. 51/1995, decan pentru două mandate al aceluiași barou.
Cauza decesului a fost un accident de circulație. Domnul avocat se întorcea la ora 6,00 dimineața de la sediului DIICOT Dâmbovița de la audieri care au început marți, 3 decembrie la ora 10,00, starea de oboseală accentuată acumulându-se după o noapte întreagă petrecută pe culoarele structurii de parchet, așteptând audierea clientului său și din cauza concentrării la o ora nefirească pentru lucru.
Desigur, în pofida faptului că am încercat să ne informăm și să analizăm circumstanțele care au impus acest program de lucru în privința anchetei penale, nu putem afirma acum, fără o cunoaștere a particularităților cauzei, că aceste audieri maraton la ore de noapte reprezintă un abuz al autorităților ori au la bază aspecte ce țin de specificitatea cazului și care pot fi explicate legal. Evident, fără o abordare instituțională anterioară a chestiunii programului de lucru al avocaților, este greu acum să punem acest trist și grav eveniment pe seama unui dezinteres sau chiar dispreț al autorităților sistemului judiciar față de munca avocatului. Nu cunoaștem exact motivele care au condus la audieri la ore târzii ori de ce nu s-a comunicat avocaților ordinea audierii, ora aproximativă la care se audiau suspecții sau martorii asistați de avocați. Știm însă că în principiu, justiția este diurnă, caracterul nocturn fiind de evitat din multiple explicabile motive.
Manifestând toată aprecierea pentru munca celor care lucrează în sistemul judiciar trebuie să atragem atenția că avocatul este un partener al justiției. Or, un partener al justiției trebuie tratat cu respect. Respectul nu înseamnă numai cuvinte frumoase, aprecieri generale spuse în cadrul conferințelor și dezbaterilor profesionale sau scrise în ghiduri. Respectul trebuie să fie efectiv. Efectivitatea respectului înseamnă a se lua în calcul și viața, sănătatea, capacitățile umane ale avocatului, a lua măsuri pentru ca activitatea profesională a acestuia să fie desfășurată în condiții optime.
Este momentul să ne întoarcem privirea și spre noi, avocații, pentru că așa cum pretindem sistemului judiciar să ne trateze cu respect, trebuie să ne respectăm și noi în cadrul formelor de exercitare a profesiei. Și acolo programul trebuie să fie unul care să țină seama de viața și sănătatea avocatului. Se poate muri sau pierde sănătatea și din cauza oboselii acumulate la birou nu numai pe culoarele unității de parchet.
Avocați, judecători și procurori trebuie să avem în vedere că viața și sănătatea tuturor trec înaintea justiției și adevărului.”
* * *
Sâmbătă, 7 decembrie 2019, avocatul Nicolae Pană, Prodecanul Baroului Dâmboviţa, a declarat pentru Mediafax:
„Am stat alături de el la audieri aproape 20 de ore, la DIICOT Târgovişte. Era un dosar mare, cu foarte multe persoane care aveau calitatea de martori, au fost audiate 70-80 de persoane şi a trebuit să stăm până dimineaţa, până au fost audiaţi toţi.
Noi credem că din cauza oboselii s-a întâmplat. A aţipit la volan şi a intrat cu maşina într-un camion. Avea 69 de ani. După 47 de ani de avocatură să termini aşa, e mare păcat.”
Potrivit acestuia, Avocatul Moldoveanu a venit la sediul DIICOT Târgovişte miercuri la ora 10:00 dimineaţa şi a plecat joi după ora 06:00, a doua zi, iar accidentul s-a produs în apropierea casei.
* * *
Joi, 5 decembrie 2019, avocatul Gabriel Cioacă din Baroul Dâmboviţa a postat următorul mesaj de condoleanţe:
„Se duc avocaţii…
Ieri am încremenit cu toţii la vestea că un confrate avocat s-a dus la îngeri.
Andrei Moldoveanu, un om bun, un coleg căruia nu aveai ce să îi reproşezi, unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi litiganţi din Dâmboviţa.
Acum 20 de ani, când am intrat în avocatură, era Decanul Baroului. A rămas pentru mulţi dintre noi, în continuare Domnul Decan.
Nu am fost foarte apropiaţi, dar i-am purtat întotdeauna un imens respect, poate şi pentru că a fost unul dintre cei care, pe noi cei din generaţia nouă, ne-a primit în profesie cu nedisimulată bucurie, ne-a îmbărbătat, ne-a felicitat, ne-a descreţit frunţile, atunci când de prea multă concentrare, uitam să şi zâmbim. Tot timpul cu o blândeţe de care doar un om bun e în stare.
Din păcate, stresul, poate oboseala, după zeci de ore în care şi-a respectat profesia, asistându-şi clienţii la audieri (şi aici poate cei care organizează tipul ăsta de anchetă au ochi să citească sau urechi să audă şi să nu ne mai considere duşmani), au făcut ca astăzi să vorbim despre Domnul Decan Moldoveanu la timpul trecut. (…)
Rămas bun, Andrei Moldoveanu! Drum lin!”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro