« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Debitor instituție publică. Termen de grație de un an
10.12.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instituțiile publice pot, în baza OG 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii (art. 1), să solicite instanţelor acordarea unui termen de graţie şi eşalonare a plăţii creanţei stabilită prin titlul executoriu, iar motivele temeinice se apreciază în funcţie de circumstanţele particulare ale cauzei. În speță, debitorul instituție publică (respectiv Consilul Judeţean Hunedoara), a dat dovadă de bună-credinţă şi, în respectarea hotărârii judecătoreşti din 2018, a prevăzut în bugetul anului 2018 suma de 194.850 RON, din care 172.130,97 RON, reprezentând prejudiciu şi 22.720 RON cheltuieli judiciare, achitate cu O.P. nr. x/21.06.2018 şi nr. y/3.07.2018, iar plata integrală a debitului nu este posibilă faţă de lipsa aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019. Astfel, ”având în vedere cuantumul sumei la care acesta este obligat solidar, dar şi împrejurarea că realizarea obligaţiei este subordonată aprobării legii bugetului de stat, instanţa apreciază că acordarea unui termen de graţie de 1 an, de la data pronunţării prezentei decizii, este suficient pentru debitor şi rezonabil pentru creditoare.” (Decizia nr. 444 din 27 februarie 2019,  pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.