Cere educație juridică în școala ta!
9 decembrie 2019 | Cristi DANILEȚEști elev? Ești profesor? Ești părinte? Acum poți cere educație juridică în școala ta!
Programul de educație juridică poate ajunge în școala ta în două modalități: fie predat în mod regulat de un profesor care activează deja în această școală, fie predat ocazional de un om al legii sau un student la drept.
1. EDUCAȚIA JURIDICĂ CA MATERIE OPȚIONALĂ
Cum se poate preda această materie? Disciplina „Educație juridică” se poate preda în mod formal ca materie opțională în cadrul CDȘ – curriculum la decizia școlii. Poate fi vorba de o disciplină de sine stătătoare cu titlul „Educație juridică” sau „Elemente de drept”, ori un modul împreună cu o altă materie în cadrul unei discipline mixte, cum ar fi „Educație juridico-economică”, „Educație financiară și juridică” etc.
Ce este CDȘ? Potrivit art. 65 din Legea nr. 1/2011 privind educația națională, materiile sunt obligatorii (cele din trunchiul comun) și opționale (cele la decizia școlii). Disciplinele opționale sunt din cele ofertate la nivel național/regional/local sau din cele ofertate doar la nivelul școlii respective. Întrucât educația juridică nu este încă printre opționalele aprobate de Ministerul Educației, rezultă că poate fi o disciplină opțională ofertată la nivelul școlii. CDȘ este stabilit de către Consiliul de administrație al școlii, în urma consultării elevilor și părinților.
Există o programă școlară pentru educația juridică? Programa școlară se aprobă de consiliul de administrație al școlii, după consultarea consiliului profesoral, consiliului consultativ al elevilor și structurii asociative a părinților. VeDem Just face o propunere de programă pentru materia „Educație juridică” ce poate fi descărcată de la adresa aici.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
La ce clase se poate preda acest opțional? Cunoștințele legale/juridice vizează copiii care sunt în jurul vârstei de 14 ani, căci de această vârstă legea leagă începutul responsabilității penale și contravenționale. Ca urmare, materia se poate studia cel mai târziu începând cu clasa a VII-a, dar neapărat la nivelul liceului.
Cum se aprobă anul acesta predarea educației juridice? Propunerile de materii opționale pentru anul școlar viitor sunt adunate de diriginți și apoi sunt aprobate de conducerea școlii, după care li se prezintă oferta de opționale părinților (la gimnaziu), respectiv elevilor (la liceu). Aceștia își vor alege în lunile decembrie 2019 și ianuarie 2020 materiile opționale dorite pentru anul școlar 2019-2020. Ulterior, noile materii opționale se vor aproba de Inspectorat.
Cum se specializează profesorul în educație juridică? Există profesori care au urmat cursuri de drept, ori chiar au absolvit studii de drept, cu sau fără licență – ei sunt, probabil, cei mai indicați. Cei care nu au astfel de studii, dar predau totuși o materie socio-umană (istorie, filosofie, comunicare, civică etc), sunt potriviți, de asemenea, să predea și educația juridică. Însă, indiferent de specializarea deținută, orice profesor poate urma un curs gratuit organizat în cursul verii de asociația VeDem Just în cadrul proiectului „Profu` de juridică”. Amănunte aici.
Există un manual pentru această disciplină? Nu există încă un manual de educație juridică acreditat de Ministerul Educației, dar asociația VeDem Just propune un ghid practic de educație juridică „Elevul și Legea”, conceput de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj. Ghidul este la a patra ediție și conține 15 lecții ce acoperă mai multe domenii ale dreptului, cu teme de interes pentru elevi și cu exemple din practica instanțelor judecătorești. El se distribuie gratuit de către asociație, astfel: varianta electronică poate fi descărcată de oricine de aici; varianta tipărită se distribuie de către membrii asociației, la cererea profesorului de educație juridică, pentru toți elevii care studiază această materie opțională. Pentru elevii mai mici există mini-manualul „Unde-i lege nu-i tocmeală”, care cuprinde noțiuni ce țin de domeniul penal, disponibil doar electronic.
Cine poate cere materia opțională de educație juridică? Asociația VeDem Just crede că presiunea pozitivă din partea elevilor și părinților este esențială. De aceea, dacă se adresează conducerii școlii solicitarea pentru a se introduce această materie având în vedere că există programă, manuale și cursuri de instruire pentru profesori, sunt șanse mari ca un profesor să accepte această provocare și apoi conducerea școlii să aprobe noua disciplină.
La ce școli s-a predat acest opțional în anul școlar 2018-2019? La Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov profesoara Carmina Trâmbițas Vakulovski a predat elevilor dintr-o clasă a XI-a materia denumită „Educație juridică”. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași profesoara Doina Calistru a predat elevilor dintr-o clasă a XI-a disciplina opțională „Educație juridică”. La Colegiul Tehnic din Aiud profesoara Oana Badea a predat elevilor din două clase a XI-a materia denumită „Educație juridico-economică” ca disciplină opțională. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare profesoara Maria Bolchiș a predat în anul 2015-2016 elevilor din două clase a XI-a și a XII-a și începând cu anul școlar 2018-2019 a reluat pentru elevii din două clase a XI-a predarea disciplinei opționale denumită „Noțiuni introductive de drept”.
La ce școli se predă acest opțional în anul școlar 2019-2020? Anul acesta școlar se predă educația juridică ca materie opțională la următoarele unități de învățământ: la Liceul Teoretic „Marin Preda” din București de profesoara Monica Popa pentru elevii din două clase a XI-a. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași de profesoara Doina Calistru pentru elevii din două clase a XI-a. La Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara de profesoara Codruța Obîrșie la elevii de clasa a XI-a. La Școala Gimnazială nr. 10 din Bacău de profesoara Costela Bejan, la elevii de clasa a VII-a. La Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci de profesoara Mihaela Muntean la elevii din trei clase de a XI-a. La Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, jud. Cluj, de profesoara Prodan Gabriela la elevii din două clase de a XI-a și a XII-a. La Liceul Teoretic „A.I.Cuza” din Corabia, jud. Olt, de către profesorul Constantin Balica, la elevii din clasa a X-a. La Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Dej, jud. Cluj, se predă de către profesorul Dan Ciprian la elevii din clasa a VII-a. La Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov, profesoara Carmina Trâmbițas Vakulovski predă elevilor dintr-o clasă a XI-a. La Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin, jud. Mureș, profesoara Claudia Țîru predă la elevii din două clase de a XI-a și a XII-a. La Colegiul Tehnic din Aiud profesoara Oana Badea le predă elevilor din două clase a XI-a materia „Educație juridico-economică”. La Școala Gimnazială „Ion Buteanu” din Buceș, jud. Hunedoara, se predă educația juridică de către profesorul Birău Ioan la elevii de clasa a VI-a, pe baza mini-manualului „Unde-i lege nu-i tocmeală”.
ÎNTREBĂRI: În caz că aveți întrebări cu privire la materia opțională de educație juridică, puteți adresa întrebări prin FB aici.
2. EDUCAȚIA JURIDICĂ NON-FORMALĂ
Pe ce bază se desfășoară? În anul 2013, s-a încheiat un Protocol între Ministerul Justiției și Ministerul Educației prin care s-a permis accesul profesioniștilor dreptului în școli și al elevilor în tribunale pentru întâlniri pe teme legate de drepturi, dar mai ales de responsabilități; au mai semnat documentul Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public. În anul 2017, acest protocol s-a extins și la organizațiile de avocați, de consilieri juridici, de mediatori, de studenți și la asociațiile neguvernamentale. Protocolul poate fi descărcat aici.
Cui adresez o invitație? Pentru a invita în școala vostră un om al legii este suficient să dați un simplu telefon la instanța judecătorească din zonă – date de contact aici; la parchet – date de contact aici; sau la un barou – datele avocaților aici.
Pentru a invita un student la drept trebuie să vă interesați care sunt facultățile sau asociațiile din zonă: de exemplu, la Cluj țin lecții de educație juridică studenții de la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir și studenții din S.A.I.L. – Students` Academy of International Law; la Iași și în județele alăturate țin astfel de lecții cei de la A.S.D.- Asociația Studenților la Drept UAIC Iași. Ei pot fi contactați pe facebook.
Pentru a invita un membru sau un voluntar al asociației VeDem Just – singura asociație de tineri juriști din România care desfășoară constant programul de educație judică la nivel național – puteți contacta persoanele indicate aici ori să trimiteți un mesaj direct pe FB aici. În funcție de disponibilități, asociația nostră va putea trimite în școala dvs un judecător, un grefier, un avocat, un polițist sau un consilier juridic.
Cine contactează? Contactarea invitatului poate fi făcută de către directorul școlii sau de un diriginte. Contactarea se poate face și de către un reprezentant al elevilor sau al părinților, dacă trebuie să existe acordul cadrului didactic care va ceda ora sa. Invitații vor veni voluntar în școală.
Cât durează? Lecțiile durează, de regulă, o oră. La cerere și dacă nu perturbă activitatea didactică, pot fi prelungite încă o oră.
Ce elevi participă? Pot participa elevii de la orice nivel de învățământ preuniversitar. Ideal ar fi ca să participe cei se apropie de vârsta de 14 ani sau au împlinit-o deja. Desigur, profesorii pot participa și ei la ore. Dacă spațiul permite, pot participa la o astfel de întâlnire elevii de la mai multe clase, de preferință de vârste apropiate între ei.
Unde și cum se desfășoară? Lecția se poate desfășura într-o clasă, un laborator sau un amfiteatru din cadrul școlii ori într-o sală de judecată al unei instanțe judecătorești. Lectorul va apela la metode și tehnici specifice educației non-formale. Se vor pune întrebări, se vor da exemple din cazuri practice, se va citi din legi, se vor da explicații într-un limbaj accesibil elevilor, se vor înmâna cărți elevilor. Se pot face fotografii sau filmări care vor fi postate pe rețelele de socializare. Activitatea va fi raportată Ministerului Educației de către școală și Ministerului Justiției de către magistrat. La Liceul Tehnologic „Carol I” comuna Valea Doftanei, jud. Prahova, prof. Ilie Dan predă educația juridică la clasa a XII-a.
ÎNTREBĂRI: În caz că aveți dificultăți de a contacta un om al legii sau un student la drept din zona dvs ori dacă aveți întrebări cu privire la proiectul național de educație juridică puteți adresa întrebări prin FB aici.
Judecător dr. Cristi Danileț
Tribunalul Cluj
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |