Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Situațiile în care este necesar (și, uneori, chiar obligatoriu) să se mai realizeze încă o trimitere preliminară: câteva exemple non-exhaustive


10 decembrie 2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE, Drept constituțional, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, SELECTED
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

În data de 5 decembrie 2019 am fost invitată să prezint în cadrul conferinței Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al Uniunii Europene şi experienţe ale sistemului român de drept, ediția a III-a ce temă aș fi considerat oportună.

Am ales să aduc în atenția participanților câteva situații în care a mai fost necesar să se mai realizeze o nouă trimitere preliminară ce privea aceeași situație de fapt/ sau aceleași dispoziții de drept ce ar fi trebuit analizate din perspectiva dreptului Uniunii incident.

Exemplul meu preferat descoperit a fost cel în care – datorită unei noi trimiteri preliminare (cauza Placanica) – Curtea de Justiție a stabilit că dreptul UE se opune unei sancțiuni penale, deși în prima trimitere stabilise că această analiză rămâne în sarcina instanței naționale (cauza Gambelli). Astfel au scăpat de răspundere penală niște cetățeni europeni deoarece sancțiunea penală reprezenta o restricție în calea libertății de prestare a serviciilor, restricție ce nu era proporțională cu scopul urmărit.

Totodată, am arătat situațiile în care eu consider că ar fi trebuit/ar trebui să se realizeze o nouă trimitere preliminară, situații ce privesc cauze sosite din România (e.g. cauza Mailat sau cauza MITLIV sau cauzele ce privesc deciziile CCR).

Pentru detalii, și pentru alte exemple, rog a se descărca de aici: prezentare 5 decembrie Academie final.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică