Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii administrate de ANCOM
09.12.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Telecom
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 984 din 6 decembrie 2019, a fost publicată Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii ale debitorilor care, la data de 31 decembrie 2018 inclusiv, figurează în evidențele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații cu obligații bugetare principale restante, din 5 decembrie 2019.

Astfel, sunt prevăzute expres categoriile de debitori care pot beneficia de aceste facilități bugetare, și anume:
– debitorii declarați insolvabili, precum și cei aflați în procedura insolvenței ori aflați în dizolvare
– persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Codul de procedură fiscală sau potrivit legilor insolvenței pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie 2018 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii
– debitorii care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv înregistrează numai obligații de plată accesorii nestinse aferente obligațiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 6/2019.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este abilitată să acorde următoarele facilități bugetare:
– amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi/majorări de întârziere și penalități de întârziere
– nularea obligațiilor de plată accesorii

Debitorii beneficiază de două opțiuni:

1. Își pot exprima intenția de a beneficia de amânarea obligațiilor de plată accesorii prin depunerea unei notificări. 

După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, ANCOM emite și comunică debitorului „Decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere datorate bugetului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații” și „Situația debitelor restante aferente bugetului ANCOM”.

În situația în care debitorul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 16 decembrie 2019 inclusiv, ANCOM emite și comunică „Decizia de pierdere a valabilității amânării la plată a obligațiilor de plată accesorii datorate bugetului ANCOM”

2. Pot solicita anularea obligațiilor de plată accesorii în baza unei cereri de anulare a accesoriilor.

În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, ANCOM emite și comunică, dacă este cazul, „Decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere datorate bugetului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații”.

De asemenea, procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii cuprinde 12 anexe. 


A se vedea:
1. Ordonanța de Guvern 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale (amnistia fiscală): scurtă prezentare a mecanismelor prevăzute, beneficiile ordonanței și similitudini cu planul de reorganizare din procedura de insolvență

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti