Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Situațiile în care este necesar (și, uneori, chiar obligatoriu) să se mai realizeze încă o trimitere preliminară: câteva exemple non-exhaustive
10.12.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Drept constitutional, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

În data de 5 decembrie 2019 am fost invitată să prezint în cadrul conferinței Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al Uniunii Europene şi experienţe ale sistemului român de drept, ediția a III-a ce temă aș fi considerat oportună.

Am ales să aduc în atenția participanților câteva situații în care a mai fost necesar să se mai realizeze o nouă trimitere preliminară ce privea aceeași situație de fapt/ sau aceleași dispoziții de drept ce ar fi trebuit analizate din perspectiva dreptului Uniunii incident.

Exemplul meu preferat descoperit a fost cel în care – datorită unei noi trimiteri preliminare (cauza Placanica) – Curtea de Justiție a stabilit că dreptul UE se opune unei sancțiuni penale, deși în prima trimitere stabilise că această analiză rămâne în sarcina instanței naționale (cauza Gambelli). Astfel au scăpat de răspundere penală niște cetățeni europeni deoarece sancțiunea penală reprezenta o restricție în calea libertății de prestare a serviciilor, restricție ce nu era proporțională cu scopul urmărit.

Totodată, am arătat situațiile în care eu consider că ar fi trebuit/ar trebui să se realizeze o nouă trimitere preliminară, situații ce privesc cauze sosite din România (e.g. cauza Mailat sau cauza MITLIV sau cauzele ce privesc deciziile CCR).

Pentru detalii, și pentru alte exemple, rog a se descărca de aici: prezentare 5 decembrie Academie final.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti